Ramadhan till Syawal
Tuesday, October 7, 2008

29/09/08- Crocs sponsor cmpany aku.. bg kasut Beach yg aku tak suka nie.. agaknya dorang soh aku pakai time raya... aku amik jek.. bawak balik utk En.Suami sepasang... sbb office mate aku sorang nie, asyik kutuk jek kasut nie..tak nak, aku amik... terus diam. Aku punya yg light blue.. bt masa skrg nie, aku menggunakan sepenuhnya kasut nie utk ke dapur... nnt senang2, baru aku rasmikan kat luar...

30/09/08 - Monday kan? Tiba masanya aku amik album aku.. call designer CS, soh amik kul4. Aku dtg kul4... tapi takde org kecuali designer nie sorang jek.. tgh aku belek2 gambar sendiri, Saiful dtg studio tue... Dia tanya, "Ada org call ke amik album?". Aku jawab, "Dorang tak call pun.. I yg call sendiri sbb lambat sgt..". Dengar jek aku ckp camtu, terus Si SN serba salah... Lalu dok sembang dgn laki aku punca dan sebab musabab album aku nie serta situasi yg mcm SN citer kat comment aku tuh... Yela..ada probs sket dgn designer b4 nie.. sian plak kat Saiful... beria explain hal sebenar... tapi takpe... aku dan suami dh paham... Kitorang tak kisah klu dah tahu citer.. aku ok jek.. sbb aku puas hati album aku chantek bangat...Weeeee~ Pastu, video aku dgn Adan pun lambat gak..tapi dorang tak kata apa pun.. aku pun tak gi ofis dorang... soh dorang pos jek video aku tu...aku dh malas... tak kesahla..asal dapat... klu tak dpt, AWASSSS...


1/10/08 - Hari raya kan... tahun nie, aku raya belah family aku dulu... sbb aku nak gi kubur Mama dulu... malam n pagi raya umah Maksu aku kat Bangi. Nie gambar bermaafan2 dgn ayah aku serta sape lagi klu bukan laki aku.. aku taklah banyak dosa mcm Kak Di sbb nangis beria2.. almaklumlah.. aku baru 3 bulan kawin kan... (confident jek aku tak banyak dosa kan?). Gambar tunjuk muka tue, nak menegaskan bahawa sebelum dan selepas puasa...(apa kaitan ntah..)

Ok, gambar atas, aku dgn cousins n sis n bro..serta anty2 aku n Pak Ngah aku.. Gambar pompuan 4 ekor nih, aku upload kan gak sbb dorang nie still single.. so, sesape berminat, aku pedulik apa... carikla sendirik!


Haaa.. nie baru berpotret2 pelbagai... gambar 3 ekor tu, tula adik2 aku..dan yg berlima tue, family aku la.. gambar kenyit2 mata nie, takde motif...


Nie adik aku... sian dia.. bila aku kawin, tido la dia sorang2..tapi aku tahu, dia mesti rindukan aku.. tapi dlm hati ko mesti happy sbb aku tak kacau ko tido sorang2 kan dik? BEBASSSS la ko yer...

Pastu, around 11am, aku gi umah Mak Long aku..Mak Long belah my mom pulak.. nie cousins aku bsama2 anak2 mereka.. gambar nie saje aku upload utk mengingatkan diri sendirik betapa kurusnya dorang dulu... dan setelah beranak pinak, inilah akibatnya... aku harap, aku jadikan teladan utk diri sendirik.. tapi setakat nie aku timbang dah naik 2kg selama seminggu raya nie.. hampeh... tapi aku nak jd mcm dorang gak... anak ramai,... kerja best.. yg penting, income puluh ribu sebulan... BEBASSS aku klu jd mcm dorang nie.. tggula 3-4 thun dr skrg...

Nampak tak kegemukan aku? Aku tak tahula asal pas kawin nie, badan aku nie beria2 nak tambah lemak.. benciiiiikkkk! Puas aku posing sana sini utk dpt 'pose' yg boleh mengaburkan mata korang, tapi tak dapat! Jd, layankan jek... Gemok pun gemok la.. (harus aku diet pasnie ek..)

Ha, mlm raya pertama tue, barulah aku bergegas ke Teluk Intan..kampung laki aku aka tanah tumpah darahnya ibu mertuaku... Gambar kat Menara Condong nie, raya kedua..tak jalan mana pun..dok umah jek.. ptg tue, barulah laki aku nie bawak jalan tunjuk pekan Teluk Intan memandangkan aku tak pernah la dtg sini.. cadang2 aku ajak dia mkn Secret Recipe.. tetiba kebulur kek.. tapi haram... mana ada Secret Recipe..? Billion adala..tak pun The Store.. sudahnya, aku makan kat satu tempat dekat dgn sekolah convent.. aku tgk, ramai giler org makan kat situ... kitorang pun join la.. sedap.. dia jual Ice kacang yg pelbagai rasa... Mlm tue kitorang buat BBQ.. tapi aku tak sempat amik gambar.. tapi jgn risau.. aku la yg paling hodoh time tu sbb tolong bakar membakar..agagaga... Takde chance aku nak cechantek di kampung laki aku... xpela....
Ok, ni raya ke 3... barulah gi beraya umah sanak saudara... nenek saudara dan mcm2 saudara lagi yg laki aku pun tak bape kenal... aku layankan jek.. 6 keta ye gi beraya,.. harus yg menerima kunjungan, pening kepala dgn tahap pemakanan kitorang...kwang kwang kwang...


