Baby Car Seat
Wednesday, May 13, 2009

Ok, please help me to choose...warna mana yg cantik..

i've already decided habis2 dah... dah jalan2 merata dah dan da jumpa car seat yg paling berkenan di hati beta.. dan juga berkenan di poket beta... hihihi...

Mula2 tue, ingat nak beli baby carrier 1 set with Peg-perego stroller.. but bila fikir2 balik, carrier tue boleh pakai up to 11kg jer.. pastu kena beli lain plak.. mcm membazir pulak kan... so, husband and I decided to choose car seat jer yg boleh pakai from newborn till dia besar sket la at least... So, tak payah beli2 lagi... It's car seat from Combi. Dunno either all of u pernah dgr brand nie ke tak but for me, skali pandang jer terus suka... sangat sweet n design dia sgt simple n cantik! Nak jugakkkkk.....

1. Combi Coccoro Strawberry Shake 2009

Suuwwiiit kan color pink.. I suka sgt... tapi color pink ni, kalau for baby girl ok la.. masalahnya skrg, i'm planning to have baby seat yg boleh pakai lama maybe.. maybe pas baby nie, mana tahu ada baby lain in future... so, kalau yg in future tue lelaki, so mcm dah tak sesuai nak pakai pink tho! Hahaha.. (nape aku sgt suka memikirkan masa depan..hissh)

2. Combi Coccoro Keylime 2009

Yang lime color nie pun cantik sgt ok! Rasa mcm nak amik yg nie jer... girl or boy dua2 pun sesuai for this color kan? Eeeee... tak boleh tahan tgk warna dia... Issshhh....



3. Combi Coccoro Hazelnut 2009
Color hazelnut nie pulak, takdelah teruja sgt.. But warna nie sesuai sgt dgn keta husband punya seat.. so, agaknya bila letak dlm keta, jd cantik jela.. nampak sekata... kan? kan?



4. Combi Coccoro carrot Cake
Haaaa...color nie pun teruja jugak besides the lime one.. cantik la.. tapi oren sgt tak? Tak kan? eh, ntahlah.. that's why i'm asking u... hhihi...



5. Combi Coccoro Cool Mint 2009
The blue one ni mcm baby blue kan? pun sweet... but rasa mcm common jer.. ker ok? Nie pun I suka jugakla... nak beli semua mcm membazir je kan? ;p Hihihi... Tolong pilihkan ek?


To know about the features; click here

Then 1 lagi, should I buy the car seat nie skrg atau later bila baby dah kuar? Selalu org guna bila? Kuar2 dah boleh pakai ek? eh, ntahlah.. no idea la..

17 comments:

HaninFarshid said...

dear...i pun macam u dulu..memang excited...heheheh!! its up to u nak beli ke tak...i beli tapi sampai sekarang tak guna...hhahah!! kena membebel gak with my hubby :P

first...balik2 from hospital...i dukung je dier...dier lembik lagi nak letak dlm car seat...and i risau pun..then,me and baby kena pantang..hik! so, sebulan lebih ler tak guna...then...biler dah boleh kuar..i asik letak dier dalam sling...my baby lagi suka and comfortable biler i peluk dier...ataupun my maid yg gendong dier dlm keta..i rasa she's too small for the car seat :P dier pun tak selesa...hari tu..i bawa dier balik kampung my dad pun the whole trip...i gendong dier (dlm sling)...baby car seat tak guna pun..hahah!

tp thats my kyra...mengada-ngada skit :P suka org peluk.. maybe your baby suka kot...so, ikut suka you...mcm me...until now...my kyra tak duduk dlm car seat dier :)

btw...cute car seat...i like the pink one..heheheh! tapi if u nak simpan for the next baby..if boy and girl leh guna...
the carrot colour nampak comel gak...

good luck in choosing ;)

Zek Zek said...

ala beli yang match with your car ler. Kalau i suka key lime tu. CUte gak. The orange look so sporty..the hazelnut so the style lama la.

I from day 1 i dah pakai car seat.I mmg particluar bab kids safety. Senang kalau u ajar pakai car seat than you bleh keluar jalan berdua ajer. And make sure the car seat letak belakang ye. Depan bahaya. And you bleh beli additional mirror letak facing dia kat passenger seat so that you can view her from view mirror. Get it? heheh

Kalau kepala lembik lagi tu you can beli head support. Tapi since ni bleh pakai dari NB, i rasa takyah.

Happy shopping. Make sure the car seat is comfy...so worth the money you keluar banyak2 tu.

~Eila @ Along~ said...

hi..i vote for oren coz ade my fren yg guna oren..mmg memula nampak cam terang sgt..tp bila letak baby..sungguhla berseri2..dgn baby comey lagik..hiskk..suke sgt...
erm..i think leh beli car seat bila baby dah 6 months above kot..ye la..baby kecik2 ni..lembik sgt2..tp if u dah suke..up to you dear..

