Full Story of Damia Aisyah
Thursday, August 11, 2011

I dunno either I can finish to write up all story regarding Damia. But I will try...InsyaAllah.

29th July 2011 - My last day for wedding job. Masa tengah cucuk bunga, I rasa mild contraction. I said to my baby "Baby, jangan keluar dulu..Let's Mama finish my work first ok...Nanti Mama ada banyak masa with u...".

30th July 2011 - I asked my husband to do last shopping for baby. Tak nak pakai Qaira punya bed sheet. I want a new one for baby. So, we went to Ikea. cari quilt cover for her. And I found one! Then makan puas2 segala ice blended i order.. Rasa mcm baby anytime will pop out!

31st July 2011 - I set a date with Anita nak bawak Qaira and Adzryl hang out together before Ramadhan and before I bersalin. Nanti risau takut Qaira bosan during my confinement. We promised to meets up at 11 dekat KizSport Empire Gallery. But, tengah2 nak siap, I rasa air ketuban dah pecah! OMG! Time ni rasa happy sangat but tak rasa sakit lagi. Immediately I called Anita to cancel our date. And she laughed and said Good Luck... My husband jerit2 and bagitahu Qaira adik dah nak keluar. So, I mandi then took my breakfast before I pegi hospital. Same symptom dengan Qaira... Air ketuban pecah dulu...

10.30 am - Sampai Hospital Selayang. Masuk labor room utk check the dilation. Seperti yg I agak, only 1cm jer. Then obgyn asked to warded. As we discussed before dgn obgyn, I nak cuba bersalin normal instead of c-sec. So, she said, if i tak full dilate in between 18 hours, then she will induce to force the dilation.

3.00 pm - Dalam wad. Rasa balik contraction sket2... Rilex jerla..

11.00 pm - Time ni dah tak senang duduk... Contraction around 15 mins skali datang. Dulu time Qaira tak rasa sangat. Rasa sket2 jer... Tapi yg ni serius tak boleh tahan. Tapi kena tahan lagi....


1st August 2011

1.00 am - Ok, contraction dah tak boleh tahan. Doctor check only 3cm jer.. So, I need to wait for another 2 hours. Time ni mengantuk dengan sakit datang sekali. Ya Allah.. buat pertama kalinya I rasa the real contraction..

2.30 am ~ 5.00 am - Doctor check lagi the dilation. And now dah 5cm. So, dah boleh masuk labor room. Duduk atas katil labor room jer dah seram sejuk. Contraction every 5 minutes... Sakitnya Tuhan jer yg tahu... My husband, Aril ada besides me but it doesn't help a lot... Mcm2 dia cuba tenangkan, but I cannot concentrate dgn apa yg dia cakap. I zikir jer.. hopefully cepatlah baby keluar. The doctor came skali lagi check the dilation. Now, she said dh 9cm of dilation. So, if I dah ready I boleh push sekarang. And, I try 2 times to push but tak boleh lagi. Dia ckp baby pun jauh lagi.. So, she asked to wait till 10cm. Ok takpe I cakap sebab I still boleh tahan.

So, nak jadi citer dekat dalam labor room tu ada 4 org nak bersalin during that time. Dalam masa tu I ada dengar lah suara org nak push baby.. But, dalam masa yg sama I heard the staff nurse kat situ, kecoh2 cakap kenapa dah nak bersahur nie, tiba-tibalah semua nak bersalin. I heard dorang mcm merungut. But, as a staff nurse, I think they should not talk like  that depan patient.. I dengar ok... My husband siap nak pegi sound asal nak ckp camtu.. But, kitorang tunggu je lagi.

And masa nak tunggu lagi 1cm tue, tiba2 I dah tak boleh tahan. No obgyn and any nurse dlm my labor room. I pulak yang terpaksa jerit panggil doctor mentioned that I rasa mcm I nak push. Then came the senior obgyn and check the dilation again. Pastu barulah terkedek-kedek nurse dtg nak tengok jugak. The obgyn said the dilation is 7.5cm... bukan 9 cm! I heard clearly doc tu cakap. During that time, bila I push, heart beep baby terus jatuh  mendadak. But time tu I tak tahu apalah masalah doktor tu masih suruh I tunggu even the heart beep is getting slower... 


To be continue....

32 comments:

~~zaa~~ said...

kak amie.........zaa sedih sangat....zaa harap kak amie sabar ye kak....:( eventhough zaa tak pernah jumpa akak, tak pernah lalui semua tu tapi zaa dapat rasa....u're such a positive person....zaa tau akan boleh hadap semua ni....


be stong ye kak amie.....

ARIBA said...

;-(...naik bulu roma i..can't wait for the next n3..

Vna Sandhu said...

amie, even though I was waiting for the story, but I pun macam x cukup kuat nak baca..mengalir air mata

im so sorry once again for your loss, dear

m@Ri@ said...

sabar menanti next entry..akak..jg diri..luv u

Hana Hassan @ Riko Hana Chicka said...

