Full Story of Damia Aisyah - Part 2
Tuesday, November 1, 2011

 Continue from here.

Bila dah tengok the heart beep makin slow, the obgyn still nak carik teh heart beep tak habis-habis. Until dah tak boleh kawal agaknya, then baru he decided to c-sec. Keadaan dah kelam kabut but and I need to sign beberapa borang utk continue to c-sec. Just imagine, sakit mcm tue dia suruh sign ntah apa-apa borang I pun tak tahulah. That's the reason my husband marah sangat kenapa tak suruh dia yang sign on behalf of me? Sebab time Qaira dulu my husband yg agree utk proceed c-sec... takde tanya I pun.. they just informed then lain-lain procedure my husband yang buat.

Ok fine, then after dah sign sume borang, I dibawak ke OT. Sampai depan OT dengan sakit cam nak mati tu dorang tukar bed utk masuk OR. Then sibuk lagi carik heart beep. Tak jumpa-jumpa. Sampai I jerit kat situ, "Tak payahlah cari heart beep lagi...I dah tak rasa my baby moving dah...". Then kelam kabut terus masuk OR. Dalam OR, they said I kena pelali the whole body instead of half body mcm Qaira dulu. Then dia suruh I kira...the last words I rasa I kira sampai 3 jer kot then I dah tak sedar apa-apa... Sebelum tu I sempat mengucap.. Perasaan mcm org nak mati.. But on that time, I cakap pada diri sendiri, kalau I mati pun takpelah...asalkan baby I selamat...When we on that situation, buat pertama kalinya, I tak kisah kalau I mati. Macam kita redha jer apa yang bakal berlaku ;(

I dengar orang panggil nama I.. tapi susah sangat nak bukak mata mcm berat sangat... then I dengar all the nurses and doctors suruh I bangun lawan sket morfin tue.. they said bila I rasa sakit, just press benda apa ntah yang dia bagi kat I..so that it will decrease the pain... Bangun jer, soalan pertama, mana anak saya? But they said, semua ok.. U rehat jer... So, i assumed oklah sebab the same things masa I lahirkan Qaira pun mcm tu jugak. Then, after 2 hours dorang tengok keadaan I dalam OR, then tiba masa I keluar dari OR dan 1st I jumpa is my husband. I tanya, baby mana? Dia cakap ok..Tak payah pikir apa-apa...rehat jer.. But I know something wrong somewhere bila I tengok muka dia tak ceria.. Lain sangat... But when he said baby kat NICU, I thought the same things happen to my second baby mcm Qaira dulu.. kena duduk NICU sekejap sebab takut ada virus infection since baby yang lahir thru c-sec ni possibility to have virus infection mmg high.

For the whole day I tido jer... Nak bukak masa susah sangat. Bayangkan tengah makan pun I boleh tido.. morfin tu kuat sangat...but, petang tu bila my husband datang lagi visit I, I tanya dia mana baby. Dia cakap, I kena tahu something pasal baby..

Masa ni I dah tak sedap hati... nak tahu apa yang terjadi... Doctor cakap petang I boleh tengok baby.. So, mana baby? My husband cakap, apa yang terjadi I kena terima dengan tenang. Tak tahulah, masa my husband cakap tu, I tenang jer. I macam dah dapat agak. Tapi I rasa masih boleh diselamatkan. So, I tak nak risau and fikir bukan-bukan.

My husband pun citerlah what happened masa baby keluar dari OT... Baby tak bernafas..8 minit she survived..obgyn tried hard to save her..tapi lepas 8 minit baru dapat heart beep... but baby tak bagi any reaction. Maknanya there is no response on physical reaction. Anak mata tak mengecil bila kena cahaya.. tak nangis...etc etc etc. My husband said ada kemungkinan our baby is 50-50... kalau dia hidup pun takut brain damage. So dengar jer mcm tue, I sedih sangat. Nak meraung jer rasa tapi I masih boleh kawal perasaan I.. I selawat apa semua dengan harapan I boleh terima any news yang tak terduga. Then, after my husband dah cerita semua, dia cakap Damia's doctor nak jumpa dia. So, I said, ok pegilah... I nie tak terdaya nak pegi tengok sebab I tak boleh bangun lagi.