* Nat Azmi * said...

amie...my vote of course strawberry shake but if u nak more practical, for both gender then my pick would be keylime or carrot cake...hihi...kasi funky skit!! ;)

koklie's said...

wane baby blue tu chanteeek..hehehe sesuai ape kete putih ngan baby blue hikhikhik :p

Mrs. Amie said...

me to hanin : Biasalah hanin.. tak kuar lagi mmg suka excited.. yerla babe.. mcm u, u prefer guna sling kan.. but mula2 pikir cmtue gak.. tapi husband kata nie fo safety.. ha, oklah kot klu beli.. i pun tak mo beli yg mahal2 sgt.. this one dh ok dah... thanks babe for ur opinion.. so, u vote for the orange color la! hahaha..thanks!

me to zek zek : color lime tue sgt cantik kan? eee.. geram! betullah zack.. i pun dgr advice org yg jual tue kena beli head support for new born.. and kalau nak guna car seat, kena training dr awal so that dia dh biasa bila jalan jer mesti duduk dlm car seat instead of berdiri atau duduk sdiri atau org pegang.. sbb safety kan... will think bout it! tapi i rasa klu betul2 nak beli, mmg kena practice dr awal kan babe...

me to eila : Another one vote for carrot cake! cantik ek babe?hihihi

rini said...

eh.. brape u dpt? i tgk kt link yg u kasik tuh, $199.. USD ke?? mahal la, kalu mcm tuh.. ada yg murah lagik ke? (i pun tgh nk survey2 gak ni..eh, ur blog j rujukan i tau!)

Mrs. Amie said...

me to nat azmi : pink mmg tak disangkal cantik.. tapi tue la.. nak yg in future kan... lime n carrot cake yer? thanks for ur vote..agagaga.. gedix jer.. nak beli car seat pun kena vote2 gitu...

me to koklie's : koklie.. 1st vote from u color biru.. i mean seat dlm keta tue color hazelnut.. so, perhaps the hazelnut color boleh match la dengan seat nie.. tapi color hazelnut nampak hambar sket kan?ishhh

me to rini : Rini, i tgk kat bbstore harga dia RM799 after sale.. tapi aritu i tgk kat Chicco One Utama RM699 after sale.. tak tahu lah sale tue ada lagi ke tak.. tapi klu nak beli kena tggu sale la.. jimat sket.. babe, if u nak yg murah lagi dr nie, try tgk sweet cherry... ada jual kat Jusco.. pun cantik juga.. and rate dia dlm 200-400 dah dapat car seat... tak kisahlah babe yg mana.. janji safety first n ikut kemampuan... ikutkan husband, mahu dirembatnya baby seat recarro.. tapi, jgn bazir..hihihi

The Mrs-Bride said...

wahh! pemikiran hubby2 kita sama lahh! hihihi.. kitorg pun suka recaro tp mak aiii.. takpelah, byk lagi benda nak beli wahai Anita!! :P

btw, kitorg survey car seat gak last weekends.. and hubby cam berkenan ngan halford nye! not bad.. 500+ or 600+.. tp kalo yg COMBI nih babe, i choose yg ORANGE itewww.. sgt sporty & cantik!! n leh use for both boy/girl.. hehehe.. btw, try check kt MidV sbb ada COMBI nye kedai kan.. tp jarang nmpk SALE kt situ.. huhuhu!

oh yeah.. we plan to buy the car seat too! tp masa je tatau bile.. b4 or after delivery.. tatau lg.. tp confirm mmg nak beli! esp yg leh guna from infant to up to 4 yrs.. yg leh recline tu.. haa better cari yg leh recline bukan yg tegak tu tau!!

okeh.. dah beli, cam biasa.. sila show ekk! ;D

nurulzia said...

i pernah dgr la combi ni...hmmi suke pink tu..hehehehe
amie,u dah beli ke stroller?post la..i pun nak some rujukan jugak..konpius la bende2 ni sume..aish...

Mrs. Amie said...

me to the mrs-bride : Recarro ok kalau ada org nak sponsor..hihihi... oh kat Midv ada store Combi yer.. i jarang pegi MidV... malas sbb ramai sgt org during weekend.. tapi since u dh ckp cmnie, i nak gi tgk.. ok babe.. thanks 4 ur oipnion..

me to nurulzia : stroller sudah..nak kena post gak ker? agaggaa..ok, will try!

The Mrs-Bride said...

babe, COMBI kt MidV ada kt 2 tempat tau.. 1 mmg butik dia exactly depan Mothercare store yg baru tu... side Jusco! And another one kat atas skali.. dlm Toys World ke apa ntah tu.. opposite California or wutever Fitness Centre tu! hehehe.. happy surveying!

psstt.. guess wut? my fwen Ejin tu offer me beli her daughter's car seat & stroller lah.. both for 1.5k! cam best jer.. dia pun jarang guna sbb dia dah beli yg lain.. hoho! i pening tatau camne skang.. nak amik hers or cari baru.. wut do u think? :P

Mrs. Amie said...

me to the mrs-bride : oo..ok thanks babe.. nnt i cari...

good bargain tuh..try la reduce sket price tue since 2nd hand kan even dia jarang guna.. (wah ,pandai aku ajar org)... agagaga.. i think kan, if 1.1k ker i amik kot...hehehe... eh, ntah.. up 2 u la.. hihihi :)

m@Ri@ said...

la yg kaler pink tu menariknya..sukanya..

NuRuLeRnAdEwI said...

Sis...
Amek yg pink ler.... hehe.. I likeeeeeeee...

NuRuLeRnAdEwI said...

Sis,
Amek yg pink... I likeeeeee...

mak farhah said...

cute sngt car seat....dah beli ke?

eventhough i baru 5 month preknen i da beli car seat utk si kecil dlm perut sbb masa tu tgh sale...since masa no 1 dulu beli car seat after 6 month...y no 2 ni nak ajar duk dlm car seat awal22...senang nak handle...