Baby Diapers ~Updated~
Monday, August 10, 2009

I've tried beberapa brand diaper for Qaira... And here my opinion for those yg tanya..

1- Drypers
When Qaira was born, aku pakaikan dia Drypers Newborn. Drypers newborn nie, even dia newborn, dia mcm besar sket.. but still fit Qaira yg masa tue hanya 2.8kg jer..tapi nampak besar bila dia pakai.. but it still breathable and soft.. so, I rating diaper nie 3.5/5 and also recommended. Qaira pun takde rashes while pakai Drypers.



2. Huggies
Then, aku saja2 tukar Huggies Newborn.. size dia kecik sket than Drypers Newborn coz newborn punya size up to 4kg jer.. but still breathable cover.. I think Qaira comfortable pakai Huggies...and no nappy rashes at all.. so, I rate 4/5 for Huggies!


3. Pureen Dry 5
Then, bila Qaira dah berisi sket, aku guna Pureen diaper yg beli kat warehouse sale masa bulan 4 tue.. diaper nie so-so sajalah.. Qaira tak berapa confortable bila pakai.. agaknya dah 2-3 kali pee pee, dia dah rengek2 mintak tukar.. and bila I rasa pun, kat bahagian luar dia dah rasa mcm lembab.. but, Pureen nie murah.. bukan masa beli kat warehouse jer which cost me around RM24 utk 66 diapers, kalau kat luar around RM34-RM37 jer.. baru2 nie, ada lagi warehouse sale Pureen, I borong lagi 3.. my recommendation, diaper nie sesuai pakai siang jer bila u have a lot of time nak check diaper dia.. sbb baby tak comfortable.. and save ur money a lot sbb baby mula2 suka pee pee and poo poo kerap sgt.. kalau malam, 2-3 kali terjaga sbb diaper basah.. so, I just rate 2.5/5 jer la.. and Qaira pun ada rashes sket bila pakai Diaper nie.. so, kena kerap tukar..


4. Mamy Poko
Skrg nie, bila pakai Pureen siang hari, malam, I tukar Mamy Poko for Qaira.. so, dia tak bangun untuk change diaper.. hanya bangun bila lapar jer.. and the best thing pasal Mamy Poko, I tgk material dia pun more comfortable... and dia ada poo poo pocket.. so, bila Qaira poo poo, dia takde lah cepat merengek sgt.. sbb Qaira nie jenis, kalau diaper dia dah basah sket and bila dah poo poo, cepat jer nak mengamuk.. and I guna Mamy Poko once nak travel gi memana jugak.. sesuai la dgn iklan dia "Mamy Poko, tidur lena pagi senyuman..."... tapi Qaira, "Tidur lena, pagi lambat bangun"..agagagaga... I rate diaper nie 4/5 gak.. mmg dia ok, but harga dia expensive sket.. buat pa nak beli mahal2 jer because of diaper kan.. huhuhu... so, Mamy Poko nie I think sama jer quality dia with Huggies.. Huggies more cheaper.. yg penting, pakai jerla diaper mana pun yg suit ur little one.. pasni I nak try cloth diaper pulak.. hihihi


Bila Qaira ada nappy rash sket hari tue, I guna lah rashes cream.. tapi lambat gak nak heal.. so, I beli Vaseline.. sekejap jer dah ok.. tak sampai 1 hari, Qaira punya rashes dah takde.. so, I recommend sangat2 Vaseline nie... if ur lil one takde rashes pun, just apply jer Vaseline.. sbb dia mcm pelembab kan... so, no harm for ur child.. Sangat suka Vaseline skrg nie.. penyelamat!


And last..sesuai tak Qaira jadi model diaper? Hahahaha...

10 comments:

[ Hanie ] said...

wahh byk jenis yg u cuba yer amie ;) bole dijadikan panduan nnt.

HaninFarshid said...

cuba pakai HUGGIES ULTRA...different from any huggies(price lebih kurang mamy poko)...warna purple.bagi i..memang bagus...boleh tahan up to 12 hours (bagus untuk pakai malam)...very dry and comfortable..yg penting clinically proven..alhamdulillah kyra sampai skang tak pernah dapat rashes...kadang2 dier pakai mamy poko gak ler...tapi waktu siang je :)

before pakai pampers, i pakaikan sebamed cream for diaper rash :)kyra's paed and my doctor yang suggest...

bestkan cari barang baby? i pun masa mula2...mcm2 i try utk kyra...utk cari the best and mana yang dier selesa...yg penting keselesaan our baby,rite? ;)

take care babe...hug and kisses qaira from me...

wina said...

my kira pakai drypers all the time but thinking of getting mamypoko for nite n jln² time..im using vaseline tp lum try tuk kira..will try

Anonymous said...

gud infos..stakat ni yg idpt dari my gynea tu huggies la..i belum beli lagi pampers dia..hehehe
-nurulzia-

Misbehave said...

for alya

siang-drypers
mlm-mamypoko

so far puas hati.i kalo nak beli, i bli time murah so x la terasa sgt mahal mamypoko tu :)

koklie's said...

good infor amie, mommy sooka hehehe :p

Mrs. Amie said...

me to hanie : yer.. nak test which one suit for Qaira..hihi

me to Hanin : ok, mmg I nak explore and try lagi diaper2 kat luar sana..sian my daughter.. jadi bahan uji kaji...hihihi...

me to wina : betul tue..trylah vaseline.. it's good.. i pun tak sangka ia bagus.. recommend by my SIL.

me to nurulzia : cmna u nak try..>?tggu baby kuar dulu ek..

me to misbehave : yerla.. mlm n siang kena tukar ikut style anak masing2..hihi..tuela. nak beli diaper jer pun dah pakai banyak ongkos...

rynn2506 said...

byknye diapers u try amie, xpe la no harm trying to lokk for the for ur qaira kan....
yg bagusnye u siap bagi info utk kwn² kan...gud la u....

psl vaseline tu...i pon setuju..tp for myself la..for baby nnt dah kuar nnt baru nak try..heheh

The Mrs-Bride said...

hihihi.. same lah kita! but so far i tried 3 brands la.. drypers, huggies & the wiggles (lina-mybabybumpbelly yg kasi trial pack).. hmm.. drypers & huggies sesuai ngan adzryl.. tapi drypers nye material cam keras sket kan.. huggies cam soft sket tapi huggies size dia kecik kan? huhu.. but now i'm back pakai drypers balik.. x terfikir plak nak tukar diaper lain time malam.. i mmg nak try mamypoko tp blom ada chance gi supermarket and survey the price! nnt laa.. weekends ni i abis pantang, leh laa gi usha2... hehehe! btw, comel jer qaira.. adzryl now pun dah start to put on weight.. suka tgk!!! hihihi.. btw, i guna pureen nappy rash cream for him! so far so good... x penah kene nappy rash lagi! and that nappy rash cream pun elok kalo sapu kt rashes lain (e.g; kt lengan ker, leher, kat lipatan2 tu..). :)

babe, bila nak wat cukur jambul? i insyaAllah wat lepas raya... kalo jadik, nnt i invite u okeh! :)

sabrina.h said...

rania skrng pki pureen dry 5..ms sab tgh bc u'r entry part pureen dry 5,rania merengek-rengek...than sab tkr pampers dia,trus snyap x merengek,pdhal br 2x rania pee pee...smlm rania pee pee smpai bocor kt katil..bile da pee pee byk kali dia x serap dah..mmg x bgs sgt pureen dry 5 nie...lps nie nk try pki drypers...so far rania x de kena rashes lg...