Skin Care. Which one?
Thursday, February 18, 2010

Since Qaira was born, my skin jadi gelap suddenly. Mcm ada a lot of pigmentation kat muka. I jarang ada pimples yg besar. Yg kecik2 sometimes la tapi tu pun boleh kira. But, now, I realized that my skin jadi lebih hitam than before. And, to be honest, I sekarang mcm dah risau dengan wrinkles since I'm going to 28 next month. Hahaha.. 

Before this I guna NV. It was local product la of course. I tak pernah cuba any facial set except for NV and guess what? I pakai nie since I was in form 4. Memang i think this product sangat ok with my skin until lately nie bila I tak pakai full set, rasa my skin mcm lain. Tak best mcm dulu. Bila pegi facial, they said, my skin dah tak boleh pakai product tue sbb not effective lagi sbb I pakai product nie dah terlalu lama. So, they asked me to change to other products.



I'm ok to change to any products. But, lately nie, I tengok banyak sgt Malaysian product yg ada sampai dah jadi was2 terus nak pakai. And lagi, bila tgk some of the products kena tarik balik. Terus jadi malas nak pakai local products. Eventho, I tak kisah local ker or any overseas products as long as bila I pakai, it suit my skin. But, masalahnya, nak try balik satu2 which brand and set that suit my skin, mcm letih jer kan? hahaha.. Buatnya tak sesuai and my skin jadi lebih teruk..lagilah worse!

Sekarang yg ada dlm my mind adalah below set which I think I nak beli. But, I takut it doesnt suit my skin and I was thinking to try the trial pack dulu. 


 

Or, if you all ada suggestion product2 lain, mind to share with me? For your info, my skin nie jenis oily. Tapi tak banyak prob sgt cuma lately nie mmg banyak pigmentation. Please suggest me anything yg u all rasa ok ya.
Thanks!

Image : Google

30 comments:

senioritasara said...

ramai testi ckp skII bagus...tp if u start jgn tkr product...nnti the results lari....ehhhehehehe....ur skin fine lah darling.xde pigmentation pon....putih bersih je.sama mcm qaira's...

m@Ri@ said...

mak mertua maria pakai NV...maria pn dok tgh cr product yg sesuai gk ni..sbb sblm ni xpakai ape kecuali pencuci muka...so br nak mencari..;)

Lisa said...

for night before tido i pakai estee lauder advance night repair..mmg improved my skin after i pakai nih..wrinkle yg dulu obvious kat dahi pun dah kurang dah..so i like cant live without this dah..hehe..but lately i gatal terasa nak try kiehl's acai berry..dia anti aging jugak..nih tengah pikir nak taknak nak taknak heh :P

koklie's said...

i suggest u gune clarins, so far i rase dis skincare product yang paling lembut, before i gune skII tapi x sesuai dgn kulit i, my fren sume da tukar ke clarins since diorg tgk muke i da ok :)ni base from my experience la, dior i xpernah cuba tapi i prefer product yang specific for skin care only

SurayaHarris said...

I guna skii since 2008..i rasa ok esp dia punya magic water tu..u should try trial set dulu..in case..

naimatulrais said...

skII bebeh!

::Ida:: said...

i heard skII kena tarik balik kat china? kan?

nways, i pakai product Himalaya! almost 2 years now tak tukar. before tu pakai loreal, rasa mcm byk chemical. dah la murah.

untuk pigmentation tu, i tak sure, maybe u should try clinique. my sis pakai ni coz muka dier pon problem sket.

good luck!

Mrs. Amie said...

Senioritasara : hahaha.. sara! jgn bt lawak ok.. statement u cakap kulit i putih bersih i nak gelak kuat2..hahahaha..mana ada babe!!!! yes.. i mmg camtu orgnya.. bila dah stick to 1 product, i akan guna secara loyal..huhuhu

Maria : yer ker Maria? guna pencuci jer? huhuhu.. better cari complete set cepat! hihi

Lisa : but Lisa, i pun nak tahu selain wrinkle.. kalau utk whitening produk apa? my skin mcm makin lama makin hitam jer.. ish ish.. different sgt dengan badan..haha..

