People sabotage ur own wedding? what do u feel?
Saturday, March 14, 2009

Apakah perasaan anda jika org mensabotaj wedding anda? Marah? Sedih? Keji?
Aha, it happen to me.. not for my own wedding but my best fren wedding ya...
My fren dah beria2 suruh i buat wedding favor dia... So I guess, why not? I pun order la a cute box kat sorang supplier di Subang Jaya for my fren's wedding nie kan... for 850 cute boxes... Mula2 I suruh dia hantar 2 weeks before event.. the event will be held tomorrow (15th March). So, dia kata no prob... but, sampai waktu yg dijanjikan, the boxes still not here... I sms dia, but no reply till 2 hari pastu baru dia reply... and it sound like this :
"Sorry.Kotak yg u order tue dah siap. but during delivery, kotak2 basah terkena hujan. Skrg I tgh pilih yg mana tak rosak and will deliver to u mana yg ok dulu"
So, i rasa oklah kot... i pun tggu la dia deliver mana yg ok but tak sampai2 jugak setelah 2,3 hari penantian... Penantian pun berakhir and I pun sms dia lagi tanya still tak dpt kotak tue... and hope to get the kotak on 7th March...Dia replied;
"Sebenarnya hampir 90% kotak tue basah dan jadi kembang... So, I tgh buat mana yg boleh..I will deliver kotak tue on 7th March.."
So, kita pun ok jela... but during that time, I was busy dgn my sis's engangement... so, kelam kabut kejap dan i pun lupa... on Sunday tue (8th March) after semua majlis dah selesai then I realized that kotak tue takde..so, I sms dia lagi...lebih kurang begini bunyinya...
"I minta u hantar kotak tue semalam tapi still tak dpt lagi.. esok dah Monday and wedding is on Saturday.... I nak buat deco lagi utk boxes tue.. mana sempat 850 boxes nak buat deco, smpai skrg still tak dpt kotak tue lagi....Mcm mana nie?"
But, no sms report delivered... Meaning that, dia off hp! Well, i call.. but betullah, hp dia OFF!
Sepanjang Ahad malam dan Isnin tue, I call la, I sms la.. call lagi, sms lagi... call lagi, sms lagi... tapi tetap OFF! Ok, nie mmg buat I hilang sabar ok... So, I sms dia lagi... Camnie bunyinya;
"I can consider kalau u ada problem utk deliver kotak2 tue pd I.. but at least, let me know rather than swith off ur phone! U owe me an explanation... kalau boleh buat, bgtahu.. kalau tak boleh bgtahu.. at least I boleh buat back up plan...cari alternative lain... mana sempat dah nie.. i tak kira... I nak jugak kotak tue by tomorrow if not, I nak cancel and plz return back my RM400 deposit tue!"
But, silent n silent till Selasa tghari tue, dia sms dan ckp camni;
"Mintak maaf banyak2... kotak tue kena buat semula..saya akan hantar org saya utk deliver kotak tue, tghari nie..Saya kena buat balik semua.. dan saya takut tak sempat... baki kotak saya akan hantar esok"
See? Dia ada prob dan I reply camni;
"It's ok klu ada prob but at least plz inform I... I tggu punya tggu... tanpa buat apa2.. wedding tue on Saturday.. so, mana sempat kalau nak buat skrg.. mm, xpela.. hantar jela.. but khamis mesti semua dah ada.."
Then dia pun ok..
Tghari tue, mmg dia hantar kotak.. but ada dlm 200 kotak jer.. So, tanpa mengira kepenatan ibu mengandung, me with husband gigih menyiapkan kotak tue dlm 1 hari n tggu la keesokannya dia nak hantar balance... So, esok pun dia hantar... tapi hanya ada 290 kotak jer... Meaning that setakat ini, ada 490 kotak je yg dia hantar...
Sehingga penulisan blog ini ditulis, penulis tak dapat menghubungi pembuat kotak berkenaan sbb masih off hp sehingga ke hari ini... Hari nie pun dh wedding, giler tak mlm tadi gi cari kotak lain sebanyak 360 lagi utk cukup kan gift berkenaan... So, kesimpulannya penulis berasa malu dengan kawan sendiri... tapi nasibla dia faham..cuba kalau kena kat client tgk... mmg habislah dibuatnya...
Kepada pembuat kotak., lain kali belajarlah cara menghormati customer.. even kalau aku ada masalah pun, tak pernah lari dr customer.. explanations are the best way utk bgtahu kedudukan kita even kita buat secara sengaja atau tak sengaja.. sanggup kau rosakkan wedding org dengan ketamakan ko yg still nak receive order tapi tak boleh buat...
To Zana, my fren... aku minta maaf sbb benda nie jadi pd majlis ko.. thinking to make as perfect as I could utk majlis ko, but org lain senang2 buat mcm nie.. at least, benda nie pun mengajar aku jgn cpt percaya pd org... Takpe ek... hopefully ko happy la dengan balance kotak utk favor ko yg aku cari semalam mcm org giler... skrg aku nak gi siapkan lagi 360 tue.. jap gi ptg aku hantar...
To readers, be careful dgn org mcm nie... Dia ialah Aisram Creative!

13 comments:

Twiggy said...

omg, ape keji sangat pembuat kotak tuh. you should share the name of the supplier so that in future kalau orang order from dia, people would be more wary and careful...

Qis said...

