Kenapa cookies u nie sedap?
Monday, September 20, 2010

Aha, patutnya bab resipi cookies mestilah ditontonkan during bulan puasa. Kan? Kan? Everyone are sharing bout their cookies recipe.. tak kisahlah cookies apa pun. But tahun nie, US 250 Dollar Chcocolate Chips Cookies menjadi sebutan. Kan? Which I dah tahu resipi nie beberapa tahun yang lepas.

Aha, no  matter what.. bukanlah nak puji diri sendiri. But sape yg makan cookies or biskut  raya or even kek yg I buat (even nak baking nie adalah setahun sekali), org mesti tanya "Sedaplah.. tak mcm cookies/kek yg biasa org buat". Ha la.. even kek or cookies tu ialah benda yg sama.. Tak kisahlah chocolate chips ker, cornflakes cookies ker, sarang semut ker..tart nenas ker..  Hihihi.. Mesti kita tertanya-tanya; "Eh,kenapa resipi aku buat sama jer dengan si polan si polan.. tapi rasa tak sama..dia punya sedap mcm beli kat kedai!" Hahaha.. pernah terdetik mcm nie?And pernah tak bila kita nak beli cookies atau kek seseorang tue, bila kita tanya harga, maakkk aiii.. mahalnya if nak compared dengan org lain...pernah?

Sebabnya adalah seperti berikut:

1- Resipi mesti ada butter. Butter apa u all guna? Selalu paling popular Buttercup la kan? Atau brand lain yg sewaktu dengannya. Reason being, butter ni taklah mahal sgt.. Ok-okla.. Or sesetengah org, nak save duit lagi (kalau nak save duit, u all takkan dapatlah rasa yg delicious itu ya) guna Planta jer..ataupun marjerin. Silalah, demi kesihatan..jangan makan banyak marjerin. Hiks! Ok, ok..berbalik kepada citer butter... Butter yg mesti u all gunakan adalah ini:

Golden Churn butter! Price lebih kurang RM7-RM8 utk 250 gram mcm nie.. harap maklum. kalau nak compare dengan Buttercup, memanglah price dia 2 kali ganda. 


2- Rahsia kedua ialah TEPUNG! Tepung apa u all guna? Tepung gandum cap sauh? Atau yg kat kedai kek yg u all sendiri tak tahu apa brand nya.. kan? kan? Silalah bertukar ke:

Pillsburry Flour. Sekali lagi harga mmglah mahal sket. Harap maklum.

Tadaaaa! Nie jer rahsia yg I nak reveal. Ikutkan ada beberapa tips lagi untuk sedapkan cookies or kek u all.. tapi yg lain, I wanna keep it as a secret. Hihihihi.. Aha, apa lagi? Open house masih ada waktu lagi. Cubalah test guna 2 bahan nie.. and u all boleh rasa sendiri difference dia...Yummylicious atau tak? Ok? Selamat mencuba!


Till now, bubye!

p/s - Ha, maknanya I bukanlah a good baker.. sebab benda2 sedap inilah yang menjadikan cookies or kek u all sedap.. ok? Hiks!

6 comments:

ZuRin said...

Oooo...mesti cuba, InsyaAllah. Thanks yer Amie!

~~zaa~~ said...

ooo...rahsianya!! nak rasa cookies kak amie la! :D

LiAnA said...

kat mana senang cari ekh? sbb rasanya supermarket biasa payah skit nk jumpa.. cold storage ada tak??

Mrs. Amie said...

hihi..yup kat cold storage ada..go n try ok!

p!nkerton said...

thanks for the tips! harus cuba ni :D

Anita, Mummy Adzryl said...

i slalu guna cake flour yg jual kt bake with yen. i suka sbb cake flour dia lembut, halus n senang nak ayak. tak berketul. hehe. tp pasal butter tu mmg la. butter yg mahal sket mmg lg sedap. i x penah guna planta or marjerin. cam pelik jer rasa. huhu. bila nk wat open hse babe? :D