Koklie : Clarins yg mana babe? Dia ada 1 jenis jer ker or cmna? will consider eyh.. thanks dear

~: UmmiNor:~ said...

saya dulu pakai Clinique tp pricey la, if u don't mind takpe, saya kedekut sikit hahhaaa now dah pakai Skin Food...saya suka, u should try la...

AIRA HANIZA said...

I pun rasa lepas beranak muka jd lain...Now makin teruk kering n rasa mcm wrinkles abviously leh nmpk sedangkan b4 this kulit i berminyak...I TAKUTTTTT!!...Mcm i la kan, mmg pakai campur2...And guess what??...Dari dulu smpai skang, i tak penah pakai complete set yg siap dgn toner n moisturiser tu smua... Cuma yang i tak penah tinggal pakai hari-hari skang ni Bio-Essence Radiant Youth Essence (With Pine Pollen)..Sangat2bagus..Muka jd licin jer coz bntik2 halus pun hilang...SKII & MURAD mmg sgt bagus, cuma mahai skit laa...I suka gi facial kat MURAD.. Very good!!...My suggest jgn beli product yg tk specialize in skin mcm Dior, Chanel tu smua..Yg tu more to branding jer, 1st product dia org bukan skincare pun..Better beli product yg asal usul dia mmg tuk skin mcm biotherm, clarins, La Mer, MURAD, Demalogica etc...

CIK NANA said...

Wah, Na suka n3 nie..
Boleh Na survey for mine gak!
Na pki Bio Essence..
Tapi Na mcm teringin nak pki Clarins, tp a bit pricey for me.. :)

Anita, Mummy Adzryl said...

La Mer & Sothys macam menarik!!!! tapi for sure $$$ kan!! uhuk..

i pakai SK11 tapi tak religious mcm dulu. now kadang2 pakai, kadang2 ignore. hikk. rasa nak tukar lain sbb ntah la. eventho the miracle water best, tapi i rasa bila i pakai tu, my face jadik kemerah-merahan... yikes!! so i pun dok mencari lg. nak tukar ke lain kene mntk permission fadzril since dia yg belikan 1st set SK11 i tu, so rasa bersalah bila rasa nak tukar lain. tapi......... i rasa nak tukar gak! huhuhu.

babe, i rasa nak try Sothys. (x sure eja betul ke tak). baizura@ladyverde dah try & review dia katanya OK... hmmm. rasa nak try la! hikk.. La Mer i dgr pun okay tapi agak expensive kot?? hmmm. others, i penah try sendayu tinggi.. local punya tapi awal2 ok, lama2 cam berkilat plak. my skin ni tatau la jenis apa. jerawat mmg xde, jarang dpt. lucky part tu tapi i rasa a bit oily. and sometime agak kering. confused kan! haihh..

lets share info pasal ni okeh.. ;)

Mrs. Amie said...

UmmiNor : thanks babe.. will consider.. at least if i da ada list of the product, i tgk yg dah list jer.. senangkan dr i kena carik sdiri n belek satu2 produk tue semua.. haha

Aira : I rasa from now kita kena pakai complete set lah kan.. sbb makin lama makin berusia.. kulit pun makin lama makin tua.. hihi.. noted on that...

Cik nana : Bio Essence.. noted.. tq..

Anita : I tak kisahlah RM banyak mana pun.. sbb I told Aril that I mcm rimas giler dhn my skin rite now.. hish! letih nak pikir.. babe, i ingat lgi entry Fadzril bagi u skII tue.. haha.. cepat tul masa berlalu..

Oh ok Sothys.. verde expert on this kan.. tapi tue la.. lain kulit takut lain result nya.. but i should give a try la.. thanks ya!

