Pencarian Rumah Bermula
Tuesday, October 27, 2009

Hi peeps,

Well, last week husband and I tgh survey2 nak cari our new house! Actually, right now, husband and I tgh planning to find a perfect house for us. So much things need to be considered. Location, types of houses, price of course and specifications of the house. Since I'm 27 years old this year and same goes with husband, so, we're planning to get 1 before we turn to 30!

As for husband, he much prefer terrace house.. Reason being, rumah teres ada space dekat luar.. Byr ratus ribu pun at least keluar2 jumpa kereta...kan? But for me, I suka something yg more privacy and cosy such as duplex condo! Oh! sgt suka... And we tried to plan to buy something that we can invest in future..

We found one which really catch our eyes! It is in Sutera Damansara.. 2 storeys park terraces... and very spacious! Sangat jatuh cinta and the price still need to be considered!


Arghhh..heaven nya... Nice is it?


Ada 1 bilik kat tingkat bawah + a small room dekat dapur... But small room tue I tak tahu apa reason dia letak kat dapur... mcm tak sesuai.. so far, tue je yg I tak suka about this house..


Wet and Dry kitchen separate mcm nie... Please excuse my husband.. lol


Living hall and dining hall.. Giler spacious.. sangat soookaaa!


Another bedroom kat tingkat atas..


Dan juga bedroom for Qaira... hahaha.. mimpilah Amie oooiiii...


Juga, rest hall dekat bahagian atas.. not so big and not so small.. just nice kalau nak lepak with family...

Yang heaven sekali ialah master bedroom yg sangattttt beesaaaaarrrrrrrrr!


Restroom yg sgt cosyyy..


Dan juga master bedroom boleh masuk almari bagak yg besar mcm nie.. actually tepi2 tue ada space lagi ok!

Mmmm, cantik kan? But acc to husband, we still need to find other house and buat comparison between rumah2 yg kitorang suka..! Yang pasti, lepas nie perlulah gigihkan usaha mencari rumah lagi... Uwaaa... Tak sabar!

15 comments:

Wife and Her Daily Notes said...

sutera damansara?? kena masuk ikut damansara damai kan???

Cahaya Kekasih said...

bilik kat dapur tu bilik maid kot..heheh....

Huda said...

bestnye nk beli umah dh..huda n hubby kene tggu 2 yrs lg..

Mrs. Amie said...

me to wife and her daily notes : yup, kena ikut Damansara Damai tue.. tahu kan? cantik kan? kan? kan? Kalau u tau situ, mesti u tahu jugak Armanee condo.. yg duplex condo giler cantik tue... ish, teruja betul!

me to cahaya kekasih : masalahnya bilik itu lebih kepada bilik store.. tapi bilik store dah ada.. takkan bilik maid kecik nak masuk katil pun tak boleh.. ntah2 apa2.. kejam giler la klu itu bilik maid..

me to Huda : nak beli umah mmg best.. nak byr nanti, baru kita tahuuuuu...hahahha

Wife and Her Daily Notes said...

kak amie,

kita tau lah...tempat tu..sbb umah tu belakang umah kita je..heheee


armanee condo kawan kita ada beli umah kat situ..

kita tak mampu..tgk jer lah

treasurekeeper said...

hi amie..

wah..bestnye gi house-hunting..cantiknye umah tu..i tgk gambar u amik pun i dah suke..how much ekk per unit??kat mana actually?

anyway just another tip..try read up abt house loan gak esp Azizi Ali's "How to Pay Off Your House Loan in Five Years or Less"..i found it very helpful masa nak pilih bank home loan.

i love house-hunting..hope u'll find ur rumah idaman. enjoy ur house-hunting :) take care dear.

-hajar

The Mrs-Bride said...

babe, duplex condo mmg the bomb!! kat SK ni ada satu.. apa ntah nama dia. me n husband penah pusing2 situ tgk show house.. my goddd! cantik gilerrr! tp tak mampu lah kan.. tp mmg cun abis! heeeeee..

p.s. bestnya cari2 umah. kitorg dh beli 1 hse, tp medium cost apt yg x kurang cantiknya. tapi ni investment for future lah. nak kasi sewa. heeee. i nak beli umah skang, pastu plan nak renovate bagai. tp tu lah.. tatau owner nak jual ke tak. huhuhuh.

* Nat Azmi * said...

owh sgt chantekk!! ;)

p/s: amie, kisses to qaira yer, makin chomel ur gal tue!! geram!

[ Hanie ] said...

adoi...ni bikin tido tak lena jgk ni. Amie, i joint u eyh? ahaha hoih, almari besar mcm tu bole masuk, siap ade ruang lg...mmg heaven lahhhh! hish....tak sabar jgk

m@Ri@ said...

cantiknya umah...bape ratus ribu tu kak amie..slmt mencari rumah yek..

Mrs. Amie said...

me to wife and her daily notes : oh u duduk area tu ke? so, tak jauhlah from me.. kak amie currently duduk di kepong sajok!

me to treasure keeper : rumah nie dekat Sutera Damansara.. price for Bumiputera start from 501k. hajar, thanks 4 da tips.. hope it helps!

me to the mrs-bride : i jumpa duplex condo yg within my budget dekat damansara.. armanee condo nama dia.. teruja ok! still thinking on this.. and i ada tgk 1 rumah jugak dekat seri kembangan.. PARAGON if i'm not mistaken.. cntik kan? tapi bukaan dia kecik.. rumah memanjang.. i bet u mesti tahu rumah nie sbb design dia paling drooling kat area situ..huhuhu

me to nat azmi : makin chumel, makin notty...hahaha..

me to Hanie : ada almari besar, boleh main nyorok2 dengan hasben..agagaga

me to maria : agak mahal.. around 501k for bumiputera price n pastinya tiap2 bulan harus ada 2k untuk byr rumah! arghhh!

Zezzatty said...

beb..lawa umah tu.

Beli jgn xbeli!

wina said...

bestnya house hunting..me pun teringin beli rmh but maybe end of nx year bru leh go hunting :-)

kenwooi said...

nice house =)

kenwooi.com

Bibs and Bumps said...

Hi there!!

Its me mya!
U know what! Ive been to there too!. I went after 2 weeks dier launched. Masa tu harga masih RM425k i rase. Mula planned nak get it, tapi tanya2 org kat situ kata situ ada area banjir..Tak jadi. Tapi now i gi dah RM500k! Cepat betul dier naik. Meaning veryyyyyyyy good investment! U should get it!

Btw, Qaira is so cute! And yes dear, i am prego! At 7 months!

Do drop by at http://bibsandbumps.blogspot.com.

Congrats again Amie on beautiful baby girl!(i loike the name!)