Perihal ANAK dan cerita-cerita.. lalalala..
Tuesday, December 21, 2010

Yes, A.N.A.K!

To discuss bout ANAK ni, lately I ada 3 cerita mengenai perihal anak.

1- "Kenapa kamu dah pregnant anak ke-2 eyh? Tak sabar-sabar ke? Anak yg no.1 tue pun baru 16bulan. Dah ada anak lagi?" - Yg ni perihal saya berkaitan anak.

2-  "Saya dah kawin dekat dua tahun lebih. Tapi takde anak lagi. Dah consult dengan gynae. They asked me to take hormone pill. Tapi saya tak naklah! Hormone pill kan boleh jadi gemuk!" - Yg ni perihal orang yg dah kawin asyik tanya asal la diri sendiri tak dapat anak lagi sedangkan dah 2 tahun kawin. Tapi bila orang buka jalan penyelesaian, tak nak guna sebab takut diri gemuk.

3- "Bestnya tengok u all with kids. But not for me! I tak tahulah bila. Nak enjoy lagi!" - Yg ni perihal orang yg dah kawin tapi berangan diri muda lagi kot. Tak habis enjoy. Maklumlah dulu masa sekolah, mak ayah bercerai. Hidup susah dibawah tanggungan ibu tunggal. Bila dah berjaya, masuk IPTS atas saraan ibu tunggal tu, berkenalan pulak dengan anak Datuk lalu jatuh cinta. Dan kawin. Memandangkan masa muda nak enjoy takde duit, time bermenantu anak datuk ni, bolehlah amik kesempatan. Lalu, anak tu soal yg terakhir dalam rumahtangga.

Ok fine. I bukan nak sibuk but this things happen to me dan juga it happens on my surroundings. Among friends and myself. Macam kes pertama tu. Bila I announce myself pregnant no.2, terus mulut-mulut manis cakap "Hish, tak sabar-sabar. Anak kecik lagi dah pregnant no.2. Tak tahulah apa yang dikejarkan. Mampu ke dia tu? Setakat buat bisnes sendiri. Harap laki dia je keja. Entah boleh makan, entah tidak anak-anak dia nanti. Apalah yg nak dikejarkan sangat tu? Yg penting kualiti. Bukan kuantiti."

My answer would be this:

I'm an educated person darling. Memanglah I tak genius mana tapi I ada jugaklah at least degree. So, I tahulah mana baik, mana buruk. I read a lot. I baca hal-hal kesihatan. I've already consult with doctor. I know family planning very well. So, my husband and I, dah discuss and we agreed to have a second child. At least jarak from the first child tu 2 tahun lebih. So, dah okla bagi we all. Dalam usaha planning ke arah no.2, of course we all dah stable interms of financial, physical, mental and emotion. Takkanlah I nak bagi anak I makan pasir darling. Lepas tolak duit kereta, rumah, belanja seharian, bil-bil, loan PTPTN lagi (nasib husband I cemerlang under MARA. So dah save free loan kat sini.. hihihi), perbelanjaan anak pertama, duit shopping joli katak, mmm, we all ada extra lagi untuk anak kedua. Silap kalau kembar, still in budget lagi di samping boleh fikir lagi nak invest beli rumah lain or perhaps to have a 3rd car maybe.. hihihi.. so, mind your own business. Jangan nak menyibuk. Jangan nak nilai orang melalui apa yg u nampak jer. Macam mana u tahu I mampu ke tak ni? Ish ish.. susah orang macam ni. Or u jeles u yg tak mampu to have the second one. Or u yg ada masalah-masalah mcm yg u nyatakan ni. kalau betullah sebab ni yg u menyibuk kat I, better u lah yang fikir nasib u jer. Tak payah fikir hall org. Macamlah hal I nie, 1 bebanan bagi u. Pasal kualiti and kuantiti tu. Orang kampung yang hidup susah ada anak 12 orang. Bila besar, semua anak-anak berjaya. Peguamlah, doctorlah.. Saintis la..tu maknanya datang dari cara didikan. Bukan anak ramai hidup susah, u will produce a low quality child.. tolonglah! Berfikir secara rasional ok. lagipun I baru nak masuk no.2.. belum 6 lagi ok?


