Menurunkan berat badan
Thursday, October 1, 2009

Dah 3 bulan since Qaira was born. But, berat I still statik mcm nie...

Last berat b4 Qaira lahir is RM90kg okeh (habis pecah semua rahsia aku...ishhh). Konon dalam pantang, bajet baik punya nak turunkan at least 20 kg la... tapi apakan daya, tiba2 kena c-sec pulak... lagi lah tak boleh nak berbengkung dan sebagainya kan...

So, sekarang, berat i tepat2 80kg.. hanya turun 10kg dr Qaira lahir... dahsyat kan?

For ur info, tinggi I hanya 163cm jer.. and b4 nie pun, I takdelah kurus melidi pun.. but my BMI adalah 'ok' la.. bukan berlebihan apatah lagi obesiti spt skrg! ... and I nie jenis rangka besar.. kalau kurus pun tetap tak nampak kurus sgt... cuma berat jer kurang... dengan ketinggian mcm nie, paling kurus I pernah pergi is 55kg... (ok, sila compare 55kg dengan 80kg skrg..)

Tapi, dengan status sebagai mommy skrg nie, I tak naklah kurus smpai 55kg..(zaman anak dara okla...) at least 60kg la.. kalau kurus sgt pun I rasa mcm hantu jerangkung jer kan.. ala2 ada shape dah ok...hihihi... lagi2 kalau I inform husband nak turun till 55kg, dia ckp tak cantik.. [pada pandangan mata husband la yer...] Lagipun I bukan model catwalk to be in size '0' or '2'. I wish I could be in size '6' atau '8' (M size)!

Mmm, dengan berat sebegini, jgn haraplah nak beratu kebaya pelbagai... apatah lagi berskinny jeans... kalau pakai jugak, nak mampuih? mahu pengsan org sekeliling... hhahhaha

Jadi, kuharapkan ini sebagai mengaburi mata org buat sementara waktu...



Tapi sampai bila?

Jadi, dengan berbesar hati dan harapan tinggi melangit, sukacita I maklumkan, skrg I tgh berdiet kalori... hanya 1000kalori setiap hari... Jangan mimpi nak makan yg enak2 ok! jenuh pegi pasaraya belek bilangan kalori for each of food yg I beli...

So, far dah 4 hari I try diet nie... balik raya hari tue I timbang 81kg... skrg dah 80kg.. maknanyaada pengurangan 1kg disitu... jadilah kan dr takde...

Ha, 1 lagi.. b4 I kawin last year, i ada diet jugak dengan tidak menyentuh nasi selama 2 bulan... berjaya tau! I lost almost 5kg untk 2 bulan... tapi nak tahan tak makan nasi nie, uwaaa... nak nangis rasa... and skrg, I tukar cara diet with kurangkan pengambilan kalori dlm menu harian..

We'll see either it works for me or not sbb badan I senang nak naik n senang jugak nak turun... Korang semua, sila doakan yer..

Me, a year ago...2 months after marriage.. Jeans nie, jgn kata nak pakai, nak sarung jer, smpai betis jer boleh masuk... eeeee...geram!

p/s - Eh, berat2 camnie pun ada org ngorat tau aritu... maybe dorang tue buta or I mmg maintain cantik... agagaga...

17 comments:

Huda said...

macam huda kan, huda bf husna so tu sbb berat senang turun dah jadi 50kg je, tggi 160cm.

then konon nak bg perut n peha kempis selalu sapu dgn krim halia yg sedang hangat di pasaran sekang :)

naimatulrais said...

u.. i pun tinggi lebih kurang u. berat fluctuate 55-60kg. pernah satu tahap, tetiba ade mangkuk tingkat kat perut, n peha, usah ckp, besar nk mampuih! tp since puasa, alhamdullialh, terasa peha tu dh kecik sikt. perut pun tak lah nmpk sgt. ha3.. mmg susah u.. tp kite harus mencuba walau apa jadi sekali pun.
gud luck!

m@Ri@ said...

ini satu topik yg menakutkan selepas bersalin..berat..aduss maria takut gak sbb maria jenis senang naik lambat turun..hohoho..apepun gud luck k kak amie..i know u can do it..nnt dah berjaya jgn lupa post gamba cun melecun itu..,.hehehe..

Azatulsheeda Azman said...

same wif me..berat last mse preggy 86kg, now 68kg..skrg bru nkhbss pantang dok fikir cmnela nk ke 58kg balik...smua jeans dhxmuat kat tang peha...aiyooo....

u ade ambik ape2 produk tak?orang kate minum teh kampung, tp xtry lg...

Misbehave said...

alaaa biasalah tu, u bukn baru lepas wat liposuction, baru bersalin kan.

kalo ada org ngorat tu kira still hot la kan *wink wink*

my fren penah diet kobis.dia hanya makan sup kobis selama 7 hari.sup kobis sahaja ye.sup pon kosong je, no minyak no tumis.juz air , kobis , garam rebus.mmg berkesan, try if u can.i mmg gagal la kan..hehe.

selamat mengira kalori! ;p

~Eila @ Along~ said...

dear< selamat berdiet lepas pantang k..hehe mmg itu masalah utama org pompuan kan..takpe..janji usaha sure ade hasil...haaa diet secara sihat k..

puan.farah. said...

huhuhu..kite same tinggi. berat 60 dah ok..tak jerangkung sangat..

u tanak try herbalife ke?

wina said...

rangka badan i pun mcm u jugak amie..berat lps bersalin aritu 60kg..sebelum bulan puasa i ganti puasa sebulan n plus puasa sebulan so skrg dh 55kg

oh yes..i ade wat steam bath @ slimming centre gak..x mahal pun n it helps jgk le

dont downgrade ursellf amie..org ngorat x semestinya tgk bdn..im sure ur special in ur own way

gud luck babe :-)

ARIBA said...

i pun nak kurus jugak...marilah sama2 kita berdiet..;-)

FrH said...

amie, i pn c-sect jugak .. mmg kecewa sbb takut xdpt pakai bengkung. tp sape ckp c-sect xbleh pakai bengkung? jahitan dah kering dah bleh pakai dah. i pakai ngam2 lepas sebulan bersalin. so i cuma ada sebulan jek pakai bengkung sblm naik keje. alhamdulillah, skang dah back to anak dara weight. ahaks. weekend pn pakai lg skang kalo dok umah jek.

kalori mmg bleh membantu utk lose ur weight, tp utk lebih lose weight biasa laa mesti kene exercise.. gud luck.

cookie devine said...

Tinggi CC lebih kurang sis sajo 165cm.Berat pun plak 75kg.Can u imagine how do i look bila pakai kebaya??Sekarang CC diet protien tapi agak ssh gak nak trun.7kg sajo trn dlm ms 2bulan.So don't worry sis.Slow2.Lama2 trun laa.Lagipun Qaira dah 3month kan.Blh kendong lasak skit sbb bila bawa baby u blh hilangkan byk lemak.Work hard k.

Mrs. Amie said...

me to Huda : bagusnya org yg slalu breastfeed nie.. but in my condition, apakan daya.. krim halia tue bagus ker? i ada jugak tgk iklan kat tv.. but tak pernah cuba :)

me to naimatulrais : I rasa berat I susah nak turun sbb selepas pantang 44 hari tue, i dah start ambil marvelon.. adakah ia menyebabkan berat susah nak turun? mmg, i akan cuba even apa pun terjadi! hihii

me to maria : hahahah..harus mesti berdiet! kak amie tak pernah stay dengan berat seberat ini! i felt like flabby giler!

me to azatulsheeda : cepatnya u turun! u turun banyak ok! b4 i pregnant i ada ambil teh mcm tue.. tapi bukanlah untuk diet.. tue just nak make sure i buang air setiap hari... but skrg, i buang air ok jer.. so, takde nak amik teh tue...

me to misbehave : diet kobis? wah, best nie... i rela buat apa sajer! thanks 4 da tips!

me to eila : yerla.. i pilih diet yg sihatlah... makan pil2 kurus nie, tak naklah! ada byk bahan kimia!

me to puan.farah : dulu, i pernah ambil herbalife.. tapi sajer2 sbb time tue takde masalah berat badan pun.. but that day i've tried usana.. but it seems doesnt works for me la... cuma bila i amik usana, makan lebih pun, berat statik la.. rather than naik kan...

me to wina : yup, sometimes i ada pegi steambath tue sume.. but now, mcm takde masa jer.. hihihi (reason org pompuan yg malas!) but tuela... i kena rajin.. especially exercise skali kan?

me to Ariba : Ayuh Ariba kita berdiet!

me to Frh : yup, pas luka tue kering, takde lah pakai bengkung org bersalin tue.. hanya pakai spanx dengan harapan at least boleh berpeluhlah.. ee, betullah, b4 Qaira ada i mmg active in sport.. smpai ker sport centre main netball la etc.. but now nie, rasa nak berjogging bsama Qaira...arghh!hihi

FrH said...

amie, lupe nk ckp .. nk lg berkesan masa u pakai spanx tu, sapukan krim panas (mcm losyen halia tu or leesa formula, i pakai leesa formula), mmg lg cpt berkesan. pakai bengkung bersalin laa lg cpt pembentukan badan :)

yup, kene aktif blk. i sudah kembali berjogging dh (i mmg jogging dpd dulu) pasni sambung swimming plak.

lets burn the calories! :)

[ Hanie ] said...

hohoh komen2 kat sini byk dpt membantu..erm takpe amie..kite serupa!(bab badan membesar) erkk cume blom pregnant! huhu. Kalau dah bersalin, bagaimana la gayanya agaknya..seram! apepon, usaha selagi bole ye amie...jgn give up :) slamat menelek kalori ketika membeli brg2 ;)

The Mrs-Bride said...

i naik berat teruk jgak babe. as u know la kan, naik sampai 95kg! woops! huhuhu. now i'm in between 80-81kg. dah turun byk, tapi need to shed more and moreeee kilos. camne nih? hoping that BF will help. tp tu la. mkn cam biasa jer, xde diet2. haihh. jom diet jom! diet cara sihat.

p.s. dulu i lost 20kg in 1 yr. caranya? x sentuh nasi for 1 whole yr. yes, it works! tp cam u ckp laa. SEKARANG nih jgn harap lah kan. xleh tinggal nasi. hihihi. :P

p.s.s. i paling ringan pun 55kg. that was 3 years ago. zaman mula2 bercinta. now nih 80-81kg, mak aihhh. giler beza!!! huhuhu. :(

Lana said...

Hi Amie...bila i baca cerita you, macam reflects on me....msa i kawin my weight was 58...i pernah paling ringan 56 kgs and dgn tinggi 16, masa i 56kgs, org ingat i sakit...when i became pregnant i gained 29kgs...so berat i jadi 87 hari i bersalin..horror...nak jadi cerita, i PUN di emergency c-sect coz my son dah lemas dalam tummy as i was overdue....masa 60 hari confinement i lost 10kgs....and masa puasa baru2 ni i lost 5 kgs...skarang berat i 72 (hodoh giler cam ikan paus) and statik tak gerak.....im still breastfeeding...so i wanna know how i can diet and kurangkan makan at the same time maintain my milk supply coz my son is exclusively breastfed tanpa campur any water or formula.....so glad to come across ur blog..coz i ingat i sorang je ade problem ni!

Mrs. Amie said...

me to Lana : Hi Lana.. thanks for dropping.. jgn kata u hodoh giler dengan berat 72 kg! i nihhhh? luckily, b4 i start diet, after 10kg loss after the pregnancy, berat i statik to 81kg... lepas diet almost a month, berat i pagi tadi is 76kg! yeay! i've lost 5kg.. actually i belum nak reveal lagi mcm mana i turunkan berat badan.. but u insist, plz e-mail me miz.amie@yahoo.com