Qaira's 1st fever!
Sunday, April 18, 2010

Ok, I have no experience to handle Qaira during her first high fever. Before nie, dia ada demam sekali but tak teruk sangat. But kali nie, sampai 39.4 degree. Perasaan? I just cant imagine my perasaan tau.

 Dia start demam on Rabu hari tue. Tapi temperature tak tinggi sangat. Around 37.6 - 38 degree jer. Then, we went to clinic near our house jer and as usual dia bagi ubat demam and antibiotic jer. We went home and around 9pm tue, her temperature naik till 39.4 and time nie mmg I risau sebab tgk dia dah lemah sangat. Disebabkan naluri ibu ni suka fikir bukan-bukan yg ntah apa-apa, I ajak Aril cari clinic lain and yes, time tue temperature badan Qaira memang tinggi. So, the doctor advised to insert the drugs thru buttock jer.. Then I aggreed. 

Balik rumah 2 hours after that, temperature Qaira terus turun normal and I was so happy sebab Qaira dah ok. But, malam around 3am, Qaira bangun and bila I check balik her temperature, dah naik balik sambil dia betul-betul terkulai layu dah..I buka baju dia tinggal diaper jer and lap badan and kepala dia dengan air tak henti-henti cause I'm worried boleh dapat sawan demam like other people always said. Time nie memang macam-macam la I pikir.. takut..serius I takut..

Bila dah pagi tu, demam still tak kebah. I ambil EL and stayed with her for the whole day. But, takde tunjuk tanda-tanda demam dia akan kebah. She refused to eat and milk. Dia hanya nak plain water jer and dia buang 2 kali jer satu hari. Lagilah I pening dan dia asyik nangis tak henti-henti. Then, I tengok gums dia merah sangat..Maybe that the reason why she refused to eat and drink milk la.. Dan 1 hari tue memang dia tak nak makan apa-apa. Tu la dia lemah sangat.

Esoknya on Friday still tak kebah. Aril pulak took EL and jaga Qaira with my MIL. During the day, demam dia on and off and still refused to eat and drink. So, we want to bring Qaira to child specialist kat TTDI but tutup pulak.  Time tue dengan susah hati I memang tak boleh berpikir lagi-lagi dah 2 hari tak tidur sebab malam kena jaga Qaira. So, we have no choice and I pegi klinik yg biasa Qaira pegi bila dia sakit. Kebetulan klinik nie masa mula-mula we all nak pegi tutup pulak. Then bila pegi klinik ni, I was hoping that doc nie oklah since Qaira dah biasa dengan dia. Dia ada check mulut Qaira bila I tanya kenapa Qaira refused to eat. But his answer, maybe gigi dia nak tumbuh. Ok fine, free consultation with the doctor doesnt make me happy and go back and pantau jer la temperature Qaira.

Balik rumah and demam Qaira still on and off but tak tinggi sangat. Hanya around 38.4 mcm tu. So, sampai esoknya Sabtu pagi, Qaira demam balik and tanpa tunggu-tunggu lagi we rushed to specialist yg tutup masa I nak pegi hari tu. Then, pertemuan dengan specialist, akhirnya terjawab demam Qaira tue kenapa and why she refused to eat. Dia check details.. mata, tangan, kaki, hidung, badan, and last sekali mulut..dan mendapati yg Qaira sakit tekak. Thats the reason dia tak makan n minum.. patutlah.. kan? 3 doctor biasa tak berjaya kesan sedangkan dorang pun ada check tekak Qaira. Cumanya bila check tue Qaira nangis.. and dorang tak teruskan pun check tekak tue.. yg I pegi specialist nie, the doc paksa I pegang Qaira kuat-kuat and bukak mulut Qaira seluas-luasnya and tadadaaaaa..dapat detect!

See? The doc asked me to buang all the ubat demam and antibiotic yg I dpt kat klinik-klinik tu and she gave me another ubat demam and strong antibiotic yg katanya; makan antibiotic tue, kalau Qaira demam normal, dia mesti sihat by Monday nie.

Ni antibiotic that she gave to Qaira!


And, pada ketika I tulis nie, (Sunday at 3.40pm), Qaira dah sihat, dah makan and dah minum! Alhamdulillah.. akhirnya Qaira sihat balik.. and to spend RM130 untuk demam and sakit tekak, it's worth! Tak kisahlah what ever it is,, I paid as long as Qaira cepat sihat (hish..pasni claim la kat opis kan..hiks!)

Nie klinik yg I pegi tue.. bagus tau! Very recommended! And lepas nie, memang sini la tempat Qaira ya if sakit ker apa ker..


And surroundings dlm klinik tue..

So, sekarang senang hati I.. Alhamdulillah semuanya ok and experience jaga Qaira masa demam, really tough! Hiks!

 Mama! No pic plzzzz.... no mood ok~

Image : Google

26 comments:

Lisa said...

babe..same lar my son pun demam tinggi for the first time on last monday tapi not as high as qaira la.. the causes of his fever also sebab sakit tekak...mmg pikir bukan bukan lar as mom kan hehe...thank god now dah baik and Qaira too...doc said this is part of the growing stage to build up their immune system.

fabulous.farah said...

naluri seorang ibu..anak sakit sampai tak lalu tdo makan..bagus la kalau qaira dah sihat...mesti kurus lah qaira

::Ida:: said...

awww..
kesian qaira
hopefully dier dah tak demam teruk sgt lagi...
ade doc tu ckp why tekak dia sakit?
nak tahu jugak :)

::Ida:: said...

awww..
kesian qaira
hopefully dier dah tak demam teruk sgt lagi...
ade doc tu ckp why tekak dia sakit?
nak tahu jugak :)

Mummy ranger said...

yes i can imagine your feelings mase fever tu dok turun naik..my firstborn dulu mase umur setahun lebih hi fever kene tonsilitis sampai kene admitted hsptl...perasaan tu jgn ckpla kan...pheww.. now kalau anak2 i demam jek terus cepat2 pantau. yupp augmentin tu mmg good for tