Housewife kan?
Wednesday, October 29, 2008

Uuuuu...sorry sbb dah lama tak update ek...I'm back! I'm back! Ok, life as a fully time housewife? Bosan ekk... tak tahan.. I think I'm not into a fully time housewife la.. It's just not me.. rasa mcm cacing kepanasan jek dok umah... dah buat itu ini, then borink giler sampai tak tahu nak buat apa.. Luckily hubby hanya keja 3 hari seminggu... so, we have a lots of time to spend together-gether..

Anyway, during 2 weeks nie kan, I received 4 interview... tapi, aku hanya pegi 1 interview je.. and luckily, terus dapat..! Tak sangka secepat ini coz I thought I'm gonna rehat2 kat umah and focus on Merisik Gallery jek... Well, aku start keja on 3rd Nov nie ya! Hik Hik..soookkaaa! Pray for my happiness... Thank You!


Ok, cuti Deepavali kan, aku dengan family husband cuti2 Mesia kat Melaka... Actually this trip was a family trip.. pegi umah sedara dorang.. it was fun you know... rasa mcm betul2 kampung... Missed the momment la.. dah lama tak rasa camni...

Ok, on 1st day tue, kitorang rancang2 pegi Jasin Hot Springs.. tempat nie baru buka and I thought tempat nie best la.. nasibla masuk RM5 sorang... hampeh, bila masuk, apa pun takde.. hot spring la sgt... air yg nak berendam tue pun aku tgk berkeladak..euuuwww...adalah 10 minit kitorang usha2 tempat tue.. tgk mcm takde harapan jek nak bersantai, lalu aku suggest kitorang gi Bandar Melaka jek...

Mula2 tue, mother in laws, tak nak turun ek... sbb dorang pakai t-shirt without any make-up.. agagaga..aku belasah jek.. make up ke tak make up ke mak tetap maintain nok.. asalkan mak senang hati, suka hati..lalu berjalan2 la kitorang kat bandar nie.. boleh naik bot ek.. jenjalan pusing2 kat bandar..dorang ckp klu malam lagi best... ala2 kota Venice la..agagaga.. Venice la sgt...

Then, jalan2 kat Jonker Street... (siot muka aku..benciiikkk)

Kat Jonker Street best ek.. mcm2 ada... mission aku sebenarnya, nak mkn ABC jek.. sbb ABC kat sini tak pernah aku jumpa kat KL... sedap giler... gula melaka dia pekat giler... bukan mcm mamak style.. ntah apa2 di bubuhnya dlm ABC... tak best! Tapi ABC sini best... RM3 je semangkuk..tapi puas hati... mmm..sedapnya!

After, dah jalan2 bagai nak giler kat bandar tue, then malam tue kitorang gi makan Seafood... dekat Medan Ikan Bakar Sabak Awok.. actually nie dh masuk pekan Muar... ramai giler manusia kat situ... kitorang order Sotong goreng, udang besar tak hengat, ikan pari bakar, ikan siakap dan mcm2 lagi la... sedapppp....

bila sampai bil, hanya RM91.40 jek utk 7 org makan... harus aku terperanjat sbb murah giler ek...bestnyaaaa! Sangat berbaloiii!

Then, keesokan harinya, kitorang tak gi mana2.. hanya dok umah.. masak2... yang bestnya, masak2 pada hari tersebut, di jamin bebas bahan kimia.. apa taknya.. kitorang kena gi petik kangkung sendiri... wah, best tau.. tak pernah aku rasa cenggini... nak makan kangkung petik2 jek kat luar umah... cili api, terung, ubi, tebu mcm2 lagi la.. sume main petik2 jek kat tepi umah.. aiseehhh... aku follow jek husband.. kan dia pro.. nie kan kampung dia..

