Recipes for Qaira
Monday, February 22, 2010

I nak share some of homemade recipes yg I buat for Qaira. Easy, simple2 jer coz bila Qaira dah hit 8 mths nanti, baru nak introduce dia with chicken, fish and so on la..hik

Recipe 1 - Banana and milk



Setengah biji banana
1 spoon of formula milk / breastmilk
- Lenyekkan pisang tue cam nak buat cekodok (oh! cekodok i like lol). Then campurkan formula milk + sedikit air atau campur breastmilk terus. Siap and yummy for makan!

Recipe 2 - Brown rice + Carrots




Segenggam brown rice
2 inch carrots
5 ekor ikan bilis yg comel
- Kisar brown rice tue supaya cepat nak masak. Carrot potong dadu. Ikan bilis basuh2. Jgn lupa buang tulang yg halus tue.
- Brown rice + ikan bilis letak air. Agak dah half cook, masukkan carrots. Dah masak angkat. Then blend secukup rasa.

Recipe 3 - Pumpkin and potato


Pumpkin + potato (agak2 banyak mana)
- Potong dadu and rebus dlm 2 minit
- Blend and dah siap utk dimakan
(Kalau nak tambah brown rice, buat mcm recipe 2 di atas ya)

Recipe 4 - Apple and Pear


Apple and pear di potong dadu
- Rebus sekejap jer then blend. Siap


Recipe5 - Brown rice + Sweet potatoes


Segenggam brown rice + sweet potatoes (agak2 banyak mana)
- Brown rice letak air and masaklah.. Then bila dah half cook, masukkan sweet potatoes.
- Dah siap blend.

Ok, nanti I sambung lagi recipes. Why brown rice instead of white plain rice?

- Ada vitamin B
- Niacin
- Vitamin B6 and vitamin K
- Calcium
- Iron
- Phosporus
- Pottasium
- Fat - 1.7gm
- Carbohydrates
- Proteins
- Calories 360/100gms

Health benefits of brown rice:

  1. Provides all necessary carbohydrates requirements
  2. Rich in fibers
  3. Helps control blood sugar
  4. Body building food
  5. Beneficial for stomach and intestinal ulcers and for diarrhea. 
  6. Easily digested starch food
  7. Because of the mineral content, it supplies important nutrients for hair, teeth, nails, muscles and bones.
Info; here.

Lagi? Jom share lagi kalau ada recipes yg best..i tak pernah bagi brocolli. Sebab I baca dia susah nak digest. Betul ker?

11 comments:

nieda said...

mcm2 qaira mkn dah..brown rice mmg bagus..untuk org dewasa pun bagus bg yg nk diet cuma tekak i tak berapa nk terima..hehe..

NURUL said...

sesekali jenguk blog nie terkejut tgk qaira dah membesar. qaira makin comel :)

nawal said...

hmmm...well aunty amie,nawal has tried broccoli last week..so far nawal likes it...im sure qaira will love em tooo...u shud try first n monitor...thx 4 the recipe..nawal nk suh mama buat la...hehe

lynda said...

Hai Mama Qaira...

Boleh la nanti I try resipi ni nanti...

Lea Shmea said...

kak amie, tak pernah dgr pulak broccoli susah nk digest. but i did gave to nia. and she's ok with it. wow, yg pasal brown rice tu lea tak tau. nasib u make an entry! hehe. :)

p/s: tang ikan bilis comel tu tak tahan!

Mrs. Amie said...

Nieda : Yer ker babe.. i mkn brown rice tue dia takdelah rasa apa pun.. lain org lain taste lah kan.. hik

Nurul : tq dear

Nawal : Elo Nawal.. suka broccoli ek? oklah camtu, Aunty Amie akan bagi Qaira taste jugak ya!

Lynda : silalah...

Lea Shmea : Entahlah... teringin nak bagi Qaira mamam broccoli.. i should give a try la kan.. dia borink agaknya asyik makan sama jer.. yup, brown rice is good.. tak banyak kanji.. try la.. ikan bilis mmglah comel sbb dorang tue cute...

::Ida:: said...

thank u amie for the recipe!!! hariz boleh start makan kot masuk 6 bulan ni kan? :D

wina said...

yummy!

I dah pernah bg Kira broccoli..dia ok je but dia x suka ikan bilis yang cute tu la hihihi

Mrs. Amie said...

Ida : u're welcome..6mths dah ok.. but masa mula2 tue, introduce small amount ok..

Wina : yerla.. nnt i try.. unlike Kira, Qaira suka ikan bilis.. but not good bagi selalu.. i tahu Qaira suka sbb rasa masin2 tue.. sbb tue jgn letak byk :)

senioritasara said...

ehehhehehe..ikan bilis cute...rafiq pn suka ikan bilis..sbb ada rasa masin2 sikit.so mcm ada perisa extra.brocolli rafiq mmg suka.actually if blend digest mcm biasa.unless xblend n bg halus2...dia keluar mcm tu blk bila poop ehehehhee...

Misbehave said...

gud info dear!

alya pulak brocoli dia ok je, i yg x tahan bau brocoli tu bila direbus .no no no. pening kepala i bau dia.so no more brocoli for alya.hehe.