ERMAYUM said...

hi :) - i pernah guna sk11 full set siap ngan whitening semua 4 years back - memula i start with cleanser, miracle water ja - memang best nampak perubahan - but bila i start guna moisturiser semua terus naik jerawat satu lepas satu - i guna dermalogica 1 year plus nak recover - coz derma vvery slow healing -

so i rasa sk11 sesai utk certain2 kulit ja - esp good if yr skin is normal n takda byk masalah - i rasa la - if u still need to try i sugest starter pack juagak try with cleaser. miracle water and maybe moiisteriser n cream lain2 tu try dab sesikit - maybe it suit u

now kadang2 teringin i beli gak miracle water - memang miracle :) coz it makes yr skin more tone and nampak halus dan clear

- lagi satu if u nak try dior dont forget dior cleasing water - i guna macam toner - walaupun dia sebenarnya utk bersihkan make up - it has some kind of effect that miracle water has - nampak clean n define ja

myra said...

akak, mmg pas beranak camtuh...tapi kulit muka myra lain sket...mase pragnent teruk gile muke...urat2(vein) muke semua kuar...jerawat pon kuar, tapi pas beranak, elok je,,jerawat tak kuar,urat2(vein) tu pon da xder..tapi org kate, kalau kita da lame pkai satu product, satu hari nanti mest jadi xsesuai, so akak bertukar la pada product yg ok...better try dulu be4 beli full set

HaninFarshid said...

i dulu macam u amie...semua product i dah try :) from yg ada brand sampailah mustika ratu..hahaha!!

yups! dulu i takde skin prob..just oily a bit :) tapi biler time pregnant...muka i bertambah oily...and jerawat besar2 tau :p lepas beranak dier jadi oily jap..then dry...

i gi jumpa dr skin specialist kat subang..dier marah i pakai brand yg buat kulit mengelupas..not good for my skin...do u know what that doctor ckp kat i...i tak sesuai pakai mahal2..hahaha!!funny kan? (lega tau my hubby biler doctor cakap camtu) and yes...he's right...i pakai product 'Simple' je...and i slalu gak gi check ngan that doctor...alhamdulillah kulit i rasa ok (for me)and jerawat i yg besar2 dah kurang..thats for cuci muka....and nak hilangkan wrinkles,prevent dry skins,reduce the sunburn effect and lighten acne scar...i guna Derma Healths SkinLabs concentrated vitamin E cream...and after i pakai semua tu..i pakai BB cream :)

hihi!! my hubby happy tau i guna yg takde brand and yg affordable :p and me too love it!

papepun..u nak beli..u kena rasa that product sesuai tak dengan u...and u're happy with it...

good luck in finding the best,babe!

Mummy Zara Sofea said...

org kate skII elok....

tp ur skin elok , nmpk bersih je xde pimples...mine, ya allah, ade yg bekas2 hitam tue..time preggy aritu, pbwa budak..slmat skrg dhkurang skit..sbbb pakar Proactiv...bagus..sesape nkhilangkan bekas2, pkaila...

treasurekeeper said...

dear amie

another suggestion : L'occitane perhaps??

-hajar

koklie's said...

amie clarins bnyk product u kene pegi kt sane and the consultant akn advice u mane ok, mcm i pakai basic je cleanser,serum,day cream,nite cream senang kan, i mmg xsuka yang bnyk nak sapu2 ni, sejak ade rania lagi la malas pakai basic jer, try super restorative day cream, yg penting uv protection jgn tinggal ok,

nawal said...

Beb..4 local product i suggest dr zai's formula..sgt bgs...hrga ala2 sk2 jugak..haha..purely herbs no chem langsung..my sis pakai dr muka truk penuh jerwat to normal skin ..lawa gler..n since i x mmpu hehe i pki herbalife...best..esp wrinkle cream...it works wonders...gud lak amie in finding ur next skincare

Anonymous said...

kalau nk muka cantik berseri setiap masa, mcm org2 dlu tu, mane ade clarins la, SK II la bagai, diorg rajin angkat WUDUK je...

Mrs. Amie said...

Ermayum : thanks babe 4 da info! really appreciate it..

Myra : up Myra.. will do..

Hanin : Hahaha.. Hanin.. jimat kan! tapi tue la.. mmg pun tak semestinya yg murah is not good.. it depends on our skin..kan? Sonokla farshid.. save money on that part! hahaha.. kelakarlah u Hanin!

Mummy Zara : Pimples jarang.. cuma kulit cepat terbakar.. jadi gelap.. hish.. as the age increase, so mmg banyaklah skin problem kan?

