Ok, sorry for being silent and ini luahan perasaan saya!
Wednesday, February 3, 2010

Lama tak update kan? mmm, macam busy sgt2 sampai takde masa. yes, it's true.. I'm not going to update anything about the gathering. Nope. At least, at the momment la. I've so many things nak cerita. But, still not in the mood yet.

Yesterday, Qaira got her first ever F.E.V.E.R since she was born. Being a mother, of course la I rasa sedih especially when I saw her terbatuk2, flu and so on la. Especially bila tido, hidung dia tersumbat and crancky all the times sebab susah nak bernafas! Well my dear Qaira, if Mama ada kuasa transfer sakit Qaira tue pd Mama, dah lama Mama transfer.. so that u didn't suffer to face all this things! Sian dia. But, to be in reality, u need to face all this. Inilah kehidupan. Kita akan rasa sakit, sihat dan mcm2 lagi. Pity u my lil girl.

Aha, another things to share. Qaira dah ada 3 batang gigi skrg! 2 kat bawah, 1 kat atas. And of course this is a strong reason Qaira rasa tak selesa. Semua serba tak kena. Me and husband sometimes pun pening tak tahu nak buat apa. But being a parents, we need to calm her every seconds la..

Mmm, oh ya! Guess what! My weight ticker dah tak update dah. Reason being, I'm not loosing any weight sejak kebelakangan nie. I gained 3 kg lagi adalah!!!! Macam penat jer I jaga makan for sebulan setengah and lost 5kg but now I gained 3kg back!!!!! Semua sebab I takde masa nak tengok diri sendiri! Ok, I should not give this as a reason. i know. But, seriously, I'm really TIRED!!!!!!!!

Sekarang nie., serious la.. my life busy, busy, busy. I have no time for myself. Oh please dun said I didnt know how to manage my time! I'm not that type of person. But if u in my place, then u will know how busy I am. Starting from November until now, can u believe we have no time together for every weekend!!! Jgnlah cakap on weekday. Itu hari biasa and we have such a limited time utk bersama2. I mean, masa utk kami bertiga bersama!!! I need to fulfill all the invitations from relatives, frens ...or many ocassion yg memerlukan kami!!! U know what I mean.. i tak boleh type semua di sini. But now, i'm kinda stress with myself! I'm not blaming anyone. But i guess, I'm too nice with other ppl sampaikan diri sdiri pun tak tertengok!

Lagi.... my surroundings! Always put me into stress.. Stress yg bermacam2.. I hope I can explain all this one by one.. but, it is impossible la! Huh! I wish I could run from all this! And really! I need holiday! A vacation for me and my family! I wish I cound but I know, it is still impossible right now!!!!!

Argghhh.. tolonglah masa! Berhentilah sekejap! bagi aku sikit ruang supaya boleh bergerak dan masa yg secukupnya utk diri sendiri. Bila agaknya wahai masa. Aku boleh jadi baik pada diri sendiri!

14 comments:

Huda said...

siannye sis..banyakkan bersabar :) lumrah kehidupan kena hadapi semua kan..walaupun pahit..eceh, bermadah pulak :). try to setel all one by one, then pegi lari tmpt2 yg best utk bercuti! hooray! qaira, get well soon k!

cikzaa said...

wah Qaira dah ade 3 gigi, my Aisyah 13mths, dah boleh jalan just got 2 gigi je kat bwh..huhuhu. don't give up Amie..keep trying. the weight ticker mesti ade down & up..later down plak..Gud Luck!

AIRA HANIZA said...

Hopefully Qaira is recovering... Zara pun demam...Flu dia dah reda last week, pastu tetiba dia flu balik plus batuk...Tido mlm asyik terjaga coz tak selesa kan... Memula bawak g klinik biasa, but my mom ckp ubat clinic tuh tak jalan agaknye...Smlm i bawak jumpa pead kat Hospital plak..Ada tak doc bg Qaira ubat spray dlm idung tuk tknk bg idung sumbat??...That nasal spray really2 works tuk Zara tau...Mama jgn stress yer...

Mrs. Amie said...

Huda, uhuk uhuk.. rasa nak jerit kuat2 la... bengangnyaaaaaa!!!!!! tue la kan.. rasa nak kebahagiaan di saat2 ini! chewah..

Cikzaa, thanks babe for ur support.. bab nie pun mmg i stress! penat jer I counted my calories and suddenly semua tak jadi! benci!

Aira, tq babe.. yerla.. i sian tgk baby batuk2, demam... i tak de nasal spray tue.. perhaps Qaira tak teruk mcm Zara kot.. sian Zara.. mm, cumanya kalau hingus tue banyak jer.. i sedut pakai nasal aspirator jer..

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

above all these,nothing is impossible.u can do it!orang lain parents jugak,cud u imagine mcm mana superparents jaga 3,4 orang anak?think.kita ni okay lagi,anak satu.u sounds like perlukan ur own reflection.just cool,chill rilex dlm mnyelesaikan mslh,SATU PERSATU.just my 2scents,friend.

fabulous.farah said...

i kagum ngan mama-mama yang bekerja ni..lagi la u ade bisness lagi. u can do it amie~!

