Party Hat for guest!
Thursday, June 24, 2010

Hye,

Last nite, I customized guest party hat for Qaira's party! I bought a plain colourful party hat but it seems so dull. So, menggunakan barang-barang yg dah sedia ada, I buat some deco on the hat so that nampak ceria sket. So, here we goes!

Barang-barang yg diperlukan ialah:



a) Colourful party hat
b) Kain net purple and pink
c) Gunting
d) Gam UHU
e) Dawai size 26
f) Tag that I personalized for Qaira's party (can order thru MG!)
g) Many types of colourful ribbon


Mula-mula, potong kain net 4 segi kecil. Then, lipat-lipat dia sampai jadi mcm gambar di atas. Yg color pink pun buat sama camni jugak.


Then, potong ribbons yg ada tadi, kemudian susunlah mcm gambar di atas. Then ikat dengan dawai 26 tadi. Ok?


Then, buka party hat tue, masukkan ribbon and kain net tadi.


Then, paste personalized tag tadi kat party hat tue. Ikut lah cara masing-masing camna nak paste ya.


And last, taaadaaaaaaaaa! Simple one yet look so nice! (at least for me. hahaha)


Ok, that;s all! Sorry ya.. mutu gambar kurang memuaskan cause I just ambil gambar nie thru hp camera jer.. 

Hiks! Till now, bye!

13 comments:

Anita, Mummy Adzryl said...

tantek nyee... i masih lg memikirkan nak wat party hats ke tak! sbb x cukup masa. oh well, utk bday boy je kotttt... haih. masa2... kissy for qaira! :D

~LIZA~ said...

eh cantik pulak the outcome.. i like! :D

Wina Momma Kira said...

woweeee...so sute juz like the birthday gal will be :-)

tak sabarlah pulak heheee

ZuRin Ramli said...

cantik...thanks for sharing...tgh carik idea untuk bday party aniq yang pertama. Actually tags and toppers dah siap. custom party hat ni kalau ader masa boleh buat jugak kan. Nice...:)

azreen's said...

cute nye ami, u mmg creative n rajin lah, ni standard boleh jual dah ni:)

Mummy Zara Sofea said...

creative idea..
sure best party qaira ni...

NatYazmie said...

Creative! Lucky Qaira ada mummy mmg into decos ;) Nice work babe!

P/s: about the kain cotton stripe/polka dots tue, advisable beli kat Msia aje la. Kat sini ada, cantek but paling kurang is SGD9.50 per meter! Sgt tak digalakkan...sorry babe, i've tried! Hehe

NURUL said...

CREATIVE NYER. BARU NURUL BERANGAN NAK JUGAK DIY MCM2 UTK BESDAY RAINA NANTI. TP RAINA KECIK LG. HEHE MAMA DIA DAH BERANGAN MCM2

Suzie said...

u mmg ratu DIY la :)

AmyMizzunderstood said...

ishh jari sapa yg besar tu?hik3..

Mrs. Amie said...

Anita, tq dear! klu tak buat beli jerla.. i pun beli jer.. pastu baru transform sket..hihi

Liza, tq babe.. take care mommy to be!

Wina, the simple one bolehlah..hihi..tq!

Zurin, tq babe.. yes.. senang jer kan.. if nak something different yg u beli kat kedai, can try this la!

Azreen, jual? hahaha.. lelong lelong sape nak beli? hiks!

Mummy Zara, huhu.. bolehlah i buat sket2..nnt dtg ok!

Nat Yazmie: Change ur name already? hiks! tq dear.. oh pasal kain tue, i know mahal sbb dia us cotton la dear.. but nice kan?

Nurul : Takpe babe.. mmg kena ada perancangan awal klu nak DIY.. if not mmg tak sempat..

Suzie : Hahhaa.. tq dear!

Amy : Sibuk jer mak buyung nie..

Yann said...

I personnally..suka lah tag tu..chantek design dia..anyway..camner u cut it? tepi3 bulatan tu? u guna apa erk.. if u dun mind to share..quote me the price as well..ngeh..mcm interested jer..tq

Drama Mama said...

wah wa wah...very the cantik and very the creative! sangat rajin ok you. ni dah share idea nih, bole i buat untuk birtday irfan next year plak. hiks!

ttp://twinkywinykstars.blogspot.com