Treasurekeeper : thanks Hajar!

Koklie : ok babe.. noted.

Nawal : yer ker? huhu.. boleh pegi tgk nih! thanks 4 da info!

Nat Azmi : Feeling paris!!! boleh jugak.. nnt i tgk how the prodcut can help me.

Anonymous : i approve comment u sebab I nak cakap mcm nie dengan u..

"Kalau u rasa u comment benda baik, why u should comment as anonymous? 1 lagi i nak cakap.. klu u nak compare dengan org dulu2, dulu lain oiii.. skrg lain.. skrg nie banyak sgr produk, makanan yg banyak chemicals and so on.. asap2 kereta, asap kilang, yg kotor2 tue.. dulu ada ker? kenalah hidup selari dengan peredaran zaman.. Of course WUDUK tue dapat menyerikan muka.. i tak denied pun.. tapi i bet u pun mesti pakai pencuci muka.. takkan nak biar muka u berkerak kan? Wuduk tue semestinya.. tapi kita mesti ada ikhtiar lain.. contohlah kalau u nak kan sesuatu..? takkan doa jer? mestilh nak usahakan? think b4 u speak.. and dun u dare comment as anonymous kalau nak komen sakitkan hati org lain.. komen la as what u are! meh i nak tgk muka u sket...

♥♥relyza♥♥ said...

sis,
SK-II mmg besh...especially miracle water tu. sis try dulu trial set dia. after yg basic OK, sis blh la beli yg lain. sbb takut nanti, makin oily ur skin.
clinique ok gak. plg best make-up removal ia. tp, cream2 yg lain ke yg dia cadang...i dont think so laa. sun-block dia amat amat berminyak even dia kata "oily free"....
sis buat dulu skin analysis then try trial set dulu. beli besar2 nnt last2 tak seswai..rugi plak...

AIRA HANIZA said...

Hek elee si anonymous ni...Klu ko amik wuduk n semayang hari2 tkkn perangai ko mcm ni???..Sibuk dgn perihal org n nk mengata2 org plak...

Mrs. Amie said...

Relyza : ok, noted on that...

Aira : Hahah..si anon nie tak payah layan.. dengki kot.. hihihihi... betul apa u cakap tuh!

abanglong said...

banglong guna set cosway... murah but kena wif my skin.


muahahaha... lelaki ini jaga kulit muka !

~ SueHarriz ~ said...

babe i gune cinique dr zaman upm lagi. so far okay!! try la! =))

Mrs. Amie said...

Abanglong : huhuhu..naguslah.. tak kira lah laki ke pompuan, harus menjaga kulit muka :)

Sue : thanks for da info babe!

Lyia Atita said...

Hello, right now I'm using this product called BSP Derma Care. I can guarantee you that your skin will be fantastic! I used this product a long time because I had horrible acne and there was nothing that could save my skin so i thought i was doomed forever. then i tried this lady's product and my acne was gone. then i continued this soap from korea and of course my skin is clear. but unfortunately im a smoker and my skin, although it's clear, but it became dull and a bit yellowish. so i continued using this BSP Derma care because my sister's then continued using it and her skin became whiter (not too white like some skin that is soo white it looks soo funny) but just nice, fair and supple. im a lazy person because i started at a young age so now im a bit older, i force myself to be rajin to have a strict beauty regime. hehe. it's worth it. the product is expensive but of course la, the ingredients are top notch. all of my mum's friends skins looks great. they are all 60+ but they look as though they are in their late 40s or 50s. so if you are interested let me know because you cant find this product online or in stores except for this lady's store. my email is lyia.atita@gmail.com. and no, im not a promoter or seller or whatever. i just wanna help out because i know how important it is for us ladies to have great looking skin.

Lyia Atita said...

one more thing, this lady's sunblock is like the superrr best because not only it's that oily (of course all sunblock is oily..just dab with tissue la if ur face gets shiny) but it has lil pearl-ish shimmer in it so it makes your face glowy, not puteh pucat like sum other sunblock. superr ewww! her serums, creams are all so nice. makes ur skin feel softtt. :))