I can imagine how bad it was... Awal2 lg dah ada sign dia mmg x leh nak commit to the promise. Byk alasan... dan obviously tamak. Cam xde rasa bsalah je...

Sape supplier tu Amie? Let us know so that next time we are aware of this silly attitude.

arep said...

i bet the pembuat kotak tu kawan2.. so nak tolong kawan2 bisnes tapi adooo... susah kan cam ni.. lagi satu.. i hate to say this.. mostly kalau janji melayu.. hampas..

Glad u did it on time demi wedding kawan kan.. tahniah..

p/s: noted word MOSTLY.. tak semua..

m@Ri@ said...

lor terukny org itu..sian kt best fren akak n to u too..

[ Hanie ] said...

uiks...BAHAYA betul. Tu ar, kalau ade explaination tu...at least, cukup baik walaupun perit. Ini pegi off hfon dan senyap sunyi...huu

Mrs. Amie said...

hi all,

4 ur info, pembuat kotak tue ialah aisram creative...

huh, beware ladies...!

hidden.wing said...

last time i order dgn aisram, tp alhamdulillah takde encounter such prob. but as precaution, i mmg bitau sume supplier yg i order tu my engagement date a month earlier (14 jan) hehehe. at least one month buffer la in case anything happen..

amie, im thinking of using his service again but after reading yours, hmm kene fikir balik lah hehe...

thanks for highlighting, but anyway dier mmg cakap aritu dier tak suke org order in big amount...hmm, tak suke nape commit pulak..ehhe..

Mrs. Amie said...

me to hidden.wing : i order 3 months before event...if tak suka order in big amount, nape nak accept..mana i tahu dia suka atau tak... OMG... i really hate them... and i know.. bukan i jer yg terima prob nie.. mesti ada org lain jugak sbb that time dia kata dia tgh buat order org lain jugak.. such a silly person..never apologize!

Anonymous said...

He gave the same treatment to me and my friends - never return sms, never pick up his hp and did not read emails ...

We had orders that we had to scrambled at the last minute to cover for his inefficiencies.
Definitely one example of janji melayu ..

Mrs. Amie said...

me to anonymous : U kena dengan aisram creative jugak ker? well, i bad rating dia... teruk betol.. kita nie nak tolonglah melayu.. tp mesti end up menyakitkn hati kita...

Sakitnya hati smpai skrg klu ingat balik! tak mintk maaf pulak tue!

Anonymous said...

kenapa la i did not bump into your blog sooner.. i kena big time punya ngan aisram!

paling best, i order box dia, untuk a new corporate client for my business!

i know my order last minute (2 weeks utk 100 boxes), i tanya dia banyak kali, boleh ke siap? - "boleh... no problem" nasib baik he did not ask for payment, and the sample box i mintak pun dia kasi free je.

end up - i call dia 1 day before the supposedly delivery date (saturday). hmmph. off phone. whole of saturday, sunday i call, off handphone. monday i call, ada dialtone. tapi tak angkat. dia sms balik, ckp dia tgh drive, pls call back later. i pun keep la on calling. either message, or off terus. sampai i ckp, tak habis2 driving lagi ke. i email.. skit lagi nak gi serbu dia kat NST - dia keje situ.

pastu i fikir, dia ni mcm melarikan diri, tak guna i pi serang dia pun. so i looked for ganti tukang buat. walaupun she's more expensive than what i quoted my client, tak tak kuasa dah.

my sendirian berhad company's name is at stake, and my client is not a calang2 punya company. dia setakat enterprise pun tidak tu, boleh la conduct his business mcm tu!

geram! bodoh punya orang. so i start a smear campaign. so that orang lain tak terkena jugak dgn dia.

Anonymous said...

ermm..my fren dah kena..!! dia order kotak for her wedding on this becoming saturday..dia order on DEC,biler dah order baru baca blog u..then dia ambik langkah berjaga2 la..Jan,dia sms c pembuat kotak tu..everything ok..material ader,,tgal nak buat jer...pastu biler FEB..emm..dah nampak dah tanduk..minta tunda tarikh..kata x sempat siap..then my fren paksa jugak..then c pembuat kotak tu asik ckp.."kalo u nak DEPOSIT i boleh pulangkan" my fren hangin r sebadan..dah tinggal lg brapa minggu,mana nk dpt kotak len..bnyak lg urusan len blum slesai..giler btul..kesudahan nya i x tahu lg..coz tonite dia nak g umah pembuat kotak tu..nk tgk brape siap/...memang bakal ader peperangan besar la mlm ni..

sayangnya..bakat dah ader..dah bleh bisnes..tp attitude..hampeh!!

Firma Kreatif Sdn Bhd (852737-H) said...

I dont know samada topic ni masih relevan ker tidak. Tapi sebagai pembuat dan pengilang kotak bumiputera saya rasa kalau 850 boxes tu sepatutnya boleh disiapkan 2 3 hari. But i think penjual tu may be is an agen. I selalu tolong pengantin atau individu yang kena tipu by agen/org tengah. All these people tak ada mesin tapi pi hantar cetak kat mana2 printer. So bila printer tu full house dia org ni kelam kabut la. So take a lesson, next time if you want to print pls deal directly. For those who need gift box in future you can always conatct me : zaidi 017-9830301 / asma -019-2325332. Or you can visit our showroom at No 14, Jalan Kancil off Jalan Pudu, KL.