My Precious Momment
Saturday, July 11, 2009

I think this is the best time nak citer my experience lahirkan Qaira.. As u know, 4th July aritu was our wedding anniversary.. To my husband, tak sangka dah setahun kita kawin.. we went to celebrate our anniversary that day kat Damansara.. one perfect fine dining hanya me and him.. hihihi.. oh, before that, sempat singgah Mid Valley to enjoy Mothercare's sale.. Masa jalan2 tue, husband pegang perut I, then dia ckp, kerasnyaaa... tak pernah perut awak keras mcm nie.. and I said, entah tak tahu...so, kitorang pun just enjoy the day...

Balik umah dah malam..so I decided to go to bed early sbb rasa penat sgt... esok nak pegi wedding my fren.. dlm 3 pagi cmtue, Anita (the mrs-bride) sms me... dia ckp dia dah delivered her baby and I was so happy.. thinking of after kenduri nak pegi melawat Knit la...

Dalam pukul 6 lebih mcm tue, I bangun.. pegi toilet dulu nak buang air... tapi bila dah habis, I tgk ada air yg tak henti mengalir.. I thought it was my urine.. tapi bila pegang takde bau.. so, I mcm cemas sket... and fikir, "Dah water broke ker..ish tak lah kot..."

So, I masuk bilik balik.. and kejutkan husband.. I cakap, mcm ada air yg mengalir kat bawah nie.. tapi tak banyak... then bila tgk balik, takde plak..so dia kata, takpela.. tidur balik.. jangan pikir bukan2... at the same time, I sempat ckp, Anita dah bersalin.. kul 3 pagi tadi dia sms... then dia ckp, "Ok, nanti kita gi melawat dia hari nie..awak janganglah terbawa2 dengan Anita dah bersalin awak rasa nak bersalin plak.." Eh, eh, suka hati husband ckp cmtue.. pastu I gelak jer..

So, I ingat nak sambung tido.. bila nak tido jer balik, I rasa air tue keluar lagi.. then I gi toilet and berdiri, tgk2 air tue still mengalir lagi.. then I inform my husband again.. kali nie, dia pegi kejut my MIL, and bila my MIL tgk, dah sahlah she said air ketuban dah pecah...

Ohhh.. on that time, I suspend dah ok.. rasa nak nangis pun ada.. I didn't expect this thing will come so early mcm nie.. sbb I baru masuk 37 weeks.. so, I just siap2 and zooooommmm, terus pegi hospital..

Sampai jer hospital terus pegi dewan bersalin... masa tue dlm pukul 7am..haaa..masa nie nervous tak ingat ok.. pastu dia suruh baring la.. and nak tgk dah dilate bape cm... oh time nie.. azabnya rasa... sakit n ngilu sume rasa... bila pikir balik tak sanggup lagi nak hadapi nie... bila Doc check, baru dilate 1 cm... so, kena tahan wad....

Dah kena tahan wad, mmm...kena tunggu la.. masa tunggu nie, bape kali ntah Dr check the dilation... aduh rasa nak nangis.. tapi I rasa tak sakit lagi... so, the dilation pun still 1 cm jugak.. till dah kul 10 mlm mcm tue, mula dah rasa mcm period pain tue.. then I inform the nurse.. Dr pun datang and check lagi... and the dilation is 2cm jer... then dlm kul 12 am, after almost 18 hours air dah pecah, I dibawa lagi ke dewan bersalin... dan masuk ke bilik bersalin yg menyeramkan tue.. I pun di pasang dgn CTG utk dgr heart beep baby.. masa nie tetiba I demam... jenuhla nurse2 sume letak air sejuk kat 1 badan tgh2 malam tue kan... dengan Dr sekejap2 asyik check dilation tapi bru buka 3cm jer...

