My 2nd trimester.. oh 2nd trimester!
Thursday, January 22, 2009

Hi peeps,

Yeah...malas... I was really malas to update anything...

But, today I think I need to tell u this... I will be in my 2nd trimester just around the corner.. this Sunday.. meaning that I'm in 14 weeks of pregnancy..yesss... so I really hope that my 2nd trimester would make me more energetic and no morning sickness or whatever, mual2 and everything... I felt like I'm in the new world during my 1st trimester... the complicated world dan menjauhkan diri saya dari dunia yg sebenarnya! It's just not me... rasa malas in everything even to shop! Apatah lagi untuk ber'make-up'2an, memakai baju yg cantik2... selekeh, pemalas, sensitif, tido, rehat are perfectly things to describe me during the 1st trimester! Memasak adalah jauh sekali... bau tumisan bawang sahaja sudah cukup membuatkan rasa mual yg teruk! Oh, bau husband yg slalu diidam2kan itu, menjadi sesuatu yg perlu utk dikatakan 'no-no'. Rasa dah lama tak peluk suami sendiri... It's not me! I just can't.... Oh! poor husband!

I've been dialog with husband yesterday..

Husband : Bila awak rasa awak boleh masak... rindula nak rasa awak masak...

Me : Masak? Belum boleh...

Husband : Saje ek... ? Takkan tak boleh masak lagi...

Me : Yess.... tak boleh, tak boleh, tak boleh...
(I just feel tak boleh utk masak! yer betul! I rasa malas, dan mmg tak boleh bau tumisan bawang tue... I cooked what..cth; masak magie, goreng telur or make my scrambled egg -hihihi... no tumisan bawang involved, rite? yes, itu boleh!)

Husband : Ok xpe.. nnt dah boleh masak, masak ok... tapi jgn sengaja tak mahu masak...

Me : Hello.... org bukan tak nak masak ok... and bukan sengaja tak mahu masak... juga bukan malas untuk masak... but, tak boleh, tak boleh...

Husband : Silent

Me : ;(

Att : Note to Mr. Husband

To Mr. Husband,

Org rasa it's just not myself during this pregnancy... yes, u always said 'nak mcm dulu2'... yes! I missed the momment too... That time (the time before I'm getting pregnant) mmg org bertenaga... ajak lah buat apa saja. mesti tak pernah kata tidak... pegi makan2, jalan2, extreme aktiviti sana sini, main2, and anything la... mesti boleh... but now, mmmm, org rasa malas la... even nak hang out and lepak2 for coffee also, org rasa malas... apatah lagi tgk wayang... dah 2 bulan sudah tidak menonton... everythings yg org selalu dan suka buat dulu, adalah menjadi 'NO-NO' utk tempoh 2 bulan kebelakangan ini... see.....? benda yg diri sendiri suka buat pun, dah tak boleh buat, apatah lagi benda yg lain kan... nak pergi sana malas, sini malas... yes... that's why I'm saying that this is the new world yg menjauhkan diri org dari dunia realiti... mcm kena kurung dlm belon transparent... boleh nampak everything kat luar sana... but tak boleh nak pergi...u know what I mean... ?

Darling husband, tunggu ek... nnt dah masuk 2nd trimester, I hope everythings sume ok dah... so, u tak payah nangis sorang2 dlm bilik air (jokes nie husband slalu ckp bila I tak nak ckp dengan dia, atau dia rasa diabaikan)..siap rasa nak main netball or even paintball dgn our frens tue..tp boleh ker? nnt kena tembak kat perot...oh! bahaya la...takpe.. I just watch u la main paintball tue... and lagi... I can cook! Weeehaaa.... masak apa saja yg u rasa nak makan... and jgn complaint wokeh... and takde lagi sms2 yg asyik ckp hari nie rasa tak larat, hari ni sakit itu, sakit ini... ajak pegi mana, jom! kira sume boleh la.. and satu lagi, harap2 I can smell u again! Even present Mont Blanc parfum yg I just bought for ur birthday present pun masih belum I bau lagi dekat leher u tue..ekekeke.... nnt ek....so, sabar tau... tunggu... my 2nd trimester just around the corner and i hope I will get back to normal!!!!

Love,
Wifey

So peeps, pray for me... semoga I masuk ke 2nd trimester nie dan menjadi normal mcm org lain.. Oh! I bukan mengada-ngada atau saje nak buat2 malas atau apa sajalah yg korang nak describe, but it's really happen to me! Nnt korang rasalah.....

Bye!