Nie, sambungan sesi beraya lagi.. sampai tertido Ajmal.. takpe... pasnie, dpt adik baru.. jgn haraplah nak manja2 lagi..(lain yg tggu nak kuar, lain plak yg muncul.. alih2 kakak ipar aku plak mengandung anak ke-2..harus express dorang nie..hehehe)


Haaa..nampak tak muka berminyak aku.. apa taknya... dr pagi sampai ptg.. dah naik kembung perut aku minum air, makan, minum, makan... Aku soh laki aku amik gambar aku kat tangga umah nie.. dia layankan jek.. tapi mulut bisa dia tue, sesuka hati memalukan aku dpn sanak saudara yg lain dgn menegaskan ayat berikut :
"Nie la akibatnya takde kampung..."
Wah, laser sungguh mulut si suami.. aku teringin nak tgkap gambar kat beranda umah kampung, sesuka hati laser kan aku.... xpe... MAK tetap maintain....



Balik dr kampung, hari Ahad tue, aku bosan2... aku ajak laki aku gi SSF memandangkan, hadiah aku time kawin, aku dpt vase yg chantek dr kwn2 aku.. dari vase tue tak terusik..aku bercadang membeli bunga utk mengindahkan pemandangan bilik aku... inilah hasil sentuhan tangan aku.. tapi utk pasu hitam tue, serius aku takde idea nak beli bunga apa.. jadi aku letak je 2 kuntum bunga dlm pasu tersebut...

Mmm.. tue jela bt masa nie aku nak update... wah.. aku kagum kalau korang semua boleh baca satu persatu kisah tragedi aku di hari raya... nnt senang2 aku citer la lagi.. letihla..

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Amie



15 comments:

The Mrs-Bride said...

babe, adan murah tak?? bape ekk u spend (roughly) & utk bape sessions/days? i thot ritu nak amik adan tp x discuss btol2 so i gi kt lain.. hehehe.. anyway, nice pixs!! x sempat baca abis ur entry ni tp nak comment dulu.. bole x? hehehe.. esok i baca balik this entry okehh.. balik duluuu! (dah kol 1am.. huhuhu!)

~ms tepung~ said...

bnyknyer gambar raya :) jeles nih...*kwang3 compare dgn dirik sdiri yg beraya dlm ofis naik juling tgk computer*

m@Ri@ said...

a'ah la byk tul die nya gamba raya..maria skit je..huhuh..thn ni raya tak best sgt..sbb tak kuar g mn pn..ry skjp je..pastuh kena mai ofis kije...huhu..buhsan btul..tp thn ni dpt duit ry dr my parent..my b sbb thn ni last nk sambut raya as anak bujang diorg..huhu...

Enche' Adykasyah said...

Kahkahkah.. Miss Amie.. Miss Amie.. Orang kampung ku jua pilihan hati u.. Wahahahahaah...

Kim salam kat 4 jelitawan tu yek.. Berminat jugak, tapi malas nak cariik...

[ Hanie ] said...

muhehe agak letih jugak membaca entry ni puan amie uit :D. puas bergambar yer raya kali ni :D.

A'a..nak tanye gak..adan punye pakej orite tak?

ungu violet said...

wahhhh...beraya sakan!!

biar gemuk kak amie, asal sihat and maintainnnnnn gitu!!

believeincinta said...

CANTIK BUNGA TU

bungaditepijalan said...

meriah kan raya beramai2?
rindu suasana tue.
:(

The Mrs-Bride said...

dah selamat baca sume dahh.. hehehe.. sambung dari semalam.. :P

Mrs. Amie said...

me to the mrs-bride : Utk video, Adan charge RM1800 utk 1 event.. but, during i hired them, ada pameran kat Ampang Point, so dapat less 30%.

me to ~ms tepung~ : keja ke? sian...jgn sampai juling air wokeh?

me to m@ri@ : BEBASS la tahun nie.. tahun dpn jgn harap!

me to enche' adykasyah : ek eleh... takde muka lain ke? huh, ko tak padan dah berbini ek...awwaass!

me to hanie : Adan ok jugakla.. try la dina weddings..dia pun ok..

me to ungu violet : ye ye.. mak tetap maintain nookk!

me to believeincinta : mmgla chantek! tgk sape yg buat.. agagaga

me to bungaditepijalan : meriah smpai penat2 la...

me to the mrs-bride : teruknya boleh sambung2...

vivavogue said...

raya setahun sekali..layaaaannnn...lg 11 bln blh bantai diet plak...wakaka

dialicious said...

ramainye org dh comment..i dh ketinggalan.Tp kasut crocs tu mmg cute la.nasib baik u amik bwk balik tau!coz harga ratus2 kan..mahal utk dibuang2.i baca dah cite2 u ni..tergelak2 je.haha.mcm seronok jer beraya sbg isteri..ade kampung baru kan!

[ Hanie ] said...

Puan Amie, layout anda ade masalah ker? Atau pc ni yg bengong? huhu terabur abis ni layout blog ni...

hanimndroid said...

syok layan kisah raya akk.. cuma nak komen...

1) gemuk tetap anggun gtu xpe...janji feels anggun tu ada... fizikal ni xpenting. yg penting sikap kita. kot akk slim ratu kebaya tapi hati jahat pon xguna kan...

2) ssf? wow, mcm sarjana sains fizik(SSF).. heheh

3) mulut en suamimu bisa? ape lagi, bg aje penawarmu. ciom sekali! hahakakah!

ok, enough mengarut!

Mrs. Amie said...

me to vivavogue : a'ah ek..bagus cadangan bernas mu itu..

me to dialicious : sonok la.. nnt rasa sendirik! baru tahu sonok ke tak..agagaga

me to hanie : oo.. pandai ckp layout ku mcm bengong... harussss mak ubah...

me to hanimndroid : wahhh..bagus bg semangat keanggunan pd diri ku ini..janji mak meletop kan?