So, dlm bilik bersalin tue, ada 4 Dr. tak salah including Dr.Marina.. kecoh2 tgh decide mcm mana.. either to have normal delivery or C-Sec jer.. time ni I berdebar sgt2.. takuttt... and at last, all the Dr. decide buat C-Sec jer memandangkan CTG punya result showed that baby's heart beep semakin lemah and worried about virus infection due to my demam la kan.. masa tue Dr. Marina ckp, kita terpaksa buat C-Sec sbb heart beep baby lemah.. I dah mula fikir bukan2.. then Dr.Marina said, operation nie maybe akan menyebabkan nyawa baby or ibu dlm bahaya.. but dia akan buat yg terbaik.. so, I said ok and they immediately inform my husband...

Once I dah sign approval utk operation tue, so dorang tak tungu lama terus bawa I ke Dewan Bedah.. masa ni, Allah jer yg tahu my feelings masa tue.. perjalanan nak pegi Dewan Bedah tue dengan my husband yg sedang bawa baju baby, betul2 menyentuh hati and perasaan... till dah masuk Dewan Bedah tue, bila pintu tertutup, last I tgk muka my husband and masa tue I hope sume akan ok and I will meet by baby soon... ;(

Masuk jer dewan bedah, Dr. paralyzed kan half body jer.. meaning that I still terjaga lagi la.. eee, masuk bilik bedah tue jer dah seram lagi bila tgk tools bedah2 tue.. Dr. said, I boleh rasa semua except pisau sume akan jadi tumpul.. tapi betullah, I boleh rasa semua, cuma bila dorang bedah nak kuarkan baby tue, hanya rasa ngilu n sakit sket jer... bila dah bedah tue, once dorang nak keluarkan baby, another Dr. tekan perut I (just bawah breast kita nie) utk keluarkan baby.. masa nie sakitnya yg teramat.. I ingat bila C-Sec takdela rasa sakitkan.. tapi, sakit jugak.. nangis beria la jugak.. 4 kali jugak la dia tekan perut utk keluarkan baby, and at last, I dengar suara baby nangis... masa nie, I menangis terharu ok.. tak dpt nak describe my feelings... I tak pernah rasa satu perasaan yg tak pernah I rasa sebelum ni.. tgh2 sakit tue, I panggil nurse, tanya, baby I ok ker.. dia kata ok.. nanti dia tunjuk sbb tgh bersihkan... so, mengalir la air mata ibu for the first time..

Tak lama pastu, nurse dtg and tunjuk my baby.. pastu dia ckp girl.. I cium my baby 2 kali.. I was so happy...pastu dia ckp, tadi baby sesak nafas sket..so, dorang bawak kat dewan bersalin balik untuk pantau sekejap..then, dlm 3.15, dah selesai semua, I di bawak ke ICU, untuk pantau selama 1 jam my condition... I keluar dr bilik bedah tue dlm 4.15am, and first thing I tgk my husband dah tercegat kat depan pintu...tgk muka dia mcm suspend jer kan.. bila i kuar baru dia nampak ok sket.. then dia kata, Ok ker? I pun anggukkan jer..

Terus I dibawak masuk wad balik la.. masa nie tak boleh bergerak lagi.. ubat bius masih ada lagi.. so, lepas tue I tido jer smpai la pagi... bila pagi tetiba I terbangun and terus tanya nurse, mana baby saya? Dia kata still dalam pantauan lagi... so, I ckp takpela.. nanti kalau dia dah balik sini, terus bawak kat I.. dia kata ok ..dun worry...

Dlm kul11 am, barulah dapat jumpa my baby pas dia dh kuar dr bilik bersalin tue.. and time tu, sume dah ok... my husband tak habis2 ckp, "Thanks Yang..lahirkan anak abang.." Ishh, terharu betullah...

Mmm, sekarang I dh jadi Mama.. sikit sebanyak banyak mengubah cara hidup I compared to last week.. Hihihi

Now, I feel complete... :)

19 comments:

* Nat Azmi * said...

Hi babe..!!

Congrats, congrats, congrats!!

I tak tau mcm mana lg nak wish u tahniah...I am indeed so happy for you dear!! Chomel sgt ur baby girl!! and ur experience, wow...two thumbs up for a job well done!! congrats babe, you're mother now!!

