Bra - During and After pregnancy
Thursday, July 2, 2009

Yuuhhuuu..

Received an e-mail again how to choose a good bras during and after pregnacy from one of my readers.. (readers katanya...hihihi)

Ok, ok, takpe... mari kita share..but this one bukan rated 18sx ok.. just an info utk kegunaan kita bsama..just based on my experience, masa mula2 dulu I pun tak tahu ada maternity bras and juga nursing bras.. mula2 I belasah jer la bras biasa yg selalu I pakai.. till sampai 1 tahap, I recognized that my bras wouldn't fit my breast anymore.. rasa ketat and tak selesa coz b4 this I used to wear underwired bras kan..so, bila pakai rasa mcm pedih and sakit sgt pada bahagian bawah breast tu..

So, I explore la and mmg dr dulu, for me, it's important to wear a correctly fitted bra.. sbb memandangkan that my size bukan ala2 cup A kan.. so, pentinglah bcoz this help us to retain and regain our figure kan.. karang nanti tak pasal2 org cakap;

"Ish, tgk dia tue, salah pakai size bra or cup and so on.."

Kan ker malu kan..so, moms to-be and moms out there, mesti alert that FASHION BRA do not provide adequate support in pregnancy. Underwired bras should not be worn when you are pregnant or nursing your baby! Ok?




Sebab sesetengah org, I tak paham.. patut dia pakai saiz besar, tapi still maintain saiz kecik and cup yang tak sepatutnya sbb tak boleh terima kenyataan yg saiz bra telah naik and cup bra juga perlu yg semakin besar..agaknya dorang malu kot.. but this one tak patut ok... Sbb kita mesti sayang badan kita and jaga supaya "aset" nie akan kekal cantik sampai bila2... cewahhh.. hihihi

Ok, first of all, mula2 kita kena get the right fit bra. During pregnancy, usually org akan increase by more than two bra sizes and may need to be measured up to 4 times...

Then, korang gi la kedai yg jual bra tue, mintak trained advisers measure and find the right bra at each stage..


How to measure your bra size

Measure directly under your bust. For inches, add 4 inches onto an even number and 5 inches onto an odd number to give ur bra size. For cm, round up or down to the nearest bra size.

How to measure your cup size

Measure around the fullest part of your bust. For cm, the difference between A and B dertermines your cup size.. for inches, the difference between the full bust measurement and the bra size indicates the cup size..

Yang penting, even apa pun your cup size, jangan malu ok.. D ker, DD ker or even E, F, G, wear a coorect and fit size.. sbb nie akan menentukan keanjalan "aset" anda di masa hadapan.. hihihi

p/s - I bila ukur balik and find out I kena beli 2 saiz extra dr apa yg I pakai b4 pregnant, rasa mcm nak pengsan ok.. tapi takpe... tak payah malu2.. pakai jer janji comfortable...kan?

So, hope this can help u.. Just an info ok.. sharing is caring kan?

Pics : Istock photo

11 comments:

NuRuL AiNA said...

huhu rasa agak rendah diri.. sbb walaupun pregnant, aset yg satu nih hanya naik 2 step je.. asal pun A.. skang jadi B.. maka hanya memakai bra biasa without wired..

hoh...

mintak2 la susu tetap banyak. takpepun kecik janji pnegeluaran mantap muahahaa

The Mrs-Bride said...

yes, i agree!!! pastu to add to your info here... to ladies out there, once dah bersalin & start to nurse ur baby.. jgn terkejut coz the bra size MAY increase lagi dan lagi... based on my friend's advice, utk nursing bra kan.. awal2 ni (b4 bersalin), u can buy 1 cup bigger than ur current maternity one! 1 cup bigger tau, bukan size/lilitan.. sbb katanya, lilitan (32/34/36/38) tu akan berkurang lepas bersalin tapi yg akan volume up is the CUP! so make sure beli nursing bra yg 1 CUP bigger than ur maternity ones.. nape ekk naik the cup, bukan lilitan?? sebab nanti dah start ada susu laaa... sbb tu cup akan makin besar! hihihi! so for a start, beli nursing bra (NB) yg 1 cup bigger than now... tapi bila dah start nurse ur baby.. slow2 u akan tau apa cup paling sesuai for u.. pastu baru adjust balik & beli nursing bra yg size dia sesuai...

NB mmg tak murah yer.. tapi jgn lah kedekut nak beli plak! heh.. well, sekian sahaja info tambahan sy...

over plak i tulis panjang² kan! hahaha.. sorry, babe! :P

zek zek said...

kalau u nak jimat...beli jer bra extender tu. Kalau cup tak naik la..sebab selalu lepas pregnant diameter akan kurang sket...tapi for me, i selalu beli extra cup sebab later nak bubuh breast pad lagi...n also engorge lagi...dan macam2 lah. tapi jangan la ko beli extra beno..agak2 la.

Mrs. Amie said...

me Nurul Aina : Oh! Jangan rendah diri.. walau apa pun tetap aset kita.. huhuu...no matter what size dear...

me to the mrs-bride : bagus n benar skali apa yg dikatakan oleh Anita... noted babe..

me to zek zek : yer.. yer.. tapi slalu cup mesti naik sket kan.. betul jugak apa yg dikatakan oleh Zack!

Mrs. Amie said...

me Nurul Aina : Oh! Jangan rendah diri.. walau apa pun tetap aset kita.. huhuu...no matter what size dear...

me to the mrs-bride : bagus n benar skali apa yg dikatakan oleh Anita... noted babe..

me to zek zek : yer.. yer.. tapi slalu cup mesti naik sket kan.. betul jugak apa yg dikatakan oleh Zack!

m@Ri@ said...

em aritu p check up kat kerajaan..nurse tu ckp pas ni adeq dah takleh pakai bra ni lg..dlm pale ni dok pk..abis nak pakai ape..haha..tak tau pn ade MB n NB ni..rupa mcmn pn tak tau...huhu..tersgtla kuno rs nya sy..huhu..apepun kak amie..thanks for the info..serius berguna..

p/s:malu nk bertanya sesat jalan..hehe.

Mawar misswateva said...

kak amie,
x sabar nk tgk baby akak.
heee..
hope everything will go smoothly and selamat dpt baby yg cute.=)

Mrs. Kown said...

demi kecantikan dan keindahan asset, kalau nak nursing, pakai lah nursing bra. fully support. mahal tapi berbaloi

most importantly comfy.

my all time feveret choice is mothercare. puas hati beli walaupun mahal sikit. i've on other nursing bra yang murah2 tapi tak sama especially if size cup tu mencecah D. Kuikuikuikui.

Sbb brand murah tu sampai 38C je. Hihihihi. Nanti tersembul2. Agaaggagagagaga. =P

rynn2506 said...

erm..info yg sgt bguna cik amie....
kite ni dah bape kali tukar saiz dah...maklumlah....baru 3 bln nak rest dr 1st preg dah sbung yg 2nd pulak...tu yg makin mbuak² tu....
tmbh lg susu dah mula kuar since my 4th month preg lg...tu yg kerap beli new MB tu....

rynn2506 said...

ade award utk dirimu...sila ambil di http://www.rynn2506.com

TQ

ARIBA said...

wah...best..best..best..thanks for the info..memang CUP tu akan getting larger especially pas bersalin..terkejut hokey, breast leh jadi keras nak bigggggg...eeehehe..biasalah tu..kan ada isi, bukannya kosong..hehehehe...