Hi Amie,

I just finished reading Amy's entry. Baru left comment and then noticed u dh updated you blog.

Amie.. tho i didn't know you but m sure u r a very strong woman. I lost my baby too last year.

Just remember you still have your hubby and the cute Qaira n not to mentioned your very supportive family.

Bersedih and menangis la puas2 sampai u feel better k.

TC!

AppleCrux said...

dear amie,
hope you stay strong atas ujian ini..al-fatihah to your little Damia Aisyah ( such a beautiful name)..

Take care!

::zAsyikein:: said...

i know u strong babe! sbb u can write it down here..n berdiri bul roma baca n3 nie...stay strong babe!

Huda said...

sabar sis. sy pun mcm tak kuat nk bace full entry. genang air mata ni. moga Allah sentiasa di hati kita.

mamatofatin's said...

dear amie..

i'm one of ur silent blog reader..sorry to hear about ur baby..
semoga amie tabah atas ujian ini...Al-fatihah..

[ Hanie ] said...

You are strong amie.. i really feel for you

[ Hanie ] said...

You are strong amie.. i really feel for you

Mama Likha said...

salah mereka ???

goblogbyfarah said...

be strong kak amie, for qaira, husband and ur family...

Zura Baharudin said...

Assalam Mama Amie,
You such a strong women, with beloved hubby & lil Qaira. Semoga Allah swt merahmati kamu.

Lots of love for Damia Aisyah! RIP!

~aSFaLiZa~ said...

takziah ye amy. tabah kan hati ok

Elyn Sani said...

i tau cite dr anita. be strong ye amie!!!

~ n.u.r ~ mommy wannabe said...

takziah ye Amie.....bnyk2 kan bersabar ye..semua ni dugaan dari Allah and dont forget that ur Damia AIsyah dh menunggu you di sana....

FrH said...

amie, deepest condolence for you lost. at least u know she is at better place now and praying for u. tabahlah. take care.

Mrs Zamzuri said...

amie dearie,

I know u and aril can go thru this. u still have qaira to take care of.

Im sure as time goes by, things will be OK for u.

Sekurang2nya dia sudah dijanjikan tpt yg terbaik di sana.

Take care babe..

CIK NANA said...

Amie babe : U kena tabah, u kena banyak sabar. Arwah dah ada di tempat yang lebih baik. Insya Allah. I'll always pray for u babe!

Anita, Mummy Adzryl said...

i know the wholeeee story!! even tak sedetail u cerita ni, tapi i sedih okay!! i bengang giler ngan nurses n docs kat situ! tskk. sabar babe.. we'll all with u.. dah namo sedih2.. nanti lepas abis pantang, u dah kuat sket.. kita playdate again k!! :) *hugsssss* take care now.. u have Qaira Jasmine & she needs u more now! mwah!

Annasue'G said...

i tak tahu nak ckp apa...i x dpt bayangkan kalo i kat tmpt u..takziah ye..ur angel dah selamat disisiNya. be strong k. :(

NuRuL AiNA said...

amie.. lost word.. takziah.

NoRr said...

dearest amie,

sorry for you loss & be strong ya!
lots of love from me..

My Precious Life said...

even aku xtau the whole story lagi..tp aku rasa mesti ada kena mengena dgn kerja sambil lewa nurse2 n doc kan..klu btul, sama mcm kes aku dulu..

HaninFarshid said...

taziah dear...sorry for your loss...be strong,k....you still have qaira who needs your love and attention....sedih sangat bila baca this entry....

take care...hugs to you and qaira...

ctshahnaz said...

Haish....cepat la citer emie....akak x sabar ni....adoii

aurinh said...

amie - takziah from me. You are strong going through and sharing this with all. Hugz from me.. take your time with your story... and take time to heal ok

♥♥relyza♥♥ said...

kak amie, anor baru tau hal ni. takziah utk akak & family. moga tabah ye. anor tau akak amat kuat.
btw, selamat berpantang

Ms SZ said...

kak amie, sabar ye. bergenang air mata ni membacanya.

arwah menanti akak di Syurga, InsyaAllah.

Nanee Yahya said...

takziah ye amie....

saya rasa apa yang awak rasa.
semoga diberi kekuatan untuk menghadapi dugaan hidup ini..

Fabulous Me said...

Menangis2 i bace about arwah Damia. Tadi tak bace dari awal. Now baru tahu kenape. Speechless.. I baru gugur last mth. Janin yg dikandung 4.5mth tu jatuh keluar pon i dah rase sedih ble tgk. Ini kan u yg pregnant 9mth+ dlm kdaan sht walafiat. Kuat nye u. Uwawawaawa sedihnye. Hope lepas ni dtg baby bru manyak2 k? :) Walaupon xsama.. Tp insyaAllah pengubat rindu u pada Damia.