Aksi Diva Qaira Jasmine
Thursday, October 20, 2011

Sejak Damia takde, sikap Qaira kadang-kadang moody jer. Entahlah.. maybe dulu orang asyik panggil dia kakak jer.. and selalu sebut pasal adik.. but suddenly semua org dah tak cakap pasal adik langsung. Until now, she keep asking about her sister. And we all selalu cakap, "Adik kat syurga..".

And sekarang dia dah pandai... bila dia tanya, "Mama, where is adik?". Then dia juga yang jawab sendiri, "Adik, syurga eyhhh?". Sambil tadah tangan pastu mulut terkumat kamit then dia Aminnnn kan doa dia.. Hihihi.. Good girl Qaira. No need to sedih-sedih ok.. Adik will remain waiting us at Jannah.. Adik pun tengah happy2 sekarang. And nanti, insyaallah, Qaira akan  jadi kakak jugak.. tapi later ok... ;)

About Damia, siapalah yang tak sedih bila anak yang kita kandungkan selama 9 bulan, tiba waktu yang dinantikan, dia tak dapat bersama kita. But, here something to share with those yang alami nasib yang sama with me.

Sabda Rasullulah saw yang bermaksud : " Ketika aku mikraj ke langit, tiba-tiba aku mendengar suara kanak-kanak. Aku bertanya : " Wahai Jibril, siapakah mereka itu?" Jibril menjawab : Mereka adalah anak cucu orang Islam yang meninggal dunia sebelum baligh. Mereka itu di asuh oleh Nabi Ibrahim as sampai orang tuanya datang." (HR. Abu Daud)

Then, after all I tak perlulah sedih lagi. Bukan ke dah terbukti Nabi Ibrahim A.S yang menjaga Damia sekarang. I rasa berjuta-juta kali baik Nabi Ibrahim yang jaga. I redha. And Damia akan tunggu Mama, Abah and kakak kan?

Apabila kita mengingati Tuhan, maka Tuhan juga akan mengingati kita.
Apabila Tuhan mengingati kita, maka Tuhan akan menguji kita.Terima Kasih Allah kerana memilih aku..kerana memilih Damia untuk menunggu aku di sana.. 

So, why should I nangis mcm org giler, kalau dah sah-sah ini yang terbaik untuk I kan?  I smiled :)

Untuk Damia anak Mama, every moment of having u in me was great.. and you will be forever mine.. ;)

Enough with Damia... and anak sulung I sekarang, tengoklah aksi dia.. mcm diva ok.. menyombong tak tentu pasal.. especially bila org nak snap pic, mesti nak buat ala-ala gaya menyombong dia tue...


Tengoklah... muka tak boleh blah... ikut mood dia jer...



Gambar ni, a week before adik dia lahir.. still nak menyombong...tapi dengan pacifier dia.. haish.. dh 2 years old, but still on pacifier.. ni skrg husband and I tengah cari jalan nak elakkan dia dengan pacifier.. any tips guys??



Well, kadang-kadang kesian tengok Qaira.. waiting for her sister selama 9 bulan, tapi akhirnya takde sape teman dia main... luckily, Anya is here.. tempat gaduh, tempat bermanja.. semualah... hari-hari jumpa, hari-hari gaduh...hihihi...tunggu Anya besar sikit dah boleh jalan, mesti jadi kawan baik... hehehe..

Qaira and Anya

Ok, till now
xoxo

5 comments:

zeta said...

Comel..budak2 buat muka sombong pon comel..cuba kita..mesti kena mengata..haha

sabrina.h said...

omg both comel la amie...pipi anya dgn qaira sama tembam & dua2 pun buat muke diva hahaha cute...

umi zikry said...

salam
lama x jenguk blog amie..

takziah atas permergian Damia Aisyah - Si Bidadari Syurga...

Amie, just to share experience niza about pacifier..

2 minggu lepas anak niza (1thn 11bulan) baru ja meninggalkan putingnya..hehehe..alhamdulillah..

caranya niza suami isteri letak garam halus kat puting dia. Terus sekali cuba dia rasa lain & lemparkan puting. Bila dia nak lg bg puting bergaram lg kat dia..
seminggu camtu ja..dia dah bleh lekang ngan puting..kalau x mmg dia addicted sgt ngan puting..malam2 bangun nangis cari puting..

tp alhamdulillah..skrg dah 2 minggu dia mcm dah lupa puting. Mula2 ja dia nangis..kita kena sabar..pastu ok ja..

p/s - amie bleh cuba tgk cara ni..manatau Qaira pun bleh lekang ngan pacifier dia...

Twiggy said...

dearest amie.. a belated condolence wish from me on the passing of Damia.. may Allah bless you with the strength to carry on and be the best mother ever for Qaira

just to let you know, I’ve moved my blog to liyanaznil.wordpress.com :) do drop by and leave your link? I’m in the process of rebuilding my list of blog-buddies :)

CIK NANA said...

Amie, Na gunting jek puting Saif tue. Trus dia stop takmo hisap dah!! ;p