It's all about Qaira!
Tuesday, September 29, 2009

Hidup nie terlalu cepat berlalu kan?

Once I started to blog about myself, masa tue masih anak dara lagi.. hihihi.. That time, busy prepared n hunted all about my wedding stuff.. itulah inilah...sume nak citer pasal wedding.. tapi tak rajin blogging mcm skrg...

Then, after dah kawin, baru rajin sket nak blogging.. sbb dah ada life baru kan... on that time, sume citer pasal husband and life menjadi seorang isteri...

Then, dapat tahu I pregnant..from that time, lagilah... siang malam about my pregnancy... itulah inilah... hihihi, kelakar pun ada... ada jer masalah2 n citer2 pasal pregnancy.. time nie, rakan borak, Anita n June...

Lepas Qaira lahir, citer pasal Qaira plak.. how I'm so excited with my new complete life! Yg nie paling best skali... Dalam banyak2 fasa kehidupan I (ushh.. fasa katanya...) Yerla, something yg Allah kurniakan paling berharga untuk myself kan... Yg sesetengah org keep trying to have a baby... Alhamdulillah, I'm the chosen one...

My life skrg, rasa complete with Qaira n husband and also with my big family... dari Qaira masa lahir and now she's almost 3 months dah... cepat betul masa berlalu... sangat cepat..

And citer pasal Qaira dah 3 months nie, tak tahulah dah berapa kilo dia skrg... nak dukung dia, alahai.. sekejap bolehlah... kalau lama2, mahu tercabut tangan... 5hb nie Qaira ada check up lagi.. we'll see berapa berat dia skrg... and now, Qaira dah move 1 step further dalam hidup dia... (kira Qaira dah naik pangkat la..) Ada baju newborn dia ada yg dah tak muat disebabkan ketembaman dia.. hihihi... So, I need to do extra shopping (extra katanya... or nafsu sebenarnya..ahahahaha) for Qaira...

First of all, besides baju Qaira, I bought for Qaira, her new stuff... teats dia dah kena tukar for 3-6mths which mean dia dah boleh guna medium flow teats.... sbb now nie, I tgk Qaira hisap susu with old teats mcm penat jer.. dia hisap laju but the flow kurang... so, with new teats nie, Qaira hisap bagaikan juara...hehehe... oh, not to forget, Qaira's pacifier.. mula2 dia tak comfortable with her new pacifier sbb yg nie besar sket dari yg dia pakai before.. but lama2 ok.. cuma pacifier yg ladybird tue, till now dia tak boleh accept lagi... maybe later.. nasib i bought 2 pacifier..



And also, I bought Qaira's first toothbrush... gum brush to be specific.. to clean up Qaira's tongue and gum.. sbb baby nie asyik hisap susu jer, lidah cepat jadi putih kan.. b4 nie, I just lap with wet towel.. but I think it is not hygenic... sbb tue I beli nie.. and it seems that Qaira enjoy using this toothbrush... dia rasa mcm geli2 kot... sbb tue dia suka... huhuhu




And 2 days before raya, stock diaper Qaira habis.. to buy Mamy Poko lama2 boleh pokai kan.. So, my frens suggested toujours diaper .. and we bought the diaper... this diaper made from Germany.. packaging dia pun sume dlm bahasa German... and the best part is, the quality is same with Mamy poko... mmm, but I think, this one lagi better than Mamy Poko la... i tgk lagi comfortable and daya serapannya adalah tinggi.. some of the diaper, bila basah sgt, diaper jadi kembang giler kan.. this one bila banyak basah pun, dia tak kembang sgt and make Qaira more comfortable.. So far, kiranya this is the best yg I suka nak bagi Qaira pakai... sebab I suka try banyak diaper..

Pics : Here

Lagi 1, husband and I planned nak beli carrier for Qaira.. sebab bila pegi jalan sometimes Qaira tak nak duduk dalam stroller dia... unless kalau dia ngantok nak tido... we tried my SIL's baby sling to Qaira, tapi dia tak suka... my aunty ada bagi carrier anak dia yg dah tak guna kat we all.. so, we tried to Qaira..dia ok plak.. maybe it is more comfortable to her.. so, we need new carrier yg baru lah... sian Qaira kena pakai org lain punya.. (sebenarnya mama n Abah yg nak carrier baru agar nampak lebih funky n cool... agagagaga)

So, carrier from Baby Bjorn Original Spirit nie sangat attaractive.. which one is more drooling? Help me to choose...!


p/s - Yg merah itu bergaya la..

18 comments:

AmyMizzunderstood said...

pink to dah biasa..i choose grey one!or black!

[ Hanie ] said...

aa merah pun ok jgk. bole pakai utk semua gender, kot2la carrier ni tahan lama, then ade rezki utk next baby ke kan? hehe. pilih color yg universal la kot ;)

CuppyCakeMommy said...

kat mana nak beli diapers toujours tu eh?

wina said...

very true amie..now everything is about her her & her!

i care less bout myself now @ baju, shoes etc but for her everything must be tip-top..hehe!

i sukeee yg merah tu :-)

FrH said...

ya btol, everything bout the lil one :)

pampers ni agak menarik .. where can find? hadzim guna mummy poko bile jln2 jek .. kalo kt umah pakai pampers terrrrmurah sbb dia kuat kencing n poo-poo (sehari min poo-poo 4x), so no point pakai pampers mahal. pakai pampers murah sib baik xpernah ada diapers rashes :)

anak pempuan cerewet kah? hadzim mcm ok jek smua .. stroller bole, carrier bole. fm bole, bm in bottle bole, direct feeding bole. haha.

