Ada Apa Dengan Online Shopping?
Friday, April 2, 2010

I bet all mommies here or even bukan mommies la penah buat online shopping, right? Blog shop skrg nie tumbuh seperti cendawan. Everybody nak buat online shop. Senang, tangkap gambar, buat entry, publish, tunngu orang order.

Those who interested might order with you. Salah seorang kaki order thru online nie is me! Hahaha..

Ok, I always bought thru online. Most of the items ialah baju-baju Qaira. This is the cheapest way to find branded stuff with cheaper price. Mula-mula dulu, when I saw blog shop yang jual baju Gap, RL, Osh Kosh, I was thinking it is not original items. But, sampai satu ketika, when I was giler crazy shopping dekat Gap Store and went back with  my shopping items.. Wahhh... rasa bestnya mcm heaven! But, suddenly I was blog hoping and berhenti kat 1 blog shop yang I nampak sebiji macam baju Qaira yang I beli dekat Gap Store, I was like ................ WHAT????????????
I bought a cute romper from Gap Store. price is RM79 for the simple romper. And guess what? When I saw the same romper kat blog shop jual RM20.90!! Can u see the difference?

Till now, I'm not sure macam mana blog shop nie boleh jual harga murah. And bila I try beli, yes it looks like original. Most of the items yang I cakap nie, semua baby stuff la.

Dari insiden tersebut, until now, I boleh conclude most og baju Qaira I bought from online store. Lama-lama bila pikir balik, rasa membazir beli mahal, pakai sekejap and at the same time ada tempat lain yang jual murah. Ok, end of the story pasal nie!






Ok, lagi pasal online shopping. Yang tadi tue advantage dr apa yg I dapat thru online ni. But, disadvantages ialah;

Kadang-kadang I benci dengan orang yang jual thru online. Bukan semua.. Segelintir sahaja. Bila kita nak beli, kadang-kadang we might ask something la kan. Produk takde depan mata, haruslah nak tanya itu ini. Sesetengahnya, jawab dengan penuh sopan. Cerita all the details of the items. Yg nie mmg I respect. But, ada sesetengahnya baru nak tanya sikit jawab mcm tak nak jawab. Pastu bila kita tak beli, kecoh sekampung sedangkan ada ke haku order? Baru nak tanya pasal items tu. Pastu kecoh-kecoh cakap dia dah reserve and tak boleh back out! Fine. I'm not a back out buyer! But u should alert, PERTANYAAN dengan ODER! Sama ker lain? Pastu haku tak suruh pun ko reserve kan brg tue.


1 lagi. Bila kita lambat sikit buat payment, bertalu-talu e-mail dia suruh bayar. Bila kita dah bayar, senyap jer. Sampai kita pulak nak kena approach balik tanya dah receive payment ke belum. Takde responsibility langsung nak feedback balik. Bila kita tanya, 2-3 hari lepas tue baru dia reply e-mail balik.

Lagi, selalu nak bagi ayat-ayat palsu mcm "Our price is cheapest in town". Bila compare dengan org lain, bapak mahal harga dia. Bila kita inform dia yang harga dia mahal, dia maki hamun ckp kalau interested beli, kalau tak, tak payah beli. Wahhhh... eksyen! Tapi dalam banyak-banyak seller, ada sorang ni. Paling I respect. Bila dia kata price dia murah dr yang lain, dan I found out that her price mahal dr kedai lain, I inform dia yang apa yang dia stated tak betul. But, dia sangat bagus and reply me back. Ask for the link kedai mahal tue, dan esoknya dia turunkan harga baju dia. Bagus tak? Till now, I'm her regular client. Bukan sebab murah, tapi really honest! Bagus orang mcm nie...


 Apa pun lah kan, to the seller out there, kalau nak maju, jawab soalan customer dengan honest. Jgn kurang ajar like your items tue mcm orang tergila-gila nak beli. Menyampah haku dgn org mcm ni. Layan customer biarlah baik-baik. Nanti rezeki pasti datang bergolek! Betul tak?


Image : istock photo

9 comments:

~Eila @ Along~ said...

true... shopping on9 best!
salah satu sbb eila suke shopping on9 sbb harga lagi murah dan ori!

dan kalo ade sales blog yg penjual macam hareeemmmm melayan org..confirm eila reject dan sebarkan pada org...

aku tak pedulikkkk... takmo org lain pun tertipu sama...

m@Ri@ said...

maria pn da giler online shopping..belajar dr kak amie..hehe..brg2 yg d beli?mestila utk aqil..hehe

Huda said...

betul tu..huda pun suke online shop ni..senang dan x yah kalut2 g kedai..so far lom penah jmpe seller yg kureng gitu..nk jual barang kenala manis2 muka,ye x? tp kt kedai2 biasa pun rmi seller yg gitu cam hampeh je bile kite tnye itu ini, lgsg x mesra alam..

::Ida:: said...

i sooo feel you amie. I'm an avid blog shopper almost most of my wardrobe is bought online. baju baby tu, bagi i, online still mahal, i prefer fos or reject shop because they are all the same!! semua direct from factory tapi i dont know how suppose blog lagi murah la kan sbb takde kedai. why dont u go check out those factory outlet store. i bet KL lagi banyak. like Ikano ;)

Cik Kiah said...

hhhahah...hobby masa pantang. Online shopping tapi bahaya la amie. Tak sedar duit abis. Hhehehe.

Anyway, baju budak2 kisah aper la. Lain la baju mummy bleh pakai 3-4 tahun. Bebudak paling2 6 bulan. And you count how many times derang pakai. Tapi, kalau baju girls mmg la susah nak resist kan. all are too cute!

koklie's said...

amie i pn penah in same situation mcm u da beli kt gap outlet tgk yg online sejibik pastu trus dok beli online je huhuhu

Anonymous said...

hi..im ur silent reader..i pun slalu shop online n pernah gak kene yg mcm tahpape tu..hm..if u dont mind bleh x share blog yg u slalu shopping tu..since u said that the blog's owner is responsible n honest serta harga berpatutan berbanding blog lain..i dh serik dgn yg angkuh dan sombong2 ni..:)

Mrs. Amie said...

Anon, u can e-mail me miz.amie@yahoo.com

zteesyahmi said...

amie, leh share tk blog mne yg yu slalu buy on9..? i tgh nk cari jumper/romper to my baby la. tq ;)