Challenge in business!
Wednesday, January 5, 2011

Heylow darlink,

Hari ni my turn to story mory pasal my challenge in business area ni. Al-maklumlah, mak kan tak kerja opis macam u all.. haruslah mak berusaha keras untuk mendapatkan sesuap nasi... kan? But overall, I'm really happy dengan apa yang I buat sekarang even tak pernah langsunglah terpikir that one day I can manage my own business and alhamdulillah... even at first, husband.. my dad tak berapa nak sokong keputusan I (almaklumlah.. graduate..but tak nak focus on career adalah satu kerugian bg my dad). I know dorang tak sokong bukan makna dorang tak suka... but, maybe mcm my dad dia rasa dia dah hantar I belajar tinggi-tinggi but I end up to have my own business yang dah tentunya banyak cabaran yang harus ditanggung.

But Alhamdulillah, after my dad dah balik haji hari tue, I think he can accept dah. Mendapat  restu adalah penting. And for husband, dah siap sound awal-awal... "If u nak focus on business, carry on but promise to show me something..". And guess what? Sekarang I dah show him more than something! And now dia pun dah tak banyak komen pot pet pot pet bout my interest. And he give 101% support.. and I'm blessed! Alhamdulillah.. 

But, to be true.. business is not easy.. it look like easy but it's really tough! I start with modal kecil-kecilan from my dad... Ayah tukang bagi duit.. But not that easy.. to propose him bout my objective in business and how I want to handle this business and future of this business.. macam-macam.. and of course it is not free tho! Tak mainlah free kan.. I promise him to pay back loan yg I dah pinjam pada my dad.. and I kotakan janji!

After dah terbinanya biz nie, and slow-slow it growth! Serius I tak pernah sangka it will give a big impact mcm sekarang.. tak sangka ia mendapat perhatian and I bertungkus lumus to think out of the box. Just imagine.. only 1 year experience in this area, now I'm glad that people trust us to be part on their event! Yang datang bukan jer melayu.. but indian and chinese are interested to have us.. syukur.. 

Dari mula I berhenti keja kira-kira 9 months ago.. I received banyak e-mail asked me how I'm gonna survive without any job. Hey ladies.. I bukan berhenti keja and doing nothing.. I'm working but not in office area.. tu je bezanya.. and berhenti kerja bukanlah satu keputusan yang mudah. PTPTN loan, credit card, house loan, car loan, bil tu bil ni..hutang sana hutang sini.. all u perlu pastikan mesti berbayar setiap bulan. That's tough! Mula-mula serius pening and takut.. I takut I tak boleh nak bayar semua hutang=hutang I (sape yang tak berhutang kan?). Untuk mengharapkan my husband 100% is unfair sebab semua hutang I adalah hutang-hutang I.. bukan dia.. and dia pun banyak lagi tanggungan yang kena diberi perhatian.. But after berhenti keja, wallla! It's miracle that I can handle all the things when I focused in biz 100%.. and after that, banyaklah kawan blog, kawan fb yang tanya what is the secret of W-A-H-M like me.. how I survived.. tips sume dorang mintak and I'm happy to share with them. And the most important things yang I tak pernah regret to quit job ialah I can spend more than enough time with Qaira. Kalau dulu apa yang dia mula-mula belajar dan tahu bukan I org pertama yang find out, but now, apa je perubahan Qaira and kepandaian baru dia, I'm the one yang tahu without dengar from mulut orang lain! I'm happy with that! Because not everyone dapat chance mcm ni...

And, sesiapa yang terbelenggu dengan masalah macam I yang pada mulanya tue.. hihi, I'm happy to help you to share the experience untuk keluar dari belenggu masalah-masalah mcm nie.. You are the one control urself! So, kenapa perlu takut? Yang penting u ada niat nak ubah hidup u tanpa berkeja dengan orang yang selalu menyakitkan hati.. hihii.. and now, I'm free! 

p/s- ini bukan entri nak ajak join biz MLM ok.. nope nope!