Take good care of yourself and hope everything will be better with ur little familia now..

take car darlin!! ;)

::zAsyikein:: said...

omg....terharu dgr the words from ur hubby... touching2!...=)
nway happy mommyhood amie..=)
ps;doa2kan kein sama yerk...to feel the feeling...ehehhe

Aku said...

Big Congratulations to you amie, for the new arrival of your bundle of joy, Qaira Jasmine. =)

myra said...

kak amie...congrat`s again...myra bace tetibe lak mengalir air mata ni...sedey nyer....camne lah plak nanti myra ek...k anyway take care k...jage diri

[ Hanie ] said...

uhhh sedihnya baca :(
bila dlm keadaan mcm ni, mcm2 perasaan kan amie...haishhh. Yg paing bermakna, terharu tu :) Congrats again amie...i'm proud of you walaupun ade nangis sikittttt kan? :P you're strong mama!

nurulzia said...

amie..even dah bisu still rase sakit yek?takutnye i..Alhamdulillah sumenye ok...u take care tau..rest byk2...
i ni tgh berdebar tunggu masa i..huhuhuhu

dialicious said...

I rase sedih,nak nangis,takot,berdebar n proud juga baca entry u ni.perasaan yg i x penah rase sblm ni..ahax..mcm aku plak yg beranak..ehehe..but thanx for sharing w us yea!tcare dear mom

koklie's said...

very touching moment ek bersalin ni i bace cite u ni pun i da meleleh i xtau la plak mase i nanti camaner huhuhu skang da berdebar2 menanti saat i lak melahirkan seram pun ade ahakss

zekzek said...

alhamdulillah semuanya dah selamat. Glad to see you recovering...welcome to mommyhood...the sleepless land. Hhehehe...take it easy and enjoy the moment while you can.

m@Ri@ said...

kak amie..sedih..nak nangis rasa..em takutnya nak hadapi situasi mcm ni..apepun maria bangga ngn kak amie..u r strong..happy for both of u..=)

Twiggy said...

wow Amie.. you went thru SO much!! Alhamdulillah everything turned out well in the end. Congratulations honey!!!

rynn2506 said...

heheh...complete rasanya hidup ye amie....heheh..x sbr nak tgu my turn..x tau la ape nasibnye nnt....
anyway, cute la qaira tu..thx 4 sharing ur exp with all of us...

doakan me plak nnt k...

ARIBA said...

congratulations again to you amie..terharu bila husband u cakap camtu..anyway, take care..

mzhany said...

hai,

hadir 2 prasaan saat baca entry nih;

bergenang airmata, terharu, ishh...
and, giler seriau mcm bley rasa kesakitan tuh...uhhh....

Bee said...

Hi mama Qaira...kita pun tumpang happy...

marniza said...

nak nangis plak baca entry amie ni...yang paling touching tu..bila husband ckp camtu..terasa berharga sgt2...anyway congrats ya..

Anonymous said...

mrs amie...
tis is really a lovely piece yg pernah i baca on experience org bersalin...how i wish i can experience tis too..ermmm..
neway, congratss, moga Qaira grow up to be a good daughter for u both...

-ayunie-

Misbehave said...

congrats dear! lama x jenguk sini, tau2 da branak..hehe.

hugs n kisses for mama + baby! :)

chieda said...

hai... i baru je baca blog u..and i pun rasa pengalaman macam u jugak, just i kene thn 4 days b4 delivered sbb i tiba2 ada darah tingi.bila kat wad i tak dpt jumpa bb 2 hari sbb kena pantau(i ada diabetik) sedih sgt masa tu , n i tak dpt bf dia sbb dia susah nk hisap...sedih kan kalau xdpt bf anak kita :(...i punya susu pun tak byk..dah pump pun dpt sket je..so dia dapat bf dalam 2 minggu je then terus susu formula sampai skrg..tapi alhamdulillah sihat sampai skrg :)

hope u and baby sihat ye....muahhh