Qaira's gadjet
Tuesday, August 11, 2009

Qaira dah 1 month now..skrg nie dia dah pandai gerak2.. even tido atas katil pun, kejap lagi dah terpusing2... bila time mandikan dia, dah pandai tendang2 kaki dia... then, bila dia tak mo tido, merengek2 sbb dia tak nak baring jer.. nak suruh org angkat...ish, Mama mls nak dukung2 nie.. nanti dah terbiasa asyik nak dukung jer..

So, husband and I decided to find a new gadjet for Qaira nak bersuka ria.. And we bought FP Aquarium Swing for Qaira.. bila letak Qaira and swing her, muka dia selamba jer... ish ish..


Kadang2 sampai tertido dlm swing... tapi tak nak biasakan jugak.. sbb nanti dia asyik depends on swing dia jer.. so, I letak dia once dia dah bangun tido and borink2..


Tgk.. siap buat muka ek... hahaha


Then, lately nie we tried pacifier for her.. Me and husband tak rancang pun nak introduce pacifier utk Qaira.. but 1 hari tue, dia asyik ngamuk and nak susu jer.. pastu I tgk mulut dia, mcm mulut ikan.. mcm nak suck something.. so, I cakap dengan husband nak try pacifier for her yg kebetulan ada org hadiahkan dlm gift set...


Mula2 husband I tak agree... but I cakap, try jer la.. bukan ada pun... and I google this. Before you tried pacifier to your baby, read it either it's good or not for ur baby..

But it seems that Qaira tak berapa suka.. dia hisap, hisap.. cuma sekejap pastu dia kuarkan balik.. hihihi... tapi, kalau dia nak tido, pacifier nie mcm dah penting.. kalau hisap, gerenti cpt tido..

Qaira, Qaira... apa lagilah lepas nie...

20 comments:

Anonymous said...

akum...hye kak amie...saya liza pun bru dpt baby girl 2 mggu lepas kak amie deliverd...saya silent reader akak,dn bru skrg nk komen....my baby pun cm Qaira gak,nk bedukung sajork,bila letak nangis lak dan sntiasa nk 'mengopek'(tau kan mengopek tu ape) so saya dn husband try bg pacifier ni,dia hisap gak tpi blm pandai lg....sgt comel bila baby hisap pacifier ni kan....last but not least,Qaira sgt comel....suker tgk gmbar dia hisap jari dn senyum kt kerusi tu...heheheheh

AmyMizzunderstood said...

euwww...mulut mama dia!!pastu pandai possing dah mcm aunty2 dia yang ramai tu...moga dijauhkan fuhhh!amin..agagaga

::zAsyikein:: said...

tomeynyer qaira!! dgn baju pink lagi..suka suka....cute2!!

:: vErde+hAzizi :: said...

qaira loves camera!!!
haaaa lepas nie boley jadi model mama laaa kan ;D

m@Ri@ said...

ala tomeinya..geramnya kak amie..kalau maria g kl lehla jumpa qaira comei ni..=)

Zek Zek said...

Dah bsr dahhhhhhhh...biler bb i nak bsar ni..tak sbr. Takder ms nak update blog ler..That swing looks super cosy. Alahaiii untung si Qaira.Kalau kat rumah ni sure si qaira dah kena hayun dek anak2 i berdua tu.

The Mrs-Bride said...

awww.. qaira putih gebu! chomel sgt!! btw, we got a FP bouncer from my friends as a gift tapi x selalu letak adzryl... letak kejap okay, lama2 dia rimas sbb benda tu nak swing kene buat sendiri! nama jer bouncer... haha! i love the FP rainforest swing.. thot of getting that for adzryl tp ongkos nya blom ada dongggg... huhuhuh! anyhow, abis pantang.. jom ronggeng yuk! buka puasa sama ke (kalo puasa la).. hihihi! :D

Mrs. Amie said...

me to anonymous : hi liza..congrats on ur new born baby! ha, malas nak biasakan dukung..letihla.. nie kecik lagi bolehla kot sbb ringan.. nnt klu dia membesar bagai juara, alamatnya lenguh tangan.. sbb tue tak nak biasakan.. it's ok to introduce the pacifier..cuma kita mesti tahu the right time to plug off pacifier from the baby.. nnt dia jongang karang, 1 lagi kes nak pakai braces plak.. hahahaha...mintak2 tak!

me to amy : ikut Mama dia zaman muda dulu..hahaha... klu ikut korang sume, habis anak aku...

me to asyikien : awak tue bila lagi? huhuhu.. soalan panas ek? tak boleh tanya slalu kan? hihihi.. thanks syiekien..

me to lady verde : habis lah klu jadi model.. sure maintenance dia tinggi..hahaha

me to maria : dtglah maria.. boleh jumpa.. btw, how's ur baby bump? semakin membesar? take care ok!

me to zek zek : Zack, anak 1st oklah kot..klu dah 2,3 mcm u, same case la.. anyway, selamat berpantang yg membosankan itu.. nak tgk ur daughter.. nama pun lebih kurang Qaira jer kan..hihihi.. and the last name anak kita, nama bunga! I like! Thinking of nak letak nama Melur ke, Kemboja ker pas nie..ok tak? hehehe

me to the mrs-bride : Mula2 I ingat nak beli bouncer FP.. sbb dia boleh vibrate kan.. tapi mcm malas jugak sbb kena hayun sdiri.. pakai swing, letak jer, ha hayunlah benda tue sdiri.. smpai Qaira tido..hihihihi... boleh.. I rasa I boleh puasa sudah.. jom berbuka sama...