FrH said...

lepas dgr cite u, i plak jadik risau fikirkan hadzim. sbb dia xpernah demam lg sejak lahir & x tumbuh gigi lg! huhu. risaunye!!

xpe amie, bile life busy, aktiviti mencuri akan jadik lebih best. cthnye, tengok u bz, tp sempat curik masa update blog, best kan? u bz tp sempat g pd attend the gathering. u bz tp sempat curik masa layan Qaira yg tgh xsihat (ada org sampai xsempat jenguk anak).

cheers ok!

* Nat Azmi * said...

amie babe...lepaskan aje...gie somehwere yg xde org...kat dlm toilet time xde orang pun xpe, then jerit puas2!!! i selalu do tht if i tense sgt2, not with others but with myself~!! xpe, xpe..u will find time to beuatify urself, i know u have it in you...;) but for now, jerit puas2~~~!! if susah sgt, tutup ngan bantal then JERIT!!!!! huaaaaaaaaaargghhhhh!! hehehe, there, i dah join u jerit cyber!! :P take care darling!! and dun be too nice, just be yourself!!

Mrs. Amie said...

Mommy Steph, yup, i think i can do it.. but i'm really tired la nak face all these things.. penatnyaaa! now, i think i tgh stress! seriously la..anyway, thanks 4 ur 2 cents dear..

Fabulous.Farah, babe.. yes.. i tried so many times.. i nak kekuatan! hihihi..

Frh, alahai.. dun worry.. i guess baby nie survivor la.. eventhough dorang tak tahu apa2 n baru nak develop skills, but they learned.. i tgk Qaira hidung tersumbat tak boleh nafas ikut hidung, dia nafas ikut mulut tau..pandaikan.. just that, i tak bagi dia baring so that dia senang nak nafas.. hihihi..

Mmm, yes, aktiviti mecurik tue i rasa termasuk dlm kebusyan i.. hahaha.. boleh cmtue? thanks 4 ur support!

Oh my dear Nat, thanks coz u know what i feel.. hik hik.. i pun rasa mls nak jadi nice... i dun care what ppl think dah skrg.. asalkan i'm happy and comfortable with myself! i nak bt camtu! i hope i ada kekuatan bt cmni!

wina said...

owh babe..relax..tarik nafas dalam² jap!

I know how u feel when Qaira demam..I was exactly like this bile Kira cirit birit teruk for 2 weeks..nangis tau tgk dia yg x selesa & melecet kat bwh tu

sabar dear..Qaira demam sbb nk tumbuh gglah tu kn? that's normal among some babies

insyallah she'll get well soon :-)

AIRA HANIZA said...

I guna nasal aspirator tak jalan laa...Sudahnye daddy Zara ikut petua atok, sedut trus guna mulut..Lebih effective tau..Mmg trus ilang hingus dia..Tp daddy la yg buat...I tak berani...Hahaha...

Mrs. Amie said...

Wina : kan? kan? tapi pasal Qaira demam nie i ok jer.. cuma i kesian tgk dia jer la.. yg stress nie sbb.... mcm2 hal la.. hihihi..

Aira, nak sedut jugak.. tapi belum tahap sedut menyedut flu Qaira.. hihihi.. yerla.. lebih praktikal n cepat..

Anita, Mummy Adzryl said...

babe, i pun lately ni mcm ala2 stress jugak! stress pasal susu mostly. tp org keliling xtau. haihh. btw, SORRY sgt² kalo qaira berjangkit ngan adzryl. bila u text i kasitau qaira demam+batuk+flu all in one package, terkedu gak i. mcm berjangkit ngan adzryl je bunyinya. tp adzryl x demam. iskk. tp related jugak la bunyinye kan?? iskk. sorryyyyyy!! :(

btw, dulu masa adzryl selsema, kitorg guna nasal aspirator (beli sendiri & sedut guna tu) & nasal spray (yg ni doctor kasi). ok jugak i rasa. berkesan! tapi yg nasal aspirator tu u kena sedut selalu kasi hingus dia cepat kurang.

pasal demam, i rasa pasal gigi kottt. adzryl tgh tumbuh 2nd gigi kt bawah. atas i x check plak. hari tu check xde, now tatau la. hehe.

apa² pun, nanti kita jumpa ek? thursday is it? nak i cook apa2 ke? cewahhh. kalo sempat, i cook simple2 k?? hehehe.

see u soon! sorry again kalo adzryl penyebab qaira x sihat. alololooo... gf jgn sakit ok? nnt kita jumpa -- adzryl berkata-kata! :P ;)

Mrs. Amie said...

Anita, dun worry la.. takpe.. baby mmg la camni..lagipun mm i tertunggu2 Qaira demam..sbb dia tak pernah demam langsung kan.. hahaha? ada ker cmnie kan? bukan apa, kalau dia sakit n sihat balik, meaning that her immune system dah kuat lah kan? dr dia tak demam2, i risau jugak..

pasal sok kan, tak payahlah masak2..bt susah jer.. hihihihi... penatlah balik keja masak.. hahhaa

dun worry ok! smoga kita 2 dapat menangani stress kita bsama.. hihihi