Another story of Qaira Jasmine
Monday, October 12, 2009

Remember this?

Before this I'm having problem with Qaira because she refused to sleep in her cot. So, I bagi chance la pada Qaira untuk tido with me n husband even I mmg tak sedap hati and tak nak dia tido with us because of safety reason and besides that, I would like to trained her untuk tido in her own cot.

And malam tadi, after Qaira is 3mths old already, we decided to put her back in her own cot and surprisingly, dia ok! She slept like nobody business... Hahaha... And woke up when she really need to be feed!

So, semalam was my tido yang paling selesa tanpa kena berhati2 n berfikir2 keselamatan Qaira bila tido with us.

When I put Qaira in her own cot, it doesn't mean I want to stay far from her. She is still my lovely and beloved daughter. Because of that reason, I need her to be in her own privacy (even dia kecik lagi but to practice this from now). Oh! memang lah best sgt tido with baby.. we can cuddle and kiss her bertubi2 tapi I also have my own privacy with husband and Qaira should be trained to respect Abah n Mama's privacy. Sebab nak separate her with us bila dah besar nanti, I rasa susah sbb on that time dia boleh pilih apa yg dia nak n takkan la for the rest of her life nak tido with us... Hihihi...

After this, we planned to put her in her own room pulak. Ikut rasa hati, I don't want to stay far from my daughter. But I need to discipline her from now or otherwise bila besar nanti dia mengamuk taknak tido bilik lain. Or, kalau Qaira ada adik lain nanti, takkan kita nak tido berempat pulak dlm bilik tue.. Mama hopes Qaira faham.



Aha, another good news! After 14 days diet, now I've lost 3kg! (3kg sangat bernilai buat org yg mempunyai masalah berat badan seperti aku). And this morning, when I tried to wear my fav Zang Toi office attire, I already can fit in the blouse.. but agak ketat sket.. at least nampak jugaklah perubahan dr tak boleh pakai langsung, kan?! Arhhh, happy!

p/s - Oh ya! during jalan2 kat Alamanda yesterday, I terserempak dengan Anita and berpeluang jumpa baby Adzryl. Comelnya Adzryl!

16 comments:

~ SueHarriz ~ said...

congratz qaira!! dia dh besar so dia pn makin cerdik..gud girl!

m@Ri@ said...

congratz for both mama n qaira..sbb mama berjaya trnkan berat n qaira dah berjaya tido dlm cot without mengamuk..hehe..

ARIBA said...

wah..good girlah Qaira..i tak cuba lagi kat my baby Ayra tu..still waiting for the right time to put her in her own baby cot..hmm..maybe next week??hehe..betul jugak tu..kalau tak train dari sekarang, dah besar still nak tido dengan kita pulak..masalah jugak tu..hehehe..

wah..well done..dah turun lagi berat u...i tak taulah bile boleh diet..haritu, cut a little bit of my food & calories, susu ala2 kurang gitu...;-(..so, kene tunggu sampai Ayra stated to take solid food kot...hmm..

sabrina.h said...

sab mmg dr dl ltk rania dlm cot dia..so far x de mslah,dia tido dgn aman dan tenteram dlm cot dia..mmg kena biasakan dia tdo sendiri..

congrat's da trn 3kg..clap clap clap ;)

wina said...

ala ciannye qaira nk tido ngan mama ye??

cannotlah sayang..kenalah bg mama privacy ckit ngan papa..ehem ehem :-)

Elina said...

lame xvisit ur blog..comel Qaira..pas nie turn i plak kene turunkan berat badan..neway congrats dah turun 3kg

[ Hanie ] said...

congrats!!! byk tu 3 kilo! seronok kan. hehee. bilela hanie plak mau turun ni..sadis betol.
hehe so cute la qaira, tu la, alhamdulillah die dah ok.

missdiya84 said...

betul2..kene latih dr kecik2..nanti senang..ape2pon tahniah sebab dah lost 3kg...go go caiyok hehe

The Mrs-Bride said...

babe, u turun 3kg mmg nampakkk sgt okeh!! i mean, smlm when terserempak ngan u kat alamanda.. terkejut i! amie makin slim melim!! hihihi. i selekeh amat. biasa larr. gi breakfast pakai tshirt n seluar bodo2 jer i. ingat nak gi cari groceries sket tup2 terjumpa u. mak aiii! selekeh sungguh i! hahahaaha. anyhow, u looked goooooddd! x sabar nak jmp Qaira plak this weekends! insyaAllah we'll be there! :D

p.s. my Adzryl x mandi lg smlm tu. pagi2 mummy daddy dia dah angkut gi breakfast. it was our 1st breakfast out together since i bersalin! heeee! :D

mama dania said...

hahhaa,....klakarkan...kak amie,kiter dh der blog...harap pas ni leh la connect sesame....add saye ye.-mama dania

mama dania said...

hye kak amie...mama dania ni...skng syer dh ader blog...so add saye ye....leh connect slalu....

Mrs. Amie said...

me to sue harriz : another achievement kan? hahaha

me to maria : ha, nnt rasakan bagaimana baby maria bila tak mo tido dlm cot

me to Ariba : Tulah Ariba..need to train from now la.. klu tak, i tak tahu bila masa yg sesuai.. u should do the same things with Ayra..mana tahu menjadi kan?

me to Sabrina : Baguslah Sab takde prob n Rania good girl jer.. Qaira nie kecik2 dah memilih...

me to Wina : privacy Mama n Abah..agagaga

me to Elina : U gigihkan dulu bf anak u.. jgn pikir diet lagi.. selamat berpantang ya!

me to Hanie : nak diet mmg malas.. ishh..

me to missdiya84 : hahaha.. thanks..

me to the mrs-bride : Alahai.. kalau I pegi dekat2 dengan area umah I, pasti selekeh jua.. sbb semalam nak gi open house saje yg ala2 berpakaian cantik sket dr biasa (nmpk sgt klu biasa2 je, tak cntik..hahaha) Tapi Anita, kena bekerja keras sket nak turun.. i bape kali terliur tgk makan,.. gi open house org, bukan makan.. tgk makanan jer..hahaha

me to mama dania : hi! ok, will link u..selamat dtg ke alam blog! and letak gmbar comel anak u byk2 ok!

Mawar misswateva said...

kak amie, kak amie diet cane ek?me diet2 tp ssh jgk nk trun..bg tips ckettt..=)

Mrs. Amie said...

me to Mawar : hahaha.. sabar yer.. sape soh kunyah kerepek hari2..agagaga.. kak Amie diet camni;

Pagi - 3 keping roti Gardenia yg choc raisin tu / kdg2 boleh tukar n.lemak ayam tapi nasi separuh / atau apa2 sahaja yg 400 kalori ke bawah.

Tengahari - Orange Juice around 300-400 ml (150 kalori) Sila jangan makan nasi.

Malam - Sup sayur (150 kalori)

Yang pasti, sehari ambil 1000 kalori.. tapi mawar kena measure dulu berat n tinggi mawar, berapa kalori sehari yg boleh untuk diet...

Selamat Mencuba! hahaha

puan.farah. said...

3kg dalm masa 2 minggu adalah sangat hebat!

sangat comei qaira ni

The Mrs-Bride said...

hehehe. babe, i pun xleh berdiet sgt skang. im still BF si tecik tu so xleh skip mkn sgt kang x cukup susu. huhu. tp berat i turun gak la. cuma tang assets mmg xleh wat apa. blossoming cam apa jer... haihh! sib baik fikir si tecik tu, kalo tak dah diet sakan dah i.. hahahaah! well, good luck. nnt makin cun melecun u nnt.. hihihihi..