15 comments:

AIRA HANIZA said...

alhamdulillah, i pun tumpnag gembira dgn u....All the best ya Amie for 2011!!!

m@Ri@ said...

samelah kak amie..maria pun hutang keliling pinggang..kena settle hutang dlu br leh start buat benda lain..sbbnya tak berani n tak kreatif mcm kak amie..kena belajar dulu..;)

CuppyCakeMommy said...

caya lah amie..i respek sama u..and i doakan ur biz leh sama level ngan pak abu..wahhhh

NuRuLeRnAdEwI said...

Kak Amie,
Nak..nak..nak... pls help me!!!

empress_azalea said...

kagum ngan u..all the best to u..=)

Suzie said...

i'm really proud *clap2* how i wish to be in ur shoes...bagus u dpt polish minat n skill u yg mendatangkan income

tentang dhila... said...

kak amie..entry ni sgt2 bagus.membakar semangat sy. kak boleh bg emel akak x? sy nk mtk tunjuk ajar dr akak ni..teruja dgn merisik gallery.walau sy hanya bisness kecik utk weding videographer tp sy tetap mau belajar tips2 dr akak.harap akak sudi..:)

Ainul said...

mmg plan nk quit jgk & bt biz skt2.tp bkn skrg kot sbb bonded dgn company.huuhuhu 5years to go "(

Anita, Mummy Adzryl said...

i support u all the way! i pun pernah amik service MG kan! hihihi. anyhow, bak kata aira tu.. kalo MG dah se'femes Pak Abu, jgn lupa i tauuuu! hehehehe. way to go MG! mwah! :D

mar!ahaf!z said...

best sbb dapat buat apa yg u minat n datangkan income :)
kira 2 dalam 1 .. tp apa2 pun perlu determination.. hope kejayaan u jadi inspirasi utk org lain..
good luck :)

Wina Momma Kira said...

bravo mama!

all the best for the future :-)

NURUL said...

wow angah ko pun nak minta tips dari amie ye?

hehe sebenarnya dhila (tentang dhila) tu adik nurul amie. dia lah yg buat biz videography

nurul pun ada target. dan ada mula secara kecil2lan tp utk berhenti keja tak berani lagi. tp kita bangga dgn amie sbb dah berjaya dlm bidang yg amie minat.

Mrs. Amie said...

Aira, tq so much dear! u too!

Maria : kak Amie dulu tak tahu yg kak Amie ada skill bt apa yg kak Amie bt skrg..sbb tu kita kena explore dan cari apakah keistimewaan kita sebenarnya...

Cuppycakemommy : wah..pak abu katanya.. cam tu perlu experience puluh2 tahun tue.. amin...

Erna : Marilah kita ber ym selalu..hihi

Azalea : u too babe! all the best! thanks!

Suzie : tq Suzie. and i tink sume org ada bakat tersendiri yg kdg2 kita sdiri tak sedar sbb kita tak explore..

Tentang Dhila : boleh Dhila.. my email add miz.amie@yahoo.com.. nak 1000 dayakan...

Ainul : huhu.. klu camtu.. in 5 years time nie, u explore dulu skill apa yg u paling terror!

Anita : tq babe.. u too! i doakan!

Mariahafiz : tq babe..

Wina : tq for ur support!

Nurul : tq Nurul.. i tink sesape pun kalau nak boleh.. yg penting usahakan.. tq for ur support!

tentang dhila... said...

kak amie..sy emel akak ok. anyway ade jgk sy suh kwn2 sy tgk fb MG. kwn2 ramai nk kawen taun dpn.

aMAZy EVE said...

hi amie...
boleh tak bagi your email or YM id?
rasa mcm dh cari2 tapi tak jumpa kat blog ni..i nak tanya few things as i just kick start this bussiness..

if you dun mind to share the tips with me :) love urs & ur sis creativeness~