Confinement period tamatlah sudah!
Wednesday, August 19, 2009


Yeay! Semalam genaplah 44 hari berpantang yg mcm tak pantang tue.. huhuhu (sesetengah org sensitif wooo klu ckp kita tak berpantang.. nnt mula la komen in future, husband tinggalkan kita lah apa la gara2 tak berpantang...hahahaha)

For me, cara berpantang nie, terpulang pada diri masing2.. kalau nak berpantang, pantang,,, kalau tak nak, sudah..kan?

Since I c-sec, so cara berpantang tak lah ikut yg lahir normal tue...

Lepas balik jer umah dr hospital, pertama skali, bab makanan la yg harus dipantangkan.. I tak boleh minum ais or minuman sejuk..kalau boleh yg panas or suam jer.. apa lagi air kosong sajalah santapan seharian demi memantangkan diri... pastu I amik fresh milk every morning... air2 lain dikecualikan at the moment.. Tue yg lepas habis pantang nie, mcm tikus cari ice blended..agagaga

Then dlm bab makanan plak, first week tue rasa mcm nak muntah jer.. rasa klu tak makan pun takpe dr makan ntah apa2... lauk tak habis2 yg berunsurkan lada hitam, ginger and mcm2 lagi lah yg untuk panaskan badan... setengah org tue tak bagi makan ayam la, telur la.. tapi I makan jugak.. sbb consult dengan sorang midwife tue, dia ckp dia pelik sesetengah org pantang mkn ikan bilis jer hari2.. konon2 nak berpantang..makanan berkhasiat lain diketepikan.. dia kata patutnya dlm tempoh berpantang nie makanlah makanan yg segar dan berkhasiat seperti ayam.. cuma elakkan benda yg boleh jadi gatal mcm udang and so on.. Dia ckp lagi, at first kita try makanan yg kita rasa tak gatal.. if ok, can continue.. kalau rasa gatal, esoknya tak payah makan lagi.. Elakkan juga makanan yg sejuk mcm timun n lain2 la...

Since I bersalin kat government hospital, so adalah jururawat masyarakat yg dtg umah hari2 check my condition n baby.. (bagus betul govt hospital nie..huhu.. klu harapkan private, mesti takde de nak dtg jenguk kita..huhu) They advice, dlm tempoh 2 minggu nie, jgn makan any jamu sbb baby menyusu.. so, I ok jer... Pastu, after a week, baru lah I berurut...

Between 2 weeks tue, Mak Long I (yg memang sangat berpantang orgnya.. smpai pening I dibuatnya..), hari2 bebel suruh sapu param kat seluruh badan..huhuhu.. Mula2 I pun tak tahu param tue apa.. then bila dia belikan, I guna jerlah kena lulurkan diseluruh badan.. effect dia, panaslah 1 badan... disamping itu jgn lupa berstokin jua... Dlm masa 2 weeks tue juga, I minum pati ikan haruan Polleney tue.. and also jelly gamat from Healin untuk sembuhkan luka jahitan itu dengan cepat...

After 2 weeks, barulah I guna set bersalin Leesa Formula.. tapi tak semua.. I hanya ambil Pil Prawan, Cotet Emas and Ginger Cream.

Cotet Emas Leesa Formula


I minum cotet emas nie, untuk cepat kecutkan peranakan, bagi tenaga dan merapatkan kembali tuttt and dia ada anti-oksidan yg dpt sembuhkan luka dengan cepat juga... dalam dia ada 16 uncang.. so setiap pagi kena minum.. rasa dia ok! I suka.. takde sebarang masalah nak minum..

Ginger Cream Leesa Formula

Then, I gunakan ginger cream nie setiap kali lepas mandi and jugak time tido.. sapukan kat seluruh badan dengan kat dahi sebagai pengganti pilis.. I paling suka cream nie.. bau dia best and I thought bila pakai rasa oily.. tapi tak.. dia more to cream.. so, rasa mcm losyen jer la.. baik untuk membuang angin2 dalam badan, menghangatkan badan dan memudahkan pencernaan... b4 berstokin tue, I sapu jugak cream nie dekat tapak kaki...


Tablet Prawan Leesa Formula

Yg nie ambil 2 biji sehari lepas makan malam... dah nama pun pil prawan.. so, nie untuk membantu sihatkan rahim dan sistem dalaman kita seterusnya mengembalikan rahsia kewanitaan seperti seorang prawan...wah...ayat tak ingat aku nie...hahahaha

Set Leesa Formula nie ada jugak tablet Haruan.. but since I dah makan pati haruan n jelly gamat, so I tak ambil tablet haruan tue...

Then, bila dah sebulan mcm tue, baru I boleh bertungku..tapi tak guna tungku Leesa tue.. I guna tungku sdiri..lagi best...

Then skrg dah habis pantang and luka kat perut ni pun I tgk dah ok.. barulah I nak beli Body Contour Gel Leesa tue and jugak berbengkung...

Lebih kurang mcm tuela cara I berpantang.. yg lain2 tak ingat sangat... asal dah habis pantang hari nie.. HAPPYYYY sudah...

Qaira pun dah habis pantang jugak.. tapi sian di.. Qaira still tak boleh gi memana.. I tak nak bawak dia kuar langsung because of H1N1 tue.. takottt... biarlah dia dok umah, minum susu n tido jer... bila situation dah ok, kita jalan yer Qaira...

11 comments:

wina said...

selamat hbs berpantang amie! hehe
samalah kite..i pun guna leesa formula n i think its good n helpful gak
body contour gel tu panas kn?!
send my love to cutie pie qaira!

::zAsyikein:: said...

wah happy nyer dia..ehehe
selamat meninggalkan alam pantang..ehehe... yehaaaaa!!

CuppyCakeMommy said...

congates sbb dah tamatkan sessi yang menyeksakan tu..ekekek..

m@Ri@ said...

wah bagus info ni..berguna utk maria d masa depan..=)

faRhaNa said...

yeay!!habis gaks...cian dgr sis nyer keluhan bile nk abes pantang...yes!!jgn bawak qaira kuar jenjln..jln dlm umah jer...he he he

The Mrs-Bride said...

yayy.. babe, bila keadaan kt luar reda, kita meet up with babies okeh!! heeee... tc! :)

Misbehave said...

i pon csect n x pantang juga, sumer i bedal so far Alhamdulillah n infact lagi kurus dari sblom pregnant..hehe.

tula, pantang ni ikot masing2,jgn paksa diri nanti sakit diri sendiri gak yg merana kan. :)

sabrina.h said...

best nye da hbs pantang...hehe setuju sgt2 bab mkn dlm pantang nie..ada tue yg mkn ns dgn ikan kering jer,mana nk dpt energy klau mcm tue..sab lps je bersalin hsptal da hidang aym msk merah...haha takut2 gk nk makan...last2 hubby yg mkn ;p

demc pun nurse ada dtg rumah check baby & sab,time tue pun nurse tu ckp mkn je ayam ke apa2 yg bkhasiat,klau rs2 gatal ke,angin ke,br stop mkn...

set bersalin pun sab pki leesa formula,emas cotet tue rs mcm air cincau skit kan heheheh..sab x sabar nk tnggu hbs pantang sbb nk kan ais tue dl hahaha

Anonymous said...

hola miss amiey, nak tanye berapa ye berat u turun lepas pantang..itu pun kalau u tak keberatan..

regards,
ina

Mrs. Amie said...

I turun 10kg jer during my confinement which is not really good la.. itulah sbb tak boleh berbengkung pelbagai... skrg tgh diet .. untung bulan puasa.. harap dpt turunlah berat i nie..huhuhu

Anonymous said...

hyee puan ami,ni mama dania ni...ingat lg tak.,...yg saya cerita kita lewat 1 weak besalin.saya pun guna leesa formula,ada bekung,tungku herba,minyak telon untuk baby,ginger cream,tablet haruan dan perawan...emmm not bad gak.....tpi yg penting pantang makan tu....masa mula2 memng sgt tension dh la saya kuat m,inum air sejuk,jdi masa pantang ni dan dh habis pantang pun still x leh minum coz my baby dania still breast milk....dia pun slalu kembung......x pe,kita pantang ni badan pun sihat nk pakai lama.....anyway,selamat menyambut bulan Ramadan....ur baby Qaira so comelll....