Duit Hilang Camna Nak Raya?
Tuesday, September 15, 2009

Eeee..bengang betullah... Last Friday kan, ketika nak bershopping baju raya, I keluarkanlah duit RM400 dekat ATM. Tunggu punya tunggu, last2 duit tak keluar... tapi kad jer yang keluar... Mcm tak puas hati jer, so, masukkan kad balik n I check my balance n surprisingly, ATM machine tue dah deduct RM400 from the total amount! uwaaaa... sakit hati wokeh!

Then, I mcm dah gabra wokeh and time tue jugak I call bank and buat report and they said they will investigate and will send the report only on Monday sbb Jumaat mlm org dah tak keja, begitu juga dengan Sabtu n Ahad...So, I tanyalah.. kebarangkalian bila I boleh dapat balik duit tue kan... And they said it will take 7 working days untuk dapat balik duit tue...

And today, I tried to call bank again and asked them pasal status of my report and they said; report dah hantar.. So, I tanya lagi bila boleh dapat duit tue balik. And dia replied, 14 working days plak baru boleh dapat..

Uwaaaa...alamatnya mcm nie, takde duit rayalah yer anak2 buah ku sekalian... bencik!

Ada sesiapa pernah kena mcm nie tak? Dapat balik tak duit tue... RM400 banyak tue.... sape yg cakap sket, meh bagi I RM400 u all.. boleh?

16 comments:

m@Ri@ said...

smlm maria p buat kuar duit gak..rm350 duit tak kuar tp kad kuar..sib baik die tak tolak lagi duit maria tu..kalau tak..tak merasa pakai bj raya la..n takdak duit raya lah nak bagi..huhu..

p/s:atm bank pun naik giler time raya2 ni..

mzhany said...

amie,

sy pernah kena mcm tuh, 1st:ms blajo dr affin nk kuor thru mebenk, rm200.
alhamdulillah dpt balek, cepat coz ramai yg tekena. n kitorg report beramai2...so cepat je dpt balek

2nd time, mebenk kuor thru cimb, also rm200. yg ni memang lmbt n sy tebalkn muka 2,3 kali pegi ty...kali ke3, pergi pagi, n ptg dah clear... byk lak form kena isik...

ina said...

Salam. Hi amie.It's me ina.I'm your previous client;-).I pun pernah kena kes mcm ni. Ms tu nak withdraw rm200.Duit x dpt tp bila check my balance,mmg kena deduct duit tu. Bila i buat report kt bank,diaorg cpt2 investigate.Mmg takes time nak dpt kan blk duit tu.Kalau x silap i, lbh kurang 2 mggu br dpt blk.Don't woory,mesti dpt blk duit tu.U kena follow up dgn bank.Till then,slmt hr raya;-)

June said...

i pun beb,,i keluar duit kat atm muamalat..tp i br sedar duit tu hilang yesterday..i dah buat report, maybank kata sebulan,mumalat kata 2minggu,,,oo sedih..duit langsung takde nih

[ Hanie ] said...

adoi, bahaya jgk ni. hanie takde pengalaman. OIh, byk tu....duit2 raya anak buah postpone bg time raya haji la kot :D

The Mrs-Bride said...

uish.. teruk btol ATM skang kan! tp tu lah.. byk tu rm400.. u kene followup ngan bank slalu babe! jgn kasi dorang lupa! insyaAllah dpt duit tu.. lambat2 pun mesti dpt punya! sib baik tak telan card kan.. kalo tak, haru gak tuuu! huhuhu.. tc! :)

p.s. raya mana thn ni?

Honey said...

Amy ni kak intan.. akak penah gak kena macam tu.. kalau maybank memang lambat... memang dalam seminggu baru dapat balik duit tue... tapi penah gak kena ngan bank islam malam lak tue.. akak kena time kat labuan sekejap ajer urusannya call dia nyer call centre kat KL.. siap dia boleh cek lagi balance kat dalam ATM tu ada berapa ngan berapa banyak orang da withdraw.. pastu 3 hari bekerja ajer duit dah masuk balik..

Wife and Her Daily Notes said...

kak amy

i penah kena..mmg amik masa 7 hari waktu bekerja..

