Sleeping Positions During Pregnancy
Saturday, May 16, 2009

When I'm in 3rd trimester skrg, nak tidur macam satu penyeksaan jer coz I don't feel comfortable enough.

So, to make me comfortable, I always sleep on side..kejap kiri kejap kanan.. kiri balik pastu kanan.. but still tak comfortable enough... kalau tidur menegak tue macam nak tercabut jer isi perut.. rasa tegang sangat kan... and I read it is not good to sleep on your back sbb akan menganggu pernafasan, boleh jadi sembelit, sakit belakang dan sebagainya..

Based on here, sleeping on ur left side is better sbb dpt increase the amount of blood and nutrients straight away to the placenta and the baby.

I always put a small pillow under my abdomen untuk tampung berat perut tue sbb selalu sakit belakang dan juga suka kepit pillow bila tidur.. Barulah selesa sket... mmm, but too much pillow on the bed, I rasa sempit plak sbb husband kat sebelah lagi... I wish I can have king bed size rather than queen.. dulu gedix nak beli king pastu rasa besar sgt pulak.. skrg dh menyesal... ishh...

Rasa mcm nak tidur bawah... BEBASSSS...... hihihi...

Ada tips lain tak selain nie? What is your sleep positions? Let me know ya!~

More articles, refer here.

9 comments:

Twiggy said...

i'm only in my 5th month and i can already foresee that i'll be having problems with sleeping!! skarang pun dah sentiasa uncomfortable!

nurulzia said...

amie, i pun dah start having dis problem..tapi lenguh la bile tido mengiring..coz dia akan jadi berat sebelah..xlarat nak tukar2 ke kiri and ke kanan..kadng2 i tido je baring..aish..mcm mana nak buat yek?mmg xelok langsung ke tido baring?

sabrina.h said...

same goes here...tido kena mengiring br lar selesa SIKIT jer,pas2 kepit bantal...& every 1-2 hour msti terjaga punyer...sabar2 pregnant mom,lg bape bulan jer heheheheh

AmiYs said...

saye juga...

dah 6 bulan lebih n slalu i sleep on my left side... tido mengiring belah kanan baby suka kick kuat2... sengal perut... itu pun kdg2 bangun rasa sakit2 jgk...

skrg pun tgh sakit sgt2 belakang ni...

Ima said...

hehe..amie, ima pun dh rase gitu..skrg mmg tido bwh je..letak tilam bwh so bebas skit rase nak tido..mmg bntl pelok satu letak bwh perut bile tido mengiring...baru selesa kan?tp tu la mcm u ckp kdg2 byk2 bantal pun rase x selesa kan?

M-a-r-n-i-z-a said...

saya pun...

walaupun baru nak masuk 4 bulan..dah susah nak tidoq..niza biasa tidur melentang...jdi bila pregnant teramatlah sakit bila nak bangun atau mengiring ke kiri kanan...menyeksakan...nak bangun pepagi kena ada sokongan..kalau dak..mengerang la..

Eliya Hazreeq said...

aah i pn tdo on my left side..sbb my doc ckp bgs utk baby..klau belah kanan i rase sesak nafas..

bantal kene kepit kat kaki br selesa..ehehehe

The Mrs-Bride said...

babe, wut else is new in this phase of pregnancy?? huhuhu.. i once sampai nangis sbb takleh lelap langsung2.. cam mamai2.. but every hour mesti bangun!! huwaaa.. sedey.. dah la i mmg balik keje lewat.. kol 12 or 1 or 2 pagi baru ada kt umah.. pastu xleh tido lak.. sbb tu siang2 i bantai tido b4 gi keje.. dunno y.. from 8am onwards mmg senang giler tido.. tak jaga2 dah..

psstt.. i think my baby ikot mummy dia lah.. berjaga ikot UK hours.. active sungguh time tu.. bila ikot malaysian hours, dia pun tido skali ngan mummy dia.. hihihi..

well, sabar2... sket jer lagi babe! :)

Mrs. Amie said...

me to Twiggy : it will always happen like that! kena sabar byk2.. another 4 mths to go 4 u!

me to nurulzia : cuba elakkan babe.. i rasa mesti tak elok tidor baring cmtue...

me to AmiYs : sakit belakang tue biasa kan? i skrg kalau dh baring mmg susahlah nak bangun balik...

me to Ima : Rasa mcm nak tdo bawah.. tapi tak smpai hai nak tinggalkan husband sorang2...hihihi

me to M-a-r-n-i-z-a : Tue baru 4mths tue.. kalau perut dh besar lagi susah babe..

me to Eliya : Yg i plak suka kanan rather than kiri.. tapi sejak tahu better sleep on left side position, tpaksa tukar position..

me to the mrs-bride : i sama mcm u.. every hours mesti bangun... tak selesa.. pastu asyik nak gi toilet jer..agaknya malam nak tido jer adalah dekat 5-6 kali gi toilet.. husband smpai tak larat nakbangun... pastu bila dh pagi sket baru boleh tido...uwwaaaa... tapi dh nak gi keja plak.. tpaksalah bangun jugak... hihihi

babe, my baby pun sama la.. even i tak keja UK hours, tapi mlm dia lagi aktif dr siang...ceh..hehehe