Qaira is 1!
Saturday, July 17, 2010

Due to busy yg memanjang I have no time nak update blog nie. Sedey :) I rasa mcm tak kenal dunia kalau tak update blog...huk huk. And I missed to update Qaira's milestone. Lagi dia dah hit 1 now! Oh! I'm blessed to have Qaira with us. Alhamdulillah..and she's very smart now. Sangat-sangat. Mcm2 idea dia keluarkan. Sometimes, buatkan I rasa terperanjat dengan ability dia.. kdg-kdg tak sangka dia boleh bertindak sesuatu yg I sendiri tak sangka dia boleh buat... so sweet!

Now, Qaira dah..........

  • Pandai jalan! Yes! She can walk. Actually she start walking at the age of 10months. Memang laju kalau atas katil. Tapi bila atas simen, memang dia tak berani. My mistake, selama ni kat rumah just pakai tikar buluh yg Sarawak style tue kan to avoid habuk-habuk kalau pakai carpet. So, dia tak berani nak jalan.. Adalah dia cuba sekali dua then dia jatuh then dia fedup. Then, last week bila nak ada party, I pun letak balik carpet kat living room tue and guess what??????? She can walk like nobody business! Seriously can walk! Hahha.. Me and husband yg teruja! I guess patutnya dah lama  I letak carpet jer. Agaknya kalau letak carpet, dia dah boleh jalan during her 10mths kan? Hihihi... sorry Qaira.. Mama memang tak alert langsung! Hahaha.. But now, Alhamdulillah... u did it! Congrats!
  • Ada 7 batang gigi! 4 atas and 3 kat bawah! Hihi... and yg 1 kat bawah tue, betul-betul muncul masa dia hit 1!
  • Turun katil, panjat kerusi .......... EXPERT! Tak payah risau nak jatuh katil lagi! My katil tu dahlah tinggi..but she made it!
  • Dia boleh minum dalam cawan dengan jayanya without any sip cups.
  • She eats less! Tak nak makan dah skrg... Yg dia tahu, main, jalan, panjat....
  • She understand apa yg I cakap. When I said no, means no. When I said Abah, dia tengok Abah dia. Bila dia nak attention, dia datang pd I and tug my shirt ker.. Kiranya she can communicate and understand apa yg I cakap. So kelakar! Haha
  •  Bila dia dah boring, she simply throw all the things mcm tu jer.. Again, like nobody business. Suka hati dia baling barang then dia amik balik..like she observed apa yg akan terjadi seterusnya kalau dia buat sesuatu.. so cute la..
  • She is 9kg now! Eat less, play more!
  • Dari lahir sampai sekarang. Bangun pukul 7, tido pukul 9! Mesti! I guess, it is a good training yg I buat pd dia since she was born. Balik jer dr hospital lepas lahirkan Qaira, I kejut dia bangun tido at 7 and sleep at 9! And it works! Sepanjang 1 tahun nie, dia tak pernah bangun malam and ajak main. Dia hanya akan terjaga waktu malam minum susu and poo poo..Alhamdulillah.. tak susah nak jaga Qaira.
  • And, she knows well Sundae Chocolate at McD! Hahaha... 
So many things yg dia dah boleh observe. Being her mother, I rasa bersyukur sgt! And more things in future yg I tak sabar nak tgk dia membesar... And, soalan-soalan seperti, bila mahu no.2? I akan jawab, "Lambat lagi!"
Sekian.

6 comments:

♥♥relyza♥♥ said...

bestnya ada baby!!! boleh bayangkan qaira jalan secara laju spt sis citekan..ihiksss
happy belated birthday Qaira!

~~zaa~~ said...

ooo so cute qaira!! bestnye kak amie...da la cerdik, comel plak tu!! gerammmmmmmmm!!!!!!

::Ida:: said...

alahai.. mesti comel qaira jalan. terkedek2 :P
mane gambar party qaira?? tengah tunggu neh :D

NURUL said...

wahh dah pandai jalan. good girl qaira :)

[ Hanie ] said...

hee...dah pandai jln yer :)
dan byknyer perkembangan die..haa boleh geng la dgn aunty ye qaira..sundae chocolate MCD tu :D

zteesyahmi said...

seronok kan jadi mummy ni ;)