Mama, Mummy, Umi, Ibu, Mak or What?
Thursday, April 30, 2009

Mama, Mummy, Umi, Ibu, Mak or What should I call myself to my lil baby nnt? Hihihi...
It sounds weird tho as I'm going to be a mom tak lama lagi... Yerla.. sebelum nie hanya panggil my late mother as Mama and now my MIL as Mama jugak... And now my turn to call myself as those miracle words nie..
Me and husband dah start calling ourself as;
me ---> Mama
and
husband ---> Abah
Mmm, I suka panggilan Ibu... It sounds like comelness je membahasakan diri Ibu... Like mcm manja2 gitu...
And I like if my husband bahasakan diri dia Daddy.. So, it would be something like "Hi baby...Ibu and Daddy tak sabar nak jumpa baby nanti.."
But, husband tak agree as "Daddy" sangat tak melambangkan diri dia... Hihihi.. I pun rasa...
My frens said; "Panggil Mummy la Amie.. Western sket..."
Arghh.. Mummy is just not me.. Rasa tak biasalah.. (Of course la tak biasakan... sbb baru 1st time nak jadi mother... hihihi..)
Mmm, at last, I think both uf us, need to stick mcm yg mula2 dulu la..
Baby will call us as "Mama" and "Abah"! So, nnt baby tak confused dah..
Dear Baby,
Mama and Abah, tak sabar nak tunggu baby.. We always chitchat how baby will look like.. more to Abah or Mama.. hihihi.. never mind.. take ur time.. we'll see u this July ok.. InsyaAllah...
Love,
Mama & Abah
p/s- I called my dad as Ayah...

12 comments:

The Mrs-Bride said...

alololoo.. every parents-to-be for sure akan ada this discussion kan? chomei... n excited!! dulu my husband pun nak baby panggil dia abah.. tp i plak tak agree sbb i xmo sama ngan our parents.. ye la.. my parents mmg dah panggil mama & papa.. his parents plak kitorg panggil mak & abah.. takkan kitorg nak sama gak kot?? confused baby nnt.. hihihi.. so camne ntah, sumhow husband dah agree with the panggilan.. so taddaaaa.. insyaAllah it'll be mummy & daddy! hihihi.. i sookaaa... husband pun dah bahasakan diri dia daddy kt baby jr.. baby jr pun kitorg panggil "nama" skang sbb dah decide on that.. jeng jeng jenggg! hihihi..

apa2 pun.. mama ke.. mummy ke.. ibu ke.. sume title tu mmg special lahh.. ;)

eiii tak sabar jmp baby kan!! insyaAllah... :)

~Eila @ Along~ said...

kalo anak nanti..eila nak suh anak called me "bonda"..
rase cam sangat menadamaikan je..hehe

Mrs. Amie said...

me to the mrs-bride : Mommy n daddy sounds great..! Pun mcm comel kan.. hihi...I pun tak sabar Knits.. tapi sabar jela.. My husband slalu ckp, bilalah anak abah nak kuar nie.. kelakar!

me to Eila @ Along : Eila, mula2 I was thinking as Bonda jugak..hahaha.. then husband ckp, habis dia nak bahasakan diri dia apa..then I replied, ayahanda la..then we laughed... betul tue, panggil apa pun, ia tetao melambangkan seorang mother kan.. Bonda also sounds great n very classic! I like!

koklie's said...

amie, i and my hubby decide nk panggil mommy and daddy je hehehe skang pun da mengunakan panggilan tu utk membahasakan diri sbenarnya i bermula bile ktorg ada kucing hehehe so kitorg slalu membahasakan diri kat kucing tu then skang da terbiasa so mommy and daddy la best ape hehehe

HaninFarshid said...

me too b4 Kyra lahir...fikir macam2...last2 my hubby nak mommy and daddy...seronok lak...macam manja skit....not only us yg tercari2 apa our baby nak panggil us...my mama and ayah pun sama...last2...diorg setuju kyra panggil diorg grandma and grandpa..hik!

i siap berangan lagi...one day biler my daughter nak cakap....i akan ajar rhymes kat dier....

"daddy...mommy wants money.." hehehe!! (just for fun)

my hubby dah bagi warning..jgn nak ajar benda2 pelik...

[ Hanie ] said...

heheh so comels la entri ni. Walaupun diri ini yg tak berkahwin lagi, lagi2 la dpt baby..pun da gatal2 terpikir begini hihi :P hanie panggil my mum, Ibu. Tp dulu2 masa kecik2 mcm pelik jgk kita sensorang je panggil mak kita ibu...yg lain2, mama or mak, Ibu jarang kite dgr.
Skrang dah byk dah yg panggil so tidak berasa janggal :D

dialicious said...

I like the word 'Ibu' nampak mcm penyayang sgt..huhuh..tapi bapak kene panggil Bapa ke?Baru persatuan Ibubapa..ehehhe..Umi pun comel jer!Awak mesti x saba2 kan..bestnyeeer!

fantaghirolynn said...

panggil ibu, last2 baby panggil "abu".. hahahhaha

Mrs. Amie said...

me to koklie's : huhuhu... everyone vote for daddy n mommy tho! hihih

me to hanin : Oh! Hanin pun mommy n daddy.. Hanin husband u risau..betullah tue, u jgn ajar yg pelik2 ok!

me to Hanie : Ee.. Hanie.. masanya akan tiba.. kan Hanie dh start one step further..sabar ek!

me to diah : Ibu lawannya bapa.. but.. tak mo la.. bapa seems so weird la..hahaha

me to fantaghirolyn : Lynn, anak ko panggil apa? Abu ker? Apa ntah...

Aku said...

bapa tak panggil as ba-pa. tapi ba-pak. kasar sket kan bunyinye. =P

amie, abistu nak tak klo dipanggil ayahanda and bonda? =P

fantaghirolynn said...

amie, anak aku panggil MAMA ABAH.. same je mcm aku panggil parents aku.. kekadang leh keliru.xnak panggil ibu, takut dia sebut "ABU" takut terbakar...hahahha

[ Hanie ] said...

ahee..kite panggil Ibu and Ayah :D