15 comments:

[ Hanie ] said...

halalalala...kesiannyer die. Harap your hubby paham dan kuat! :D Die rindu nak manje2 dgn amie la tu kan :)

The Mrs-Bride said...

alahai, shiannya... tp babe, i DAH RASA!! huhuhu... x larat kan.. rasa malasss je slalu. skang ni, tgh transition.. sbb baru masuk 2nd tri last week, skang kejap malas, kejap rajin.. haih tatau laa.. tp kt perut rasa x sedap.. cam angin2.. or is it the baby? ntah ler.. tak reti nk ckp.. cepat2.. welcome to the 2nd-tri! ohh masuk 14 Weeks Sunday nih ek! sket lagi.. sabar ekk.. take care dear.. mwahs! :)

koklie's said...

your situation is just like my fren la amie...die da xnk hangout then selekeh sgt even bdak pun xnk pakai, bile i kol ajak keluar die ckp die xnk penat la mcm2 alasan lagi lah...xpe i rase your hubby paham cume sometimes the way u say it makes he feel upset esok2 ok la tu... ;p

::zAsyikein:: said...

hurm nk komen pun xtau nk komen aper..coz xder pengalaman..but i doakan u back to normal!!hurmm its an experience,something to remember in future...!!...=)..but it cute la ur hubby!!...agaknya deme kene baca blog luahan2 hati ibu mengandung..eheh

~BEE~ said...

kesian ur husband...itu la namanya bawaan org mengandung...x sabar nak tgk ur baby...yea...suke la muka & bau baby...

green apple said...

biar la kalau the whole pregnancy ko rasa macam ni, trust me, nanti ko sgt rindu-rindukan suasana macam ni after a while tak pregnant.

macam aku ni la kan.

sebenarnya nak cakap tu je.

m@Ri@ said...

takpe sis..we all fhm..harap2 nnt kak amie dah ok n dpt masak yg sedap2 utk abg kak amie..sian die n sian kak amie..yg penting jg diri k..

Cynta Chantek said...
This comment has been removed by the author.
Cynta Chantek said...
This comment has been removed by the author.
amy said...

motifff nk bagitauu??
ayoo..peluk cium nk kena bgtau ke..adess!tulunnnn

anyway..sis..sian kat abg aril..dan citer ni sgt sedey..biarlah aku bwk aril befoya2..okies?tkcr!

~ n.u.r ~ mommy wannabe said...

hi salam perkenalan..bestnyer bila baca blog2 mommy to be ni..well bestnyer u dah dapat rasa the loya thinggy...unlike me, hoping to rasa that loya setahun lebih dah...tp takder rezeki lagi...aperpun take care..:-)

Mrs. Amie said...

me to Hanie : Biasalah Hanie.. mestilah rindu2 manja... ahaksss..

me to the mrs-bride : I pun slalu gak rasa angin2..tak tahu asal ek... hormon i think..

me to koklie's: I hope i akan ok n jadi ok.. I know it's just temporary sahaja...kan?

me to zAsyiekin : Hihihi... nnt dah ada experience, mesti tahu cmna rasa dia...hehehe

me to Bee : Itulah..jadi kena sabar jela... esok lusa mesti ok punya!

me to green apple : the whole pregnancy ke Kak Di? Aduiihh tak larat... Kak Di bila nak 2nd baby? agagaga

me to maria : yess... harap2 begitulah pn pengantin baru...

me to cynta chantek : During my 6weeks pregnancy I tak rasa mual, muntah or even apa segala tanda org pregnant rasa... It's just happen during the 9 weeks... just wait n see.. belum lagi rasa la tue.. mesti akan rasa punya... too early to judge yg kita ok during 6 weeks.. but I hope everythings fine..

me to amy : sedih kah? takpe, takpe..nnt aku ok dah...sibuk jer nak befoya dgn laki aku..cis!

me to n.u.r : I think mmg best dpt lalui semua experience nie.. it's just happen during the pregnancy and I think benda nie semua experience yg kita lalui dlm hidup.. maknanya sape yg tak rasa maybe akan rasa rugi... but for u, just pray n pray n work hard also wokeh... tak lama lagi adalah rezeki tue...amin.

June said...

babe.,,.i faham apa yang u rasa..i felt the same thing also..

taknak masak sebab pening dengan bau minyak masak tu..and rasa tumis tumis tu..even kalau pegi kedai pun..i rasa cam nak order siap siap dari rumah je..

then, rasa badmood je..blame the hormone ya..mood sangat tak stabil, rasa nak marah..suami suami di luar sana..tolong la fahamm..korang kena study lebih pasal isteri yang mengandung..perangai dan alahan nih..nih asyik nk mengamuk kt bini..nak emo pesal???nak anak ke tak? sorry amie..i terover nok..eheh

Anonymous said...

satu lagi amie,

yg akak pelik pasal dia ngandung tu fine lah, but sebb dia baru kawin, jgn lah dok ikut cerita internet kira from last period,

kenalah kira start mlm pertama..pasal baru kawin.. dok lurus bendul sgt, tu yg malu tu....

kata accountant husband engineer, sengal jugak akak tengok....

ihz said...

Amie,
dont worry...ini memang normal for a pregnant woman...

lain org, lain 'simptomnya'

i pernah sembang dgn member2 lelaki yg baru first time nak jadi ayah..ada jugak yg ingat wife tu saja2 buat perangai malas tak nak masak masa pregnant, saja2 buat2 mual..tak leh nak salahkan diorang coz they dont have any experience before kan...

alangkah bagus kalau ada class persediaan untuk father-to-be kan?
mmacam kelas pre-natal jugak la...

memang la husband kena banyak sabar masa wife pregnant...wife masa ni hormonnya pun bercelaru, campur dgn rasa tak larat,mual,pening,letih,kaki bengkak, badan berat...hehehe!

take care!