Citer no.2 pulak. I always dengar my fren membebel dia takde anak la, dah kawin lama lah. Laki I mandul la. (Ntah-ntah dia yang mandul). Rasa nak bercerailah sebab takde anak. Bila pergi consult dengan pakar, dua-dua takde problem. So, suggestla to take hormone pills. Doctor dah bagi jalan penyelesaian dah ni untuk suburkan diri anda. Pada tahap ni, inilah the best their advice for them. But my fren, reject dengan alasan "Giler ko.. Kalau aku makan pill hormone tue, boleh jadi gemuk tau! Tak nak aku!". And I was like ...(#$&^$**&).. fine, ko takut gemuk ker or ko takde anak sampai bila2? Gemuk boleh kurus. Cuma perlu sabar jer dalam tempoh proses nak mendapatkan anak tu. Mana lagi penting? And I guess lalu bisik dalam hati sendiri, "No wonder Allah tak bagi rezeki. Dia sendiri tak ikhlas untuk nak dapatkan anak..So, janganlah tunding jari kat org lain plzzz...". You are the one yang tak nak berusaha ke arah itu. So, lepas ni, tolong jangan cerita apa-apa lagi dengan orang lain. And kalau orang ramai tanya, asal ko tak beranak lagi, jangan stress. Ko jawab jela, "Saya takut gemuk".

Dan perihal citer ketiga. Tak sangka ada juga orang yang menolak rezeki. Seolah-olah kalau ada anak, macam bebanan bagi dia. She's my fren. Selalu tengok my fren lain yg dah ada anak, and she act macam "OMG, napelah dorang ni boleh tahan dengan kerenah anak-anak?". memang dia tak cakap.. But when u talked with her, u akan rasa dia memang tak suka dengan kids. Siap cakap, "Bestlah korang ada anak. But, aku tak kot.. nak enjoy dulu...". Motif???? Fine, for me.. nak enjoy mana pun, tak salah kalau ada anak. Sebab anak ni lagi akan mengembirakan hari-hari kita. Kan? And till now, she refused to join us, sebab all of us dah ada anak. But, not for her. BEBAN for her.

Ok, now let me explain kenapalah I was mengarut to talk about this. First, sebab lately ni benda ni I dengar hari-hari orang cakap. And as a conclusion, anak tu Anugerah Allah. Jadi, tak payahlah kita sebagai manusia nak mempertikaikan apa-apa. Bila ia adalah Anugerah Allah, maknanya ia adalah sesuatu yang sangat 'priceless'! percayalah!


Ni anak saya.. permata hati saya. Satu-satunya anugerah Allah pada saya. And saya sangat happy sebab bertemu dengannya... :)

15 comments:

Parents of Myrin said...
This comment has been removed by the author.
Faizura said...

Tahniah amie utk anak kedua, peduli aper org nak ckp, lantak ler, pening kepala kalau pikir, janji u and family bahagia, btw, lupa plak nak ckp pasal M&M cookies tue, sedap sgtttt, husband puji ler, 1 balang utk dia jer, hehehehe, Insya ALLAH, kalau ader rezeki, kitorang order lagi, utk majlis2 tertentu ker, ok, tq again....

NURUL said...

tahniah amie sbb di pilih Allah S.W.T utk anak no 2. dah mmg di tetapkan rezeki masing2 kan? mesti qaira lebih seronok bila dah ada adik nanti.


mcm entri nurul yg lepas lah amie nurul ada tnya pendapat org kualiti ke atau kuantiti anak utk peredaran zaman skrg?

kesimpulan di akhir entri nurul terfikir sebenarnya bergantung kepada kemampuan sesebuah family tu. kalau mampu tak salah untuk menambah. kalau tak mampu lagi rasanya kena fikir 2,3 kali. tp kalau Allah nak beri rezeki kita terima dgn seikhlas hati.

kalau bab yg dah ada rezeki tapi macam menolak rezeki tu mcm tak bagus jugak kan? nak enjoy sampai bila. sbb nurul lihat sendiri bagaimana adik perempuan nurul dah kawin ternanti2 dirinya bila nak pregnant. dah mcm2 cara adik nurul buat. tapi belum ada rezeki.

apa2 pun tahniah ye.

p/s : tiba2 rindu perut comel dulu masa mengandungkan raina :)

Mrs. Amie said...

Parents of Myrin : yeay babe! Congrats! Salam perkenalan jugak? Nama u apa eyh? Yes, i think tak salah if kitadah ready.. bt pa nak susah hal org lain kan?