Lepas sejam setengah mcm tue, my husband datang balik. Kali ni muka dia memang berubah sangat-sangat. Before that, ramai yang ada dalam bilik melawat I but suddenly semua keluar suruh I rest... Rupa-rupanya my husband dah dapat tahu doctor cakap Damia memang dah takde chance utk hidup. Sebab dia tak buang air, and macam-macam lagi. Maknanya memang dah takde physical reaction 100% and bergantung pada machine jer. My husband masuk and cerita semua yang dia tahu. Buat pertama kalinya, I tengok my husband cried in front of me. I tak terkata apa-apa. I tak tahulah kenapa on that time I mcm kuat jer and pasrah jer apa yang berlaku. I told my husband kalau inilah jalan terbaik, I redha jer. Then he said, semua keputusan ada pada kami berdua. If both of us rela nak cabut machine tue, then we need to say goodbye to Damia...

Esoknya, pagi lagi Damia's doctor dah call my husband untuk tahu apa keputusan kitorang. I said, this is the right time to say goodbye to Damia. I cuba untuk keluarkan my breast milk so that I boleh bagi Damia rasa sikit pun jadilah before dia pergi. Tapi bukan rezeki Damia.. my breast milk tak keluar jugak. And doctor pun tak recommend I push breast milk to keluar sebab if baby takde nanti susah nak handle.

Buat pertama kalinya I bangun dari katil. Tu pun kena guna wheel chair. So, both of us datang ke NICU. hati I berdebar otw to NICU..it takes 3 minutes dr ward I ke NICU.. mcm2 perasaan masa tue.. 

 Birth certificate Damia... baru je siap terus kena compile kat JPN gantikan dengan sijil kematian pulak. ;(
Sampai jer NICU when I first saw Damia, air mata air tak boleh berhenti2...tak tertanggung rasanya I nak lepaskan Damia.. Tak boleh tahan I tengok betapa banyaknya wayar-wayar kat seluruh badan Damia. I pun tak tahulah itu semua untuk apa.. yang I tahu I nak tengok Damia puas-puas. Masa i datang ada sorang ustaz tengah bacakan Yassin utk Damia.. I asked them I nak pegang Damia... then dorang pun pull of semua wayar-wayar tue.. i rasa badan Damia sejuk sangat... sian Damia...

Ok, I tak boleh nak taip cerita nie lagi. I continue lain ya... Dalam pukul 11.06 pagi on 2nd August, I said goodbye to Damia.. satu jer yang I cakap pada dia.. Mama sayang Damia sampai bila-bila..Mama redha Damia pergi... Damia pergilah... Insyaallah satu hari nanti Mama akan jumpa Damia jugak...

To be continue...

34 comments:

Lina said...

amie, u are very strong. i know damia smiling at u from jannah.. prayers to her. amin

fiza said...

Bertabahlah amie. Bidadari syurga sdg menanti kamu di sana.

Cahaya Kekasih said...

i'm crying reading this....good bye, damia....she's in heaven, sis....for sure :)

ibu chiqamie said...

ya Allah...tabahlah amie.mgkn ade yg t'baik dariNya di atas apa yg t'jd :-(

Salina@IbuAqil said...

Ya Allah!! Salam takziah dear.. Ibu x mampu nak ckp apa2.. Moga roh si bidadari Syurga dicucuri rahmat.. Sis Amie kuatkan semangat ye..

NuRuL AiNA said...

i have no words.... moga damia di sana tunggu amie n hubby.. sob sob

jetsetter said...

Beratnya mata yang memandang....apatah lg bahu yg memikul itu. B strong babe.
muah

Momma Qiestina said...

ya Allah berat sungguh dugaanmuu amie.

*tears*

bertabahla,dia pasti tggu awak kat syurga.tetibe saya teringat aruah anak saudara saya dulu.

marniazlina said...

hanya Dia yg tau ape yg terbaik utk kite semua kak... xmo sedih2...

