Calling All Mommies! Help me...
Wednesday, July 15, 2009

It's already 10days since Qaira was born.. and 10days jugaklah I NEVER BREASTFEED HER...

Mcm nie citernya...

Mula2 Qaira lahir hari tue, my milk still takde lagi.. but, I dah stimulate dia dengan breastfeed jer dia even takde susu lagi.. but the whole day dekat hospital tue, susu mmg takde, so nak tak nak terpaksalah I bagi Formula milk to overcome her hunger.. karang tak minum apa2 sian plak dia.. mcm tue jugak on 2nd day..

Masuk 3rd day, I dah boleh produce susu.. Yeay! But, bila my boobs dah bengkak, tiba2 nipple terus tenggelam.. actually my nipples pun agak pendek and I try banyak cara antaranya guna shrink untuk tarik nipples keluar.. (soorry ya.. I need to explain this untuk dapatkan info dr u all)

So, bila nipples dah ok, skrg nie, dah berapa banyak hari I cuba untuk breastfeed dia, tapi dia tak pandai lagi.. bila dia tak boleh breastfeed, dia terus nak mengamuk.. dah berhari2 I cuba ajar Qaira untuk breastfeed till skrg I rasa sedih + kecewa + rasa nak nangis sbb dia tak nak breastfeed.. mungkin sbb dia dah selesa dengan teats bottle kan...

Nasib baiklah I boleh produce banyak susu bila pam... so, skrg apa yg I buat, I pam susu and bagi dia thru bottle sbb dia mmg tak nak breastfeed.. macam mana ya? I teringin sgt nak breastfeed kan dia... I cuba bersabar banyak jugak dengan trained dia how to breastfeed.. cuma kadang2 I give up bila dia dah mengamuk menangis nak susu...

Mmm, anyone can advice me how to solve this? I rasa kecewa... perasaan I nie bertubi2 nak cuba jugak breastfeed dia... maybe because of my nipple dia jadi tak comfortable nak breastfeed.. so, mcm mana ya? Rasa nak nangissssss........ Uwaaaaa....

17 comments:

izreen fara said...

hi amie.. am a SR. try using silicon nipple shields from mothercare. they have a portrusion that can 1) guide the baby to the milk and 2) shape your teat with contunuous use, isnyallah. plus, it also prevents sore nips. good luck and insyallah you can breast feed your darling one!

Anonymous said...

hai!..itu perkara biasa tuk anak sulung..kalu u pam masuk dalam botol pun dah cukup baik sebab BB Qaira still minum susu ibu..memang ramai ibu2 yang mempunyai masalah nipples pendek..setiap kali mandi make sure u tarik nipples tu..i pun cam tu gak dan alhamdulillah 2nd baby dah boleh brestfeed sebab puting dh ada..sabo bayk2 yer..

treasurekeeper said...

salam amie..

sorry to read abt ur breastfeeding prob..i pun plan nak exclusive breastfeed my baby nanti. so skrg ni tgh baca buku pasal BF. u boleh try search gak kat net pasal BF ni. i think byk info to do with BF prob.among my fav http://www.bosombuddies.com
kalau ur hubby ada masa boleh minta carikan buku ni pasal BF: New Mother's Guide to Breastfeeding by American Academy of Paediatrics. sgt helpful walaupun baru baca halfway.cover buku tu camni http://thekeepsakesarmoire.blogspot.com/2009/06/journey-towards-motherhood.html. rm32.90 je kat MPH.sgt convenient kalau nak tau apa2 pasal BF.selak je buku tu. nanti blk keje i try carikan how 2 solve ur prob k??

-hajar-

NuRuL AiNA said...

ok amie.. i think you need to see lactation counsellor..

mebbi qaira dah jadi nipple confusion and tak pandai latch to your breast..

more info you can go to susuibu.com. search kat forum regarding baby tak nyusu lepas deliver.. pi dekat masalah penyusuan.. kat situ banyak betul info.. dan klu tak silap kat susuibu.com tu ada tulis diorang punya lactation counsellor..rasa sekitar KL je..

aina sebelum nak delivered ni mmg amik kesempatan khatam sume isi ilmu dalam susuibu.com..don't ever give up to breastfeed direct for your baby tau.. ingat anak kite minum susu kita la bukan susu ibu lembu ok..chaiyokkkk!!

Zek Zek said...

Hi Amie, I suggest you find the right person ie certified lactation consultant on this. Insyaallah they will be able to help you.

cuba call 012-6448091 (Farah) or 012-5880515 (suraya) make appointment and they will come to you!

Just don't give up!.

Mrs. Amie said...

Dear all,

Thanks for the info.. really help me at this moment..my otak somehow dah stuck tak tahu nak buat apa.. will try to apply all ur suggestion..thanks a lot! really appreciate..

