Kehidupan Adalah Mengenai Perubahan!
Monday, August 3, 2009

Dear Diary,

Qaira Jasmine is almost 1 month... Dan 1 bulan juga, hidup ini banyak yg berubah...

Before Qaira is here, semua aktiviti is between aku n husband jer.. nak pegi sana, pegi sini, buat itu and buat ini... takde sape yg nak halang... and freedom jer.. without thinking anyone else...

But lepas Qaira lahir, tiba2 semua benda jadi limited... when I was doing this, I was thinking about Qaira.. buat itu n ini, semua Qaira...nak pegi mana2, Qaira juga yg muncul dlm ingatan...

Sometimes, I felt mcm stuck kat satu tempat... macam ada halangan nak buat itu ini... tiba2 terdetik, am I ready to become a parents? Bila terdetik mcm nie, cepat2 aku istighfar...

Ada satu moment, I was crying... fikir mcm2... rasa betul2 mcm tak ready jer jd Mama... sbb tiba2 hidup nie berubah dengan cepat.. bulan lepas bebas ke mana saja.. tapi bulan nie, dah jadi lain.. my responsibility dah jadi bertambah besar.. bukan pada husband jer.. tapi pada my little daughter, Qaira Jasmine..

My attention skrg, not only to my beloved husband.. tapi dah bahagi separuh pada my precious daughter... nak feed dia, mandikan dia, tidurkan dia, ckp2 dengan dia even dia tak faham and nak kena tgk sakit and ragam dia.. Dan semua ini, menjadikan aku seorang yg lebih matang dan bertanggungjawab...

Mmm, aku menangis lagi.. aku rasa mcm tak kuat jer nak lalui semua ini... aku kurang attention pada diri sendiri... tidur malam aku, bukan lagi heaven mcm dulu sbb Qaira akan bangun dan aku akan kejap2 terjaga sbb fikirkan condition Qaira.. dia ok ke tak time tido, dia nangis ker, dia comfortable ker and mcm2 yg ntah apa2 aku pikir... bukan Qaira saja, tanggungjawab aku pada husband juga mesti dilaksanakan.. makan pakai dia.. dan tanggungjawab2 lain sebagai isteri yg perlu aku laksanakan... kemudian, 1 ketika, aku menangis lagi dlm hati.. aku rasa PENAT... dan mana kehidupan aku yg dulu....??

Aku duduk di satu tempat... aku berfikir.. alangkah bertuahnya aku kerana mempunyai suami.. dan juga telah dikurniakan seorang anak yg tak ternilai harganya... berapa ramai di luar sana yg inginkan kedudukan seperti aku... yg mempunyai seorang suami dan juga seorang anak.. bukan semua org dapat merasa seperti ini.. dan ada yg sanggup melakukan pelbagai ikhtiar untuk dapatkan yg 'satu' ini... Aku bersyukur pada Allah aku dikurniakan hadiah yg tidak ternilai ini!

Aku berfikir lagi.. Hidup ini adalah mengenai perubahan... Yes! Totally is about changing! Kalau hidup tidak berubah, seumpama tiada masam n manisnya hidup ini... Sanggup ker kita hidup tak ubah2... ? Sampai mati hidup kita sama jer.. Nanti kita akan bosan... Yer, kemudian aku nilaikan kembali... hidup ini memerlukan perubahan... barulah ceria... barulah kita ada pengalaman hidup.. barulah berwarna warni kamus hidup kita... Perubahan itu adalah penting dan tidak ternilai!

Qaira during travelling... tidur dah mcm Ayam Penyet Mama tgk..hihihi... Mama sayang Qaira so much!

Macam mana aku nak lupakan dia? Sekarang, hidup aku, 24 jam adalah mengenai dia... Aku tak boleh hidup tanpa dia...

To Qaira,
Hidup Mama skrg adalah untuk Qaira.. Membesarlah dan jadi seorang anak yg solehah dan taat pada Mama and Abah... Cannot live without you.. Mama love u so much!

To Aril,
Hidup membesarkan Qaira adalah rutin baru bagi kita... Terima kasih kerana memahami.. Semoga kita jadi parents yg baik buat Qaira... or maybe untuk adik2 Qaira in future.. InsyaAllah...

Dan kini, aku pasti, kehidupan adalah mengenai perubahan! Aku bersyukur...Amin.

13 comments:

m@Ri@ said...

waaa nangis maria baca ni..terus terpikir dah ready atau belum maria utk bergelar ibu ni...hhuhuu...tersedar tanggungjawab isteri pn kadang2 terabai..huhu..

nieda said...

betul bila ada baby hidup berubah...kena banak bersabar..sama2 kita didik anak kita jadi insan berguna yer..

wina said...

samalah kite amie..i cried during my confinement too..felt like i just cant take it anymore @ the changes..huhuhu

Mrs Zamzuri said...

oit.. baru sebulan dah kuar sana sini? hebat!!

AmyMizzunderstood said...

aku rasa baru beberapa hari je x jmp qaira..asal dia demok2 sangat?

MeL said...

been there done that! ms mika baru2 lahir dolu, i da meroyan level 1 da..sbb xpandai nk adapt new life wif baby. it's normal sume ibu2 akan rasa mcmtu. take it easy k, lama2 u akan biasa :) btw slm kenal ;)

Mrs. Amie said...

me to maria : b4 nie kak amie tak pernah terpikir impak perubahan dia terlaku besar..skrg baru tahu..

me to nieda : totally change lah kan.. tak sangka..

me to wina : i thought i sorang jer yg giler rasa mcm nie..huhuhu.. i think it's normal kan...

me to mrs zamzuri : takdelah ke sana sini lagi.. Qaira travel gi umah cousin untuk cukur jambul jer..huhuhu

me to amy : dia skrg dah 4kg wokeh!

The Mrs-Bride said...

babe, sooo true!! kadang2 i takot meroyan plak time2 confinement nih! semua berubah kan... i cried lots of times too!! hish... kita kene go thru phase ni jugak as new mommies kan? take care dear.. apa2, text i tau! btw, esok 1st checkup for us.. hope my baby ok nak kene jab tu! huhuhu..

life as a NEW mummy mmg tough!!! good luck to us.. moga2 anak kita jadik anak yg soleh n solehah hendaknya... aminnn! :)

afiq said...

sbar ye kak...

fantaghirolynn said...

amie, yg penting ko kena rasa byk2 bersyukur dgn apa yg ada.. mmg betul kita rasa xde masa utk diri sendiri. dan mungkin juga terlebihkan masa utk anak, smpai lupa kat somi.. apa yg penting jangan ikutkan ati.. lagi 1.. minumlah bidadari. ko pasti xrasa penat selepas ini.. hahhahahaha

[ Hanie ] said...

halaa..sayu nye bace entri ni. Erm, hidup mesti berubah kan...i agree with you amie ;)

koklie's said...

amie nanti i pun rase mcm u kot huhuhu, skang pun ape2 beli pun dok pk sikecik dalam perut nie even nk beli almari pun dok pikir keselamatan baby pada mase akan datang hehehe tapi my husband layan je kadang2 die lak yang tambah, mayb ktorg da bersedia kot utk ada org baru dalam idup kami berdua

rynn2506 said...

amie,
so touching la this n3...
diriku plak rasa cam x ready...xpe la..bak kata u...life is about changes....asalkan perubahan tu perubahan yg baik sudahla....bersyukurlah kite di kedudukan kite...

sesama mengingatkan diri sdiri jugak...