Qaira, it's time for you to stop from ...........................
Friday, October 22, 2010

USING BOTTLES!



Yes! I'm in the middle to stop using bottles for Qaira. Based on here, many pediatric professionals recommend that children should not use a bottle after the age of 1. So, I think this is the right time to teach her weaning bottles. 

Samalah macam I, some parents belum bersedia nak stop their toddler from using bottles because of some reason :

  • Sebab parents selalu rasa that their toddler loves bottles so much
  • Some parents tak boleh tahan kalau toddler dorang menangis nak botol balik (ni I lah!)
  • Sebab lagi senang bagi bottle dr cups kan?
  • Some parents don't want their toddler to grow up (ala-ala mcm tak boleh terima kenyataan if anak dorang dah besar..huhuhu)
  • And, someone make parents feel bad about taking the bottle away (Cth; mcm frens ker..family ker.. yg kecam habis-habisan kenapa perlu stop bottle at the age of toddler)
Ok fine. Mula-mula masa I nak start, I pun habis pikir.. Qaira nie still small (from my "mom-feeling" perspective). Sedangkan she is a toddler not a baby anymore.  But, if tak start from now, lambat laun Qaira tetap kena berhenti minum susu dari bottles. So, now I'm in the middle to attract Qaira to forget about her bottles. Oh, actually banyak advantage kalau toddler stop from feeding bottles skrg.

  • Botol akan menyebabkan sakit gigi pd toddler kalau their adult teeth dah tumbuh
  • Cause low iron level for the child's blood
  • Hilangkan selera makan sebab asyik nak susu jer
  • Cause overweight
  • Cause ear infections
Ok, now here my tips and how I apply the methods to Qaira supaya dia slow-slow boleh lupakan bottle dia yg comel tue! (Oh! I missed my baby already)
  • First, I changed flavor of her milk. I beli 2.. 1 yg biasa dia minum.. yang 1 lagi perisa chocolate. Selalu bangun tidur, Qaira akan breakfast. Then after 1 hour, she will ask for her milk. So, this time, I buatkan dia susu chocolate tue dalam sipcups (Oh, before that, u all kena introduce dulu sipcups pd ur toddler. For us, I introduce Qaira minum susu dalam botol. Minum plain water and air sedap like ribena etc, dalam sipcups. So, dia dah tahu. Kalau dalam sipcups tu ialah air lain selain dr susu). Ok, I bancuh chocolate milk dalam sipcups dia when she ask for milk. Dia minum. Dia sukalah. Sebab chocolate kan sedap. Then, Qaira akan tidur tengahari. Dia dah kenyang. Bila I bagi dia susu, she refused. So, kita dah skip 1 kali tanpa botol!
  • Bila Qaira bangun tido, dia akan makan tengahari plak. After 1-2 hours later, dia akan minta susu lagi. And this time, try to give her milk or chocolate milk dlaam sipcups lagi. Actually, nak ajar dorang biar gradually. Step by step. Jangan push tak bagi langsung dalam botol. But, waktu siang adalah waktu terbaik sebab their focus adalah bermain rather than minum susu. So, time ni la untuk lupakan dorang pasal botol tue.
  • Let say, dorang tetap mintak susu, cuba cairkan susu tue.. Put less milk. So dorang rasa tak sedap. At the same time approach dorang yg minum dalam sipcups lagi sedap dari dalam bottle. So, bila dia rasa susu dalam bottle tak sedap, dia akan beralih minum pada sipcups. For us, tak kisahlah asalkan dia kenyang dari tak minum langsung kan. Nie, kena sabar and memanglah time nie susu akan rugi sebab nak train dorang kena sabar.
  •  Qaira jenis bangun malam at least sekali for susu. So, this time, bagi jugak susu dalam botol. Tapi tetapkan less kan milk tue. Yang paling bagus, ajar dorang minum susu dalam sipcups before tidur. So, tengah malam dia takkan bangun lagi. And try to play with them sampai dorang betul-betul rasa penat and mengantuk Chances untuk dorang bangun malam, dah reduce sebab penat sangat terus tidur sampai esok pagi.
Ok, at the moment nie step yang I apply to Qaira. Kena banyak bersabar and as a parents, u all tahu apa yg anak u all suka kan.. dari situ, guna skills u all sendiri untuk tarik perhatian dia untuk lupakan pasal bottle tue. Kalau boleh, bottle tu pun kena sorok. Sebab they know once they see the bottles, it is for milk time. And  give lots of hug, kiss, love and special attention to them. Selalu remind them what a "big girl" or a "big boy" he or she is. And don't back down! 

Time jalan-jalan, always bring her sipcups. Mesti selalu train them! Lama- lama dah terbiasa. And boleh jugak bagi biscuits to them. So that, they will forget nak minum susu dalam botol!


If selalu kita bagi susu kat dorang, kita hug dorang kan.. Do the same things kalau dorang minum thru sipcups jugak. Maknanya biar dia duduk atas riba kita and kita hug dia. So, dorang takkan rasa banyak sangat perubahan besar yang berlaku. Meaning that, kena manja-manja jugaklah ok!



Kalau selalu bawak dorang main-main camni pun can help them to think about their bottle!
I hope apa yang I buat nie berjaya. Sebab one, two step I dah boleh tengok perubahan Qaira. So, let's try parents!

Till now,
xoxo

8 comments:

CuppyCakeMommy said...

thanks amiey for th tips..
ok..saya akan mencuba jayanya ok..

liyanadiabu said...

hi...cute qaira...nice to meet u...salam kenal...

AIRA HANIZA said...

Owhh..Ok now dah paham...Zara mmg minum susu pagi n ptg dlm drinking bottle dia...Bottle yg jenis ada straw tu...Lebih kurang sipcups lah jgk tuh dak??.hehehe..I lg suka guna drinking bottle dari sipcups..Boleh ke cikgu?? Botol susu i bg tgh mlm n early in the morning bangun dlm kul 6.30 tu..
I nak tau, boleh yer selang seli kan susu choc dgn susu biasa??..Mcm skang zara minum Enfa, tkde flavor choc, i beli cam brand lain boleh ke?..

Fadeadsy said...

great info, baby i baru 6 month tp i mcm dh nak aja die pki cup. psl my baby mcm semangat je minum plain water pki cup, die xnak plain water dlm bottle. takpe ke mcm tu erk.

Mrs. Amie said...

cuppycakemummy : marilah kita bersama mencubanya!

Liyanadiabu : salam kenal too! Thanks for droping!

Aira : sipcups ada byk jenis..qaira pn pakai straw punya..yg drinking bottles pun ok..ikut ur dotter preference la..susu, as long as dia ok with any brand even u campur pun xpe..no hal..tu pun ikut zara lah.. Klu dia can accept, teruskan..no prob punya!ur know her better kan? Ikut je style zara..

Fadeadsy : 6months too early..its a baby nature nak menghisap sesuatu..so give him/her time to enjoy the bottles..but at the same time,u can introduce to them using sipcups..xsalah pun..and again,u should know ur baby better,so u ikut je style dia..

Anita, Mummy Adzryl said...

good info! nnt mau try. now air lain2, bak kata u air sedap2 like juices, plain water n ribena mmg minum dlm bottle yg ada straw tu n sometimes dlm sippy cup. milk tak penah try la. bagus gak kan wean off from bottles. will try! ;)

Twiggy said...

ok so here's my problem, alisha takmo susu lain selain nenen mommy dia. hooooowwwwwwww...hahahahhha

zteesyahmi said...

oh yes. tq for tips. nti nk try jugak lah ;)

niwey kan, qaira mnum susu apa yer..?