ARIBA said...

hi amie..i pun still learning,same like u..baru jek dapat baby..;-)..Just to share my experience..I pun hari ke 3 baru ada susu..and my baby pulak time tu still tak tau nak hisap susu directly from my boobs.I did the same thing cam u buat, pump and give her using bottle..mula2 taknak guna bottle sebab takut dia confuse puting..so I used small spoon to feed her..tapi cam not so good sebab takut dia tersedak and amik masa lama untuk feed her using that way..(punyalah takmau bagi dia puting)..tapi dia dah mengamuk2, tak dapat susu..Last2,I bagi jugaklah my milk dalam bottle..;-(...at the same time, I still try to give her directly and lama2 my baby dah pandai hisap..;-)...tapi one big problem pulak timbul..bila my baby hisap, arrrghh..sakit gile hokey my nipple..I'm sure, dia dah confuselah ni between 2 nipples..some people kata kita boleh start bagi susu using bottle after umur baby reach 1 month old..kalau awal2 sangat (like what we did)tu yang baby jadi cofuse..sian..until now, I still figure out how to overcome my problem ni(sore nipples)...;-(

Mrs. Amie said...

me to Ariba : babe, kalau sore nipples pun boleh guna nipple protector.. (wah, dah pandai aku skrg akibat reference yg korang bagi..ekekeke)

CuppyCakeMommy said...

amie dear,
i masa 2nd n third day pun susu tak keluar.sampai muka baby dah kering i still taknak bagi fm.tp dbb baby tak nak tdo..asyik nangis last2 i give up bagi dia fm.on the 4th day susu dah ada..and baby bf sampai skang.u pakai botol apa?
carilah botol yang mcm breast..cth mcm breastflow and MAM..or adiri botol.train baby guna botol tu.sbb flow n nipple dia kecik mcm breast kita..then baru bagi breast kat dia

The Mrs-Bride said...

babe, i rasa entry ni keluar lepas i text u tu kan.. huwaaa.. masalah kita hampir sama! tp i plak, boleh breastfeed direct kt adzryl tp bila pump out milk, sikit jer dpt... tp bila tak pump, meleleh2 kuar sampai basah baju.. iskk!

i'm using TFY breastflow bottles tp so far jarang kasi dia guna.. kekadang jer bila dia merengek n i tgh mandi ke, nnt ada la my mom or hubby or sesape kasi dia minum susu yg i dah perah tu..

and betul laaa.. sakit nipples kan ariba? baby boy lagi lah... ganas n rakus okeh minum! cam x nyempat2.. sakittt wooo!

and prob kita yg similar, my nipple pun pendek esp left one! i mostly skang BF dia thru right boob jer.. left i jarang kasi sbb nipple pendek n dia slalu tercari2 n then ngamok... haihh! so left i mmg pump out jer the milk..

camne nih ekk... i rasa cam nak give up BF je kekadang... my mom n mil dok byk kali soh sulam baby ngan FM.. i tak suka btol!!!!! hishhh.. tp tu lah.. another problem is masalah 'kembung' perut nih.. u better beware tau.. adzryl dh byk kali kembung perut.. risau okehhh!!

well, dah pjg sgt plak i tulis.. talk to u later k.. nnt i txt u if anything.. :) take care babe!

::zAsyikein:: said...

hi dear... hurmm me xder experience lagi.. but kein ade jumpa this one blog..teruja baca sebab dia byk susu..try to check it out maybe try mitak nasihat dia.. =).. well i hope it helps dear..
http://memorisusuanku.blogspot.com/

hanimndroid said...

acah2 pun dia xmau ke kak, selang seli masa dia hisap botol, tarik and quickly breastfeed kan. suba byk kali... mana la tau kan? (cuba gak nak tlg bg idea, hahah)

kak amie, im sooooooo guilty. sy mcm terlepas update kat blog akak!

and end up, terlepas moment qaira lahir:( sedihnya...

anyhow, A BIG TAHNIAH ya kak and husband!

June said...

masalah i ..bleh breastfeed direct tp nak pump tak bleh la..tak nak keluar langsung..tensii..tp bila dok saja saja..susu keluar banyak gila sampai basah baju,,cam mane eh,..susah tul.

amna said...

amie,,I juz want to share with u..ur experience sama ngan aku ler,,anak aku pon tak dpt merase susu aku..skit je..cam ko gak la..mule2 x kuar2 n bile die nak die start ngamuk,,n finally aku dah x thn ngan kesakitan breast aku aku kasi formula milk coz die dah nangis2 lapo...sian die..same like u aku pon pump,,but the sad thing is die tknak my breast milk,,die nak formula milk je,,coz dah sedap agaknye minum formula milk,,till now he's still continue with his formula milk similac,,hmm,,dun worry even minum formula milk anak ko sure kenal ko nye la!!anak aku smpai aku nak kemane pon susah tau,,manje sgt!!:)

fantaghirolynn said...

aku dapatkan bantuan klinik putrajaya cara2 paksa isap nenen kita.. ada bahagian khas utk itu

nieda said...

salam kenal,
i add u dlm blog i yer..maybe u kenal jumpa lactation caunselor. At least still ok u boleh pump and giver her your breastmilk.

eryz said...

owh amie i pn ade prob yg same dgn u when i wanna bf the baby at the 1st time. same 'nipple' prob. my nip lg la mmg tenggelam sgt. tp i tekad mmg nk bf kn my baby. so i juz bg die bf wiv help by nurses. so the baby manage to suck around aerolla tu. automatically nip tu akn kua sindri. it was! i pn x sangka! u try jea bg. insyaAllah..