vote for blue. because my fav color is blue :P

The Mrs-Bride said...

babe, my blogger friend lina pun ada jual diapers toujours tu. and some other imported diapers too.

visit her online blog.. :)
http://weeweeshoppe.blogspot.com

pastu, kita ni ala2 sama la kekadang! hik! i pun plan nak beli babybjorn yg original spirit tu! tapi dok nak pilih color dulu ni. i opt for either gray/black or color2 camtu la sbb stroller i pun color2 gitu. ehh! i found 1 blog yg jual murah rm100 from the original price! dah sms dah org tu semlm & dia leh kasi cheapo! kalau nak tau the link, inform ek! *ahem* i plan nak beli ni pun ala2 pressie utk en.hubby ler! senang kan ada carrier ni!! ;)

ARIBA said...

yup..pink look nice...;-)

Mrs. Amie said...

me to amy : dik, yg black tue lagi dh biasa..sume carrier color cmnie..apa nie? boleh bagi idea bernas sket tak?

me to Hanie : pendapat Pn.Hanie amat bernas skali.. betul3x

me to cuppycakemommy : beli kat penjual diaper aka my fren..hihihi.. kalau nak order, i boleh tlg order kan...tapi self pick up la..

me to wina : at one time, i mcm tak pedulikan diri i.. no make up, no heels.. no nice baju for myself.. but suddenly, i rindu zaman dulu2... and fikir, nape i jadi cmnie.. skrg, i tried to balance my need n qaira.. tapi qaira mesti dpt lebih..ishh..

me to Frh : i beli the diaper from my fren...hihi.. pasni u pun bertukarlah kepada toujours.. sbb kualiti the best n murah.. so boleh pakai anytime..

me to the mrs-bride : babe, no offence ya.. but ur fren tue jual quite mahal dr yg i dapat.. i bought this 3 pack for RM105 instead dia jual 1 pack is RM40.. huhuhu...

i think i tahu website yg u cakap tue.. but kalau nak beli online i kena tgk kat kedai dulu.. sbb i nie suka tgk actual product.. then bila dah tgk, i think nak beli kat online shop tue jugak.. alang2 u cakap tue, sebenarnya i suka merah.. lupa plak my stroller color merah..hihihi... bagus u ingatkan.. boleh sedondon gitu...

me to Ariba : pink look nice kan...ish..sumenya drooling!

~ SueHarriz ~ said...

kekekeee..baby bjorn pink pink pink!!

m@Ri@ said...

sy nak kaler lain dr yg lain..kaler hijau..haha..kena tgk real depan mata br tau mn kaler yg berkenan d hati..=)

p/s:nnt leh share laman web tu..kalau baby dah ade nnt cari kak amie balik..hehe..

Misbehave said...

i never know bout berus lidah tu.ok i shud get one ! hehe.

yup go for RED RED RED!

Mrs. Kown said...

adam has the read one! meh sama2 bersatu geng. hihihi ;) beli merah pasal unisex kaler. esok ada adik, boleh pakai juge, tak kisah adik laki ke fomfan ke. =)

Anonymous said...

hye kak amie,ni mama dania....hehehe,sbkan x der blog sndri tu la tpaksa mention i'm mama dania....kak amie bertuah dpt anak yg membesar aktif but my baby i bru dpt tau dia mengalami hormon tyrod yg rendah...maknanya saluran beguk dia sgt kecik...no wonder la dia pun nangis suara x kuat dan berat badan dia naik skit2 je...di sbkan hormon tyrod tu dania mengalami perkembangan yg lambat dan x aktif....i bandingkan dgn baby yg lain(my baby dania dh 3 bulan 1 mggu) dh aktif,tpi dania slow je....bila i check kt doktor pakar kanak2 dn dia ambik darah dania bru dpt tau.....ape pun i x kisah janji dia depan mata i dan akan buat ape saja demi melihat dia mmbesar wlaupun lmbat skit....anyway ur qaira so cute.....

Mrs. Amie said...

me to sue harriz : pink kan?weee....

me to maria : anything 4 u maria.. tanya jer..

me to misbehave : i pun tak tahu mula2 till jalan2 tgk apa menatang nie... belilah.. hihihii... red chantek kan? arghh..

me to mrs kown : betul tue kan.. kak amie pun pikir cenggitu...

me to mama dania : sorry to hear that.. while i baca komen u, tetiba rasa sedih.. can't imagine kalau i kat tmpat u... i know, mesti susah nak terima n hadapi dugaan mcm nie kan? apa pun mama dania... she's still ur daughter.. penat lahirkan dia, tak habis lagi kan... whatever it is, u kena kuat semangat untuk ur daughter.. even i tahu susah... anything, u can share with me dear...take care!

Azatulsheeda Azman said...

i pun nk bli pampers tu la..cmne yeh...??

yaya..go for red...

Mrs. Amie said...

me to azatulsheeda : order je la kat i.. nanti i amikkan from my fren.. but, beli 3 skali tau...satu jer my fren malas nak anta..inform me what size..senang u email me la miz.amie@yahoo.com

Zezzatty said...

bjorn merah!

i memula nak pink jugak,but husband kata,dia yg nak pakai so we choose red .huhuhu

Lisa said...

i got the black one ..this is really comfy carrier for baby..good investment hehehe..yea miss amie i rasa u elok amik red..sure lagi bergaya :)