What's on Macarons?
Tuesday, October 19, 2010

I was so in love with Macarons. Masa mula-mula tengok jer, terus dah suka even tak tahulah sedap ke tak. Nasib tak pregnant, kalau tak mengidam macarons. Now, everyone talk about Macarons. I've been seen macarons dlm Oprah.. I think 2 years back and pray, bilalah Macarons nak ada kat Malaysia nie? And within this year barulah I nampak macarons in Malaysia. Nak kata org lain dah lama know about macarons. Especially those yg suka travel. Of course la, mak nie mana penah travel Europe. Nak pegi asyik tak jadi. Kesudahannya, macarons Malaysia jela yang I bedal. But, it's ok. 

Tapi takpe. Macarons made in Malaysia pun, Macarons jugak. Don't know how the taste in Europe sana.. But I'm sure kalau tengok recipe takkan lari sangat taste dia. It is made from almond flour.. Kalau nak tengok ingredients dia, simple je. Takdelah bahan import apa pelbagai yang nak diimport from Parisss.. kan? But, some of them guna almond yang dikisar. I think this is the reason why it is expensive. Just imagine, 100grams of almond kisar tue, boleh buat 6 shells of macarons. Bersamaan dengan 3 biji macarons lah! Tak ke mahal! And bukan itu saje.. It;s quite tricky to make a perfect macarons tau! Especially for the colors.. Ingat senang? Hahaha.. tak percaya, u all boleh cuba.. Susah! Hish, for me macarons is expensive. Kalau dekat Whisk yg kat Empire Gallery tue tak best! RM2 for a bite size.. tak feel lah! Hiks!


But, some of them cakap macarons ni sedap. Ada jugak yang cakap tak sedap. Ada yang kata bolehlah... Kalau bagi kat orang tua yang ada penyakit kencing manis, haruslah macarons tu dia baling balik kat dinding! But for me, SEDAP! It;s sweet.. Tapi tak boleh makan banyaklah. Kalau makan 2 biji tue pun dah kira banyak. And yang paling unique, texture macarons nie. Hard outside and soft inside. Bila dapat one bite jer, arghh yummy..

Eh, nape cakap pasal Macarons nieh? Sebabnya, all my clients tanya, "Kenapa mahal sgt ek?"

And this is the reason why!

11 comments:

suamihanyisterizuki said...

amie, mcm sedapp jer...huhuhu xpernah try ler...dan warnanya sgt menarik...

Iron Lady, Lisa said...

hi there, silent reader with the name of lisa here. hehe =) well same la mcm i dlu. kecoh btol psl macarons b4 this kn. until one day i tgk kt fb my fren, her fren made it. and actually sells it! punyela sentap. dan2 order.. 38bijik (besa syiling 20sen) for rm68. huhu. dan rs nye? manis yg amat! i cume try 3 perasa, only the dark choc yg i bole mkn. yg lain2 i bg je bibik mkn. kikiki..

ameliorate said...

macaroon nih bole order x??mcm cookies

Mummy Zara Sofea said...

i pun xpnh try amie..xpnh jmpe , xthu ktne nkbli..

AIRA HANIZA said...

Btol tuh, lain org lain taste nye. Ada yg suka, ada yg tak suka..Tp takde la smpai nk putus kawan semata2 sebab tak suka mac kan...Muahahah...Ramai jgk yg ckp whisk nye mac tu tak sedap sgt... Minah tuh sorang jer yg bangga sgt dgn whisk nye mac...Al maklum lah, yg tu pun yg 1st time dia merasa..So mcm ala2 jakun la dia..Ni comment ke condamn??..hehehe..Anyways, amie, buat la mac yg tak berapa manis, pastu bg i try yer...hehehe

Mrs. Amie said...

Hany : For me sedap! hehehe.. try la!

Lisa : Once i tried masa bday my dotter dulu, yes manis giler! and i dun think i like it! but, choose the fillings tue with choc ganache ker.. yg tue ok...klu caramel ker etc etc.. yes, manis sgt!

Ameliorate : Babe, i accept order in bulk only..minimum is 100.. huhuhu..

Mummy Zara : Oh, dah ramai yg jual! But the original french macarons ni susah nak jumpa!

Aira : Agagaggaa... minah tue tensi.. rasa macarons satu dah gelabah! agagaga.. maaflah S**! Hahaha..I punya tak manis.. sudah kurangkan gula! Tak kisahlah klu tak original pun kan!

♥ balkidz_hunny ♥ said...

arghhh..giloss i tengok macarons u :)
btw, selama ni dok singgah blog u tak penah nak drop comment! :)
baru hari ni terpanggil nak drop comment! ;p nice entry, nice blog, cute qaira, thumbs up to amie!

Mykhalish said...

Hehhe.. Ur entry wat i craving so much.. Alahai byknyer 100pcs. Wuwu. Mak yong leh sebat skit2 jer.. Kang mau berkilo2 naik. Huhuh..

laydee's issues ~ said...

I pun silent reader hehe
I google macarons nye recipe then terjmpe ur blog
I pun suka macarons, tp mahal n manis skt gg ok !
Btol btol whisk nye macaron sedap tp Cuma kecik x worth it
I jmpe tis babycakes kt Gtower Jln tun razak sebelah tbng haji
Small shop tp macarons dia quite big n selling at d price of Rm2.20 – RM2.50
Smua pun sedap n worth it la utk price tu n d size 

jalazaq said...

Wow...cam best je...nasib tak ngidam kan? Kalau tak...mana nak cari kat Klate ni...huhuhu..

jalazaq said...

Suka nga macarons ni.1st time rasa masa my sis bawa balik from UAE. Rasa cam nak lagi...tapi kat ner nak beli kalau Kelantan ni....huhuhu...