[ Hanie ] said...

amie sgt kuat amie...itu yg terbaik buat damia and family amie. Al-fatihah

Puan ApasH said...

Saya juga menangis, Amie u r so strong. Tak terbayang kalau saya di tempat Amie. Moga Damia tenang di sana. Bidadari Syurga...Al-Fatihah.

FiraHamzah said...

babe, u are so strong mother. InsyaAllah, Damia akan jumpa mama dia jugak nanti di sana. Segala yang berlaku ada hikmah yang terbaik buat u & family. InsyaAllah..keep strong ya! take care :)

ARIBA said...

berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.nangis i amie..;-(...semuanya allah dah aturkan..Insyaallah berjumpa dangan Dania di syurga nanti..Al-Fatihah..

Azi3 said...

=( kak amie... damia di syurga kak...

Suzie said...

aduhhh tiap kali i baca mesti i nangis

Al-Fatihah baby damia

FrH said...

:(
be strong amie. at least she's at a better place & waiting for u up there.

ummi said...

lama tak drop comment...

kak Amie org terpilih sebab Damia sedang dididik oleh Nabi Ibrahim....best kan? :)
nanti Damia akan pimpin tgn parent dia masuk syurga..terharu....

u r strong!

NaD said...

amie, i cried :'(

sayangnya Allah pada u n damia, Dia beri ujian begini. InsyaAllah, apa yang Dia ambil, akan digantikan dengan yang lebih baik. be strong, dear. Hugs.

My Inspiration said...

Kak Amie, im crying too... u are so strong... InsyaAllah, u will see damia kat sana....

rDnA said...

Amie u r so strong!!saya menangis bc ni..mengalir2 air mata ni.tp berat mata memandang berat lg bahu yg memikul.

Tabah k.damia menunggu di syurga

Cik Sizu said...

amie...takziah atas pemergian Damia Aisyah

nieda said...

i'm crying reading this entry. Sabarlah, mungkin Allah ada perancangan yang lebih baik. Damia di sana pun dah menjadi bidadari syurga.

Faryza said...

saya nagis baca enrty in.. rasa cam tak leh nk terima.....takziah pada amie.. dah tahniah.. kerana sangat kuat menghadapi nye.. walaupun awak sorang tau dlm hati awk..Tuhan tau awk kuat.. sbb tu dia bagi ujian..pada org yg Dia pilih..

dialicious said...

I terbayang2 plak rasa mcm ada kt tmpt kejadian.sedih sgt I baca ni sampai x bole tido.u r the chosen one to be given this test.al-fatihaah

Mrs. Hilmy said...

sedih i bce u nye entry ni..tabahkan hati dear..AL-FATIHAH..

My Precious Life said...

amie, aku teringat ko penah suruh aku baca cite psl satu blog ni..yg diapun kematian baby dia..n aku x sangka benda yg sama menimpa ko..semoga ko tabah

neverletmego said...

:( i'm sorry sister, insyallah,,bangga la wahai ibu ,AllAH swt lebih sayangkan damia dari kite,andmungkin ini yang terbaik buat dirinye darling..Doa ibu insyallah dimakbulkan,,doa anak di syurga buat mommy tersayang...al fatihah....

lisa said...

i'm sobbing while reading this...you sgt2 tough to faced all this..i'm so sorry condolences to you and family..god blessed , take care amie

Twiggy said...

amie...you're such a strong person... may Allah bless you.... Damia will be waiting for you.... insya Allah.. *hugs*

Fabulous Me said...

Al-fatihah..

ili said...

al-fatihah :'(

ili said...

☹ alfatihah

myra said...

Al-Fatihah.I pray that you will ONLY be stronger. Take care!

Fazlina Zainudin said...

Sedihnya Kak Amie baca post ni...
anyway saya pun baru miscarriage...


Kak Amie tabah ya..Damia sentiasa doakan kesejahteraan mama dia tu :)