Pastu, kitorang beli kupang kat laut tau.. kupang nie baru jek naik darat.. masih lagi kat tali2 tempat kupang bergayut2 tue.. aku pun tak tahu apa nama dia... pastu bawak balik umah, kena bersihkan... so, adik beradik husband la yg membuatnya.. aku tukang tgk jek.. aku pun tak pernah buat benda2 nie sume.. best ek.. bau kupang nie, bau laut jek... kagum aku... (jakun siot aku..agagaga)


Pastu, masak2.. bentang surat khabar jek ok.. dengan pinggan ala2 zaman jepun tue..serius best... ada asam pedas, kupang, ikan, terung, kangkung dan mcm2 lagi la.. kupang tue, kita kukus jek.. bukan rebus tau.. kukus pastu cicah dengan sambal kicap + limau... eee..sedapnya.. terliur betul2...pastu nasik panas2..dengan udara yg panas..makan sampai berpeluh2...agagaga.. kelakar la.. tapi mmg best...

Sambil makan2 tue, mula mak sedara husband citer, masa kecik2 husband suka mandi tali air sawah tue ye..siap naik beskal kayuh sampai 5-6 km... hahaha.. aku gelak jek..

Umah mak sedara husband kat melaka nie, mmg betul2 kampung.. takde lampu jalan... belakang umah tue, hutan jek... mlm2 nak tido, serius aku takut.. rasa mcm ada hantu bila2 masa boleh terkam aku... nak gi toilet mlm2, aku siap suruh husband standby ek sbb aku nak kejut dia teman aku gi toilet... mlm nak tido tue, aku pejam mata..dah tak nak bukak2 dah... serius aku berpeluh mlm2 sbb takut hantu ek.. ntah apa2 ntah.. husband ikutkan jek.. sambil geleng2 kepala.. hampeh!


Then, hari terakhir tue, kitorang pun pulang... korang tgk la jalan dia.. ada nampak lampu jalan? Harammm... just imagine la mlm2 cmna yer... dahla selang beberapa jalan, asyik jumpa kubur jek.. siot.. aku mmg kecut perut.. tapi aku diamkan jek.. Agagaga..anyway, trip balik kampung nie, mmg best.. silap takde perigi jek nak mandi... Chow!

Xoxo

10 comments:

NuRuLeRnAdEwI said...

Kak Amie....
Syiookkknyer.. Samo ler kite.. pi Melaka mkn ikan bakar...
Erna bnrnyer mengimbau kenangan lalu kat Melaka... Hiks.... Layaann....

[ Hanie ] said...

i misss melaka too!!! dulu mase study kat mlk, rase mcm nak kluar jer dari situ, ni dah 2 tahun tah tak duk sana..ter rindu plak. Makanan pun murah2...and yes, seafood die pun murah2 kan. isk2.

psstt...takot antu eyh puan amie? huehue.

Enche' Adykasyah said...

Cis.. saya tengok ada awek baju pink kat gambar atas tu ayu aje bentuk tubuhnya.. Sekali bukan u la pulak.. Rabun sikit mata ni bila masuk tengahari..

ungu violet said...

haha..macam kelakar pulak entry kali ni...Melaka best kan?!!

Mrs. Amie said...

me to nurulernadewi : layankan jek..hihihi...

me to hanie : dulu kat MMU ek? I was there before..pun teringat gak..kat bukit beruang tuh, 8 tahun dulu, mmg takde apa2... tak sampai sebulan, balik trus KL..tak sesuai kan?

me to enche adykasyah : biadap ko ek? aku pun pakai baju pink la..! siot nak kata cutting aku dah lari la tue..hampeh!

me to ungu violet : melaka best..tapi mcm panas jek...hihihi..

The Mrs-Bride said...

wahh.. skali update, nahh! hihihi.. welcome back! nnt update slalu okeh.. :D

Enche' Adykasyah said...

Wahwahwah.. cutting tu tak lari la.. Maintain macam dulu jugak.. Kahkahkahkah..

[ Hanie ] said...

haah MMU,haik amie pun MMU e? heheh aporla...ni meti kes suka lari ni..

dari kecik2 dulu die dah suka lari dari Doktor la...ikat kang baru tau :P

m@Ri@ said...

wah..rindunya..lama tak update..hilang kerinduanku..hhehe..so nnt update2 sll tau..=)..bestnya g melaka..em..maria cuti 3hari tak ke mana pn..dok umah sbb sakit..huhuh..

paRi-paRi sYurGa said...

sis...
me org melaka!
weeee.... banga sat sis puji2 melaka best.
hikhikhik...
hehe..
klau dtg melaka lg..
habaq mai lah eh..
hehe..