Tapi jangan risau ...dorg akan masukkan balik duet kita tu..

janji buat report

Elina said...

ish takut la..bahaya skang nie..klau nak guna buku..mane ade buku dah skang nie..i pun penah kena gak..dgn cimb..time duit nak kuar je tetibe atm terpadam sendiri..mcm xde letrik..then wat report..dekat sebulan gak baru dpt..

HaninFarshid said...

uish...banyak tu babe....i pernah kena sekali ngan maybank....tp card my hubby lah...i nak kuarkan duit..tapi card je kuar...duit tak..dier deduct rm****...huhu! time tu nak bayar hutang semua...and yang bestnya....my hubby lak takde line nak call time tu...and maybank tak bagi i buat report because im not the owner of the card...huhu! memang i mengamuk kat bank tu....biler my hubby ada line...memang kena maki ler bank tu....huhu!! u memang selalu kena follow up....and jangan bagi muka sangat..kadang2 orang yg kerja ngan bank malaysia nie lembap skit...sorry..no hard feelings pada pekerja bank malaysia ;)

takpe...i think anak2 buah u faham...mungkin u buat openhouse then u bagilah...hihi! tapi lambat skitlah ;)

i doakan ur rezeki sentiasa murah :)

wah! i baru perasan u tag i..nanti i free i buat k...thanks babe!

ARIBA said...

dulu pun pernah kene camni..but masa tu nak keluarkan duit my mom..selalunya bank process dlm seminggu..lepas tu duit tu ada balik..but my advise to you, each time withdraw, bila keluar receipt,jgn buang.mana tau tiba2 duit jadi kurang, adalah jugak evidence untuk diattachkan kat report tu..kes ni selalu jadi kalau ATM machine tu dah mengong..huhu..ramai sangat orang kuarkan duit sampai dia pening sekejap..ahaks..

Mrs. Amie said...

Dear all,

Mmm, mostly mcm semua org dah pernah kena and this is my 1st time kena camni... ish... yerla.. i will update dengan bak from time to time.. my case nie pulak from AmBank card n Ambank ATM...huhuhu

To Ms WIFE AND HER DAILY NOTES... invite la i masuk blog u...huhuhu

To all, thanks for ur concern n info! Sharing is caring!

Mrs Zamzuri said...

i pon br kena dat day. i ada buat posting lagik kat blog. card HL, atm ambank. almost 1 month br dpt balik. rm 1K plak tu! mmg kena kejar ari2.

koklie's said...

Amie smlm kan i terbaca u tulis kt yr facebook, petang smlm my hubby menerima nasib yang sama die pemegang kad bank islam try w/draw kt atm cimb try kuarkan RM 1.5k ckp transaction failed tapi dpt sms menyatakan duit da kuar Rm 1.5k, i punye hubby pun ckp xde duit raya la taun ni hahaha mmg purposely nk kuarkan duit nk wat duit raya huhuhu tapi bank islam cakap dlam 7 hari bekerja jgk la

Mrs. Amie said...

me to mrs zamzuri : ha la.. agaknya AmBank AtM nie dah mabok agaknya.. tapi mostly ramai org ckp bank Islam yg selalu mcm nie...

me to Koklie : Alahai..siannya.. nasib baiklah I keluar tak banyak sbb time tue nak beli baju kurung jer.. kalau tak, lagi lama nak tggu, pasrah...bencikla cmnie..kan? menyusahkan...

M-a-r-n-i-z-a said...

sama la kita..
jdinya last 2-3 ari lepas..actually nak tekan guna kad maybank tp malas bank tu jauh..p Cimb saja guna meps..nak kuarkan 700..tp x leh..urusniaga anda tergendala sebentar...pastu nak guna gak duit tepaksa p maybank yg jauh tu..akhirnya dpt kuarkan..tp bila tgk resit balance kurang 700...mmg pucat gila muka time tu..nak report pun dah 6.30 ptg...org bank pun dah balik...last2 sabarkan ati tunggu esok pagi..
paginya bila check nasib baik duit 700 tu dah ada balik..suspen gila...