Faizura : tq babe.. i love all ur hantaran! hiks! oh, glad u love the cookies as well!

Nurul : Ok, i tak baca lagi entry u.. nnt i baca.. yes, betul tue.. anak tu anugerah kan.. kualiti..kuantiti? betul betul.. tu depends on cara org yg mendidik.. if dia ada anak sorang pun kalau didik tak betul, haruslah anak dia pun tak betul.. and vice versa juga.. kan? sbb tu kita kena kuat and dah bersedia utk pikul tgjwab kan?

or at least, klu org tu tak bersedia nak anak, tak payah nak announce yg dia tak ready.. diam2 je sudah.. seolah2 cara dia sape yg ada anak, mcm mistake jer.. tul kan?

Suzie said...

i ada kwn yg perihal ke3 tu,my own ofismate tp i don't bother...if dorg tanya i'll tell them mmg i jumpa gynae utk dpt anak...alhamdulillah lps 2nd consultation terus ada rezeki :)

i always think mmg la kalo tkde anak boleh enjoy tp sebenarnya kalo anak tkde lg sedih,for me la.

org tu mesti tak tau yg setiap anak tu ada rezeki masing2

CuppyCakeMommy said...

u mmg best lah amiey..
now kita takyah nak sebok hal2 orang lain boleh tak..hal aku hal aku..hal ko aku pedulik apa..quality ke quantity ke..quality and quantity ke..suka hati lah kita nak pilih mana kan

[ Hanie ] said...

amie, tersentuh bile bace entri ni. tersentuh sebab naluri sbg kite sbg seorang ibu yg lebih memahami erti anak dlm kehidupan rite? (tetibe rindu anak..huu)

Ainul said...

Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita.tu la namaya murah rezeki.anak pun rezeki bkn duit je.
kes no 2 tu: rasanyer dia blm rasa bestnyer ada anak..

ARIBA said...

yup...110% agree with u amie..my darling ayra pun baya qaira (awal berapa hari jek before qaira lahir)..n right now, i tengah pregnant my second baby and due next month..senang cerita, kita tak boleh nak happykan semua org..anak anugerah tuhan..sekarang mungkin nampak beban sangat n rimas (bagi sesetengah org ckp ar...but not me), but later..bila u dah tua, baru u menyesal kenapa takde anak ramai (more than 1) and tak beranak before u dah reach 40..senang cite.kalau u dah tua, dah mati, sape lagi yang akan mendoakan u selain dari anak2 u...betul tak??...

Nariko said...

no worries amie, we have our own plans and goals, pedulik kan apa org kata, for me, my dream is to have another baby before i hit the big 3O and another 2 before 35! haha so ignore je mulut2 jahat tu ye

Mama Kyra said...

setiap ank tu ade rezeki masing2..bg i ade ank perkara yg best dlm hidup dlm hidup kita..still leh enjoy dgn diaorg right..i teringin nk pregy lg tp blm ade rezeki..take care dear..

FrH said...

well said amie!!

yg no 1 tu, i rasa dah ok dah 1thn 6bln nk pregnant for 2nd one .. yela kita pon nk kejar masa jugak, tp sbb caesar kene laa semax mungkin, yg penting target dlm 2thn for 2nd one tu tercapai (insyaAllah akan mengikut jejak jugak hehe).

yg part2 kemampuan kita tu, suke hati kitalah .. kita tau laa kita mampu ke x.. persetankan apa yg org lain ckp. we know about our financial better than them :)

Parents of Myrin said...

hi amie, yup salam perkenalan to u too...actually we're frens in fb and i also ade order your M&M cookies..

u can call me syasya... as my name in fb syarifah syaniza :)

take care ya and enjoy your journey in 2nd pregnancy!

Parents of Myrin said...

hi amie, yup salam perkenalan to u too...actually we're frens in fb and i also ade order your M&M cookies..

u can call me syasya... as my name in fb syarifah syaniza :)

take care ya and enjoy your journey in 2nd pregnancy!

Parents of Myrin said...

hi amie, yup salam perkenalan to u too...actually we're frens in fb and i also ade order your M&M cookies..

u can call me syasya... as my name in fb syarifah syaniza :)

take care ya and enjoy your journey in 2nd pregnancy!