Kegemukan Yang Melampau
Tuesday, February 1, 2011

Ha, memanglah gemuk I, gemuk bersebab. Sebabnya, dah keluar manusia dr badan I. Manusia tu, Qaira la. Lepas bersalin dulu, I lost 15kg immediately tau! I gained 19kg masa pregnantkan Qaira. Kiranya kalau nak ikutkan usaha menurunkan berat badan memerlukan lagi 4kg jer! 4 kg jer tau!

Ok, fine. Lepas habis pantang, doctor suggest ambil pil perancang. Sebab time tu I ni manalah ada  knowledge pasal beranak pinak rancang merancang ni kan, I telan jela. Doctor tu kata, "Pil ni tak gemok punya..". Fine doctor. I makan. I pun makan and makan without realized that my body dah mengembang and akibatnya I gained 10kg dlm beberapa bulan! Eee,terukkan?

Pergilah gantung jeans muda mudi dengan harapan dan semangat, pas bersalin boleh pakai balik. But till now,  hampeh sume adalah..hahaha.. kurus pun tak nampak batang hidung eyh! Hish!

Ok, I bukan asal usul badan kurus melidi ala top model. I still berisi jugak but BMI I still in normal reading la. Bukann berat badan berlebihan mahupun obesiti eyh darling semua.

Ok, fine pastu I stop taking any pills. Pastu terus malas nak diet-diet sebab diet pun tak turun-turun. Pastu baru ada kekuatan untuk berdiet kembali, maka pregnant pula adalah jawapannya. Sekarang, bila nak masuk bulan ke3, barulah rasa badan bertambah berat. I rasa giler gemok ok.. Just imagine during kawin I'm in size 10! But now, I'm in size 16! Hahaha.. sekali lagi, giler gemok ok!




Ok, nak nages bila tengok gambar-gambar kat atas ni. Semuanya adalah semasa baru kawen! Uhuk uhuk.. at least, no double chin.. kan? kan?


Dan sekarang adalah ini! Chubby cheeks kembang semangkuk... Badan montok-montok giler kembang.. hahaha.. Benci!

So, dengan ini aku berharap, lepas jer bersalin anak kedua, haruslah pakai bengkung ketat-ketat.. hope pasni tak c-sec lagi.. susah nak jaga! Pastu boleh breastfeed dengan jayanya.. dan juga aktif sport mcm dulu-dulu.. Tak peduli arr..pasni kita angkut anak pinak gi sport centre main futsal, netball apa kejdahnya semua boleh ok!

Sekian.

Yang terguris perasaan akibat kegemukan,
Amie

Happy Chinese New Year especially for Lisa and happy holiday to all of u..Love u.. muahsss muashhh... Bye!

13 comments:

CuppyCakeMommy said...

cengkung betul muka u dulu eh amie..
takpelah babe..kita dah accessorry cantik (babies) untuk kita bawa walaupun gemuk..
Nanti u pantng kaw kaw..kompom kurus..plus bf lagi..u mkn byk [un tada hal

Mrs. Amie said...

Ct, hahaha.. kan? dulu tak melebihi 60kg pun! hahaha.. cis cis.. harus..pasni i hope lah kuar secara normal agar senang nak berpantang larang nie..hihihi..

AIRA HANIZA said...

Dear yg terguris perasaan akibat kegemukan (Jgn marah!!)

Dont worry, lepas bersalin nnti boleh kurus balik...Lg pun normal la kan org ngandung naik skit.. Tetap comel di mata shahril...hehehe...

Lina said...

babe, i pon gained 2kg in 3 weeks sbb tukar pill recommended by the doctor.. cepat2 i tukar balik pd pil lama... scary wei! anyway, hope u will have a smooth pregnancy and delivery... jgn pk psl losing weight now... cengkung atau kurus, muka u still sweet lah!

dialicious said...

hahaha..kelaka je amie ni..comel!xyah risau2..awakkan preggy biasala tu..dhla anak kedua mesti lebih bsr sket dari 1st pregnancy..so this time around sama je sickness nye?

::zAsyikein:: said...

waaaaaaaa...
sameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee =(

[ Hanie ] said...

haa, sebabnyer taknak mkn pil perancang takut berat naik huhu. skrang ni tak mkn ape2 lagi utk merancang, risau jgk. tp sebab takut gemuk punye pasal, tak ambik :P
takpe amie, lpas deliver nanti try the best, i sokong u 110% ;)

Ainul said...

boleh pakai premium beautiful..hehe

ARIBA said...

not too worry amie..kita dulu pas deliver ayra lagi ar turun 10kg jek..nak kene turun lagi 10kg untuk dapat berat asal before pregnant sampai sudah tak dapat2..tau2 pregnantkan azra pulak..

Just enjoy your pregnancy and at the same time jgn over makan pulak, takut susah nak shed down nanti..And based on my experience skrg ni, lepas u deliver the next baby, im sure u akan lagi kurus dari time tu lepas deliver qaira..why??one..sebab u dah kene handle 2 babies...2nd, u ada double letih..macam i skrg..i totally lost weight skrg..i rasa ni penangan anak 2 ar ni..hehehe..anyway, take care..:-)

lisa said...

thanks for the wishes amie :) alahh don't feel so bad dear...now u uk16 cos of preggy kan... yg i nih uk16/uk18 gak tapi tak preggy hohoho... lagi la terlampau lampau!! i mcm dah nak give up nak kurus.. tried mcm2 pun x jln ishhh..

Mummy Zara Sofea said...

tula amie, ade yg kate pil perancang tu buat gemok, ade yg kate x..i pun pening..

but like my sis, die pun ambik pil perancang, tp i tgk selim melim je die..mcm ank dara..tu yg xsure mne yg betul tue..

neway, enjoy ur prgnancy..ble due, ?i nkdekat dah..huhuhu...

m@Ri@ said...

takpe kak amie tetap comel..;)

My Precious Life said...

ala..don't worry la amie..biasalah tu pregnant..nanti ko stop la amik pil perancang tu lagi..ko guna cara lain pulak..aku org suh aku amik pil, memang aku x amik lgsg..sbb sedara2 aku suggest amik pil, tp aku tetap xnak..tkt effect bf gak..n then, sbb aku tgk semua badan dorg naik mendadak sbb amik pil ..aku merancang cara biasa jela..x mahal n murah..cara org muda2..haha