Qaira in Cot!
Tuesday, August 18, 2009

Since day 1 Qaira balik rumah, me and husband dah siap2 memang letak dia dalam cot.. time Qaira umur seminggu. dua minggu tue, mmg dia syik tido jer.. so, takde masalah kalau letak dlm cot...

Masuk minggu ke-3, letak jer Qaira dalam cot, dia mcm tido tak lena.. gerak sana sini, bunyi mcm tak selesa bila tido.. Mula2, I was thinking, dia kembung perut ker apa ker..so, I amik Qaira and put her between us kat atas katil, pastu, dia terus tido dengan nyenyaknya...

Begitulah hari2 seterusnya, bila letak jer Qaira dalam cot, sekejap jer dia akan tido then bangun dan merengek2.. selagi tak angkat dia, selagi tue la dia rengek2...

Hari2 semakin berlalu sehinggalah hari ini... Setiap malam b4 tido, bila letak Qaira dlm cot dia, pasti dia terjaga semula.. sedangkan dia mmg ngantuk yg teramat sangat.. nak kata katil dia tak selesa, tak jugak.. i tgk ok jer.. jenuhlah husband and I bereksperimentasi dengan membuat katil Qaira rasa mcm katil kitorang, tapi, tak jalan..



For your info, katil Qaira 1 bilik dengan kitorang... (masa mula2 dulu ada hati nak letak Qaira dalam bilik lain...ceh) So, takde masalah lah kalau I nak jenguk2 dia bila dia tido kat cot dia.. Mula2 I suka sangsi, baby lemas la time tido la apa la..biasalah perasaan yg ntah apa2 yg selalu muncul dlm kepala otak I nie... tapi, dia ok.. cuma dia tak rasa comfortable bila tido sbb asyik terjaga jer...

Masuk nie dah berapa kali I cakap Qaira asyik terjaga kan? Yang peliknya, bila kitorang angkat dia tido bsama2 atas katil, terus dia diam and tido smpai sok pagi.. bangun time poo poo dengan nak susu jer... pastu terus khayalan dalam dunianya... Zzzzzzzzz.........

Yang menjadi masalahnya skrg, bila Qaira tido kat atas katil dengan we all, I pulak yg tido tak lena sbb I was fikir yg bukan2 takut Qaira kena himpit dengan Abah dia atau pun I sendiri.. I tak kisah lagi, sbb I nie cepat alert kalau ada apa2.. Yg dirisaukan ialah siku Abah dia yg tido tanpa tidak sedarkan diri itu...

Alkisahnya, kenapa Qaira jadi camni? Anyone experience yg sama mcm I tak? i confused la.. I dah tak boleh tahan Qaira tido sekali dengan we all.. selagi dia tido sama, selagi tue la I tak tido lena di malam hari...

Pics : Istock photo

15 comments:

AmyMizzunderstood said...

boh qaira kat tepi sekali,ko then aril..tapi kalau tak leh jugak..qaira kat tepi ko then aril get lost!hahahha

Mrs. Amie said...

klu aku lempang ko (panggg..) apa pun tak dpt..hahahha

Ezzah said...

kak amie, baby izah pun cam tu gak, bila letak dlm cot x lena then bila tido ngan kita kemai9n nyenayk..myb dia rasa comfy kot ngan kita...tuh yg nk berkepit je kot... :p

Cahaya Kekasih said...

maybe dia kecik lagi....tapi kalau dah biasakan dia tido kat katil..nanti takut dia terbiasa n tak nak masuk cot bila besar sikit..huhu..lagi susah if dia jatuh...baby kadang2 tdo lasak bila da besar sikit...katil mama pulak kena buat macam baby cot nanti..haha...kepung...

dia dah biasa bau mama n abah dia kot...

HaninFarshid said...

hehehe..entahler...maybe dier nak attention kot...kyra pun tak suka tido atas katil dier....suka sangat tido between us...skang my hubby belayar...she still sleeps with me...lena lak dier tido....bangun pun lambat...huhu! nasib baik i tak kerja...leh ler layan dier..

dah banyak kali try letak dier tido atas katil dier...kyra macam restless tak leh tido..hmmm...ntahler..tengah fikir gak sollution sebelum farshid balik :P nak gak manja dengan daddy dier..tanpa ada org di tengah2..hahah!

The Mrs-Bride said...

ohhh camtu critanya.. i so far blk umah ni br guna cott tp x slalu laa.. siang2 jer! mlm2 mmg dia tido 1 bed with us kt tgh2. mmg risau kn. i rasa senang sbb senang nk bf sambil baring... tp same la cam u! i dok risau siku my husband tu. org lelaki kan kalo tido ikot suka ati jer. haha! i tatau nak kadi advice apa. sbb adzryl pun cam x suka dok dlm cott. nanti rengek2. or maybe dia panas kottt dlm tu. huhuhu. ntah laaa.

~ SueHarriz ~ said...

alamak. babe, takut lak nk beli cot..kang si Harriz ngamuk nk nyelit dgn kitorg atas katil..huaa..

~Eila @ Along~ said...

amie, baby selalu gitu...macam dpt "rase" mummy ngan daddy die ade sama so die feel safe...ataupun die nak kehangatan bdn tuuu..kawan eila ajar anak die pas sebulan...mmg kena dok lam cot kan..ye la utk keselesaan qaira juga....good luck!

Mrs. Amie said...

me to Ezzah : ayooo.. nak berkepit smpai bila? huhuhu... mesti cari solution nie..

me to cahaya kekasih : yup, husband n i dah decide pasnie tggu dia sebulan lebih, nak try masuk lagi dlm cot..klu tak, susah in future..hihi

me to Hanin : I nak tido bilik lain dgn baby jer, sian pulak husband.. takkan nak biar dia sorang2.. reason nak letak cpt dia dlm cot nie, samalah mcm u..hahaha.. nak bermAnja gak dengan husband.. tapi tue la.. kena try jugak slow2..

me to the mrs-bride : Knit, penat beli cot mahal2..dia tak mo tido.. at first ok tau..lama2 pastu dtg ngada dia tak mo tido dlm cot..ish..

me to sue : ntahlah sue.. lain baby, lain kot.. bab nie i pun tak dpt nak bg suggestion sbb baby i cenggini perangainya..hahaha

me to eila : bila tgk mat2 saleh tue, senang jer dorang letak anak dia dlm cot.. tak risau apa pun..siap dok bilik lain lagi.. tapi napelah baby i cenggini.. agaknya kena letak baju i or abah dia yg ada bau2 sket, barulah dia boleh tido kot..hahaha.. qaira qaira..

wina said...

sib baik i x belikn bb cot tuk kira sbb i mesti x sggp nk pisahkn dia drpd i :-)
skrg ni kitorg tido bertiga jgk n my hubby pun jenis tido lasak but so far xde pape yg x diingini berlaku..hehe
bb mmg suka tido ngan kite amie bcoz they feel warm n secured..jgnlah asingkn qaira, shes's too young

Mrs. Amie said...

me to wina : it's not i nak asingkan dia wina.. cuma i tak rasa secured letak Qaira with us.. skejap2 I yg terjaga cari Qaira..hahaha..

Misbehave said...

alya pon mmg x tdo dlm cot, dia tdo satu katil dgn kitorang, dia kt ujung skali tp dinding hehe..

now dia da pandai pusing2,kitorang bentang comforter kt hall, membongkang la anak banak kt situ..hahaha..

katil tu hanya hisan je skang..hehehe..

lagipon senang i nk nyusukan dia, i tarik je dia to my boobies :) so i leh tdo sambil nyusukan dia*jgn tiru aksi ini*

fantaghirolynn said...

hehehehehe... masalah yg sama.. smpai rasa membazir je beli baby cot.. sebenarnya dia nak dekat2 dgn kita.. rasa lebih selamat. lagi satu dia nak kasi kita jauh2 sikit dgn abahnya... xnak dapat adik dlm masa terdekat... kehkehkeh

ARIBA said...

amie...rasanye,semua mommies out there menghadapi masalah yang sama termasuk kita..hehehe..sebab tu kiteorang memang tak beli pun baby cot untuk ayra..just guna my SIL punya baby cot.anyway, i dah agak dah memang budak2 sure takmo duduk dalam baby cot tu..mcm ayra, dia ok dok dalam tu..tapi dia mengamuk sebab panas..bila kiteorang angkat jek dia, basah bantal kat bahagian leher ayra..huh...bile letak in between kiteorang, terus tido..but,to be save..letak qaira kat tepi sekali tau..jgn letak tengah2 u all...mcm i buat skrg, i letak ayra kat tepi dinding(letak bantal golek kat tepi dinding tu)..i tengah2 and ayah dia sebelah i...dah berlaku dah kejadian ayra kene penyek ayah dia..better be careful.dah tak berani dah nak letak ayra tengah2..lelaki tido mati..mana perasan anak kat tengah..;=p

pah said...

skg dah ok ke qaira..anak aku si hannan pun cemtu gak dulu.awl2 sminggu dua jer tdo dln cot.pastu,lps2 tgh2 mlm asyik jaga jer,aku bwk dia tdo skali ats katil..nyenyak pulak dia..xjaga lgsg..pendek kata,baby kita tu nak manja tdo ngan kita skali..aku mmg skg ni ltk tgh2 kitorg bila tdo..awl2 dulu papa hannan tdo bwh..hehe..sbb dia tkt hannan terhimpit...tp dah bsr ni,dah leh tdo skali dah..n cot dia skg ni mmg useless..haha..wat tmpt jemur baju2 dia jer..haha