::zAsyikein:: said...

amie..bila2 pun boleh..=) insya Allah jika di-izinkan dpt cepat2 lagi bagus menunggu jer nie.. *bukan takat tunggu usaha dh lipat kali ganda nie ehhehehe..
seronok tgk korang2 ngn life as mother plak..ehehe..

ps:nk itut gie bukak puasa..ehehhe..leh jumpa qaira n adzryl for the 1st time..n also their lovely mother,...eehhe

[ Hanie ] said...

haha terlentok liuk die duduk dlm aquarium swing tu..so comel :D

rynn2506 said...

cumel je qaira ni...
i paling suka tgok baby pakai rompers...cumel sgt....

HaninFarshid said...

hihi...bestkan tgk our baby membesar depan mata kiter? yups! FP toys and lamaze are the best bagi anak kiter main and sambil2 tu belajar...i love buying educational toys for kyra...huhu! macam dah jadi playground kat umah...nampak je toys and books yg sesuai terus nak grab :p sampai hubby marah...suh tunggu dier balik...nanti dier balik tak tau apa nak bagi kat anak dier :p hehehe...

cutekan tgk anak kiter isap puting? i start bagi kat kyra sbb tgk dier asik suck her hands and mulut mcm nak suck something...huhu!tapi kyra memilih...semua puting dier tak nak..tommy tippee ke? nuke ke? avent ke?dier nak gak puting yg sama mcm botol susu dier (MAM)....baru dier suck dengan tenangnya..takdelah asik kuar mulut...

kadang2 risau gak...org kata gigi tak cantik lah...tido blh lemas ler..tak bagusler..alhamdulillah..if we buy a good puting...semua selamat..and if gigi tak cantik..besar nanti leh pakai braces...hahahah!(we as a mom knows the best for baby,rite?)

do take care babe...selamat berpuasa(heee..saja wish awal2)..maybe one day we can meet up ;)kyra leh kawan dengan Qaira :)

oh! ur daughter makin nampak bijak :)

aca said...

hi amie,

used to be ur silent reader,,
i pun baru abes confinement tp baby i boy baru 2 bln lbh..

terpanggil nk komen sbb u dh bg i info best..

if u don't mind i nk tau harga & mana u bli FP Aquarium Swing nih,, almaklumlah dh jd mummy nih x byk masa nk survey..

tqvm

salam kenal;
aca

Mrs. Amie said...

me to syiekien : takpe..usaha tangga kejayaan.. nnt dah berisi, jgn lupa announce! hahaha.. boleh..nnt klu jadilah majlis berbuka, kita invite sume.. meriah sket...

me to Hanie : hahaha...thanks Hanie..

me to rynn : thanks rynn!

me to Hanin : yerla Hanin.. ikutkan hati sume nak beli kan... smpai tak tahu nak pilih yg mana.. skrg baru i start nak beli toys utk dia..

Qaira pacifier yg mana pun dia belasah jer.. nie I pun baru nak tukar MAM punya pacifier..huhuhu.. nak tgk feedback dia..

me to Aca : congrats! thanks for being m reader..bacalah blog yg ntah apa2 nie..huhuhu

Normal price FP is RM499. But kalau ada sale, u might get it cheaper la.. kedai kat luar ada jer jual.. or if u nak online, might go here :

http://www.mybbstore.com/webshaper/store/viewCat.asp?catID=4

aca said...

ok nnt i try carik toy'rus

thanks for sharing yer :)

Zek Zek said...

Hahhaha..tula i rasa musim bunga bungaan la sekarang ni. I ingat lepas ni Keembong pulak!...hehhehehe. Dah i dah apdet dah...punyerla sawang tahap gaban. Hari ni baru ada masa....i mmg bosannnnnn...penat tak tido n penat memikirkan camner nak nguruskan badan ni....scale tu cam tak gerak2 jer.

koklie's said...

shomey la qaira nie auntie koklie geramm tgk xsabar lak rase nk tgk baby sendiri hukhukhuk...

~ SueHarriz ~ said...

hi mummy Qaira..bloghopping.. =)
ur baby sgt la cute..kelaka tgk dia wat muke blur je dlm swing tu..my Harriz lum pnh gune swing tu, tp i plan2 nak beli *sambil2 nk shop for his cot*..ok x swing tu..? ada safety belt tak..? kalo ok i sies nk beli..baby leh tertido eh dalam swing tu..?

Harriz dh 2mnths old now, dulu masa dia 1 month i ajar dia paci sbb xnk dia isap jari la..tp now dia 2 mnths, dia dh pndai buang paci n STILL nk isap jari..kdg2 basah mittens...so i rs ispa jari ni mmg instinct babies la..xleh wat ape.. huuu..
btw babe, i link u to my blog, ok. xoxo..

Mrs. Amie said...

me to aca : u're welcome!

me to zek zek : u takpelah lagi.. takla besar mana pun.. i yg kena bekerja kuat mguruskan itu n ini! huhuhu

me to koklie : the time will come! just enjoy ur pregnancy b4 the lil one come out! hihi!

me to surHarriz : Yup, the swing surely ada safety belt! so far, i suka swing tue n my Qaira pun suka tido.. cuma i tak nak biasakan jer.. and this swing boleh fold jugak..so senang nak bawak travel..

Drama Mama said...

comelnya dia. my son dulu tak beraoa depends on pacifier, tapi sejak dah toddler and pandai mintak, asyik mintak putiiing ja. tsk tsk tsk..some people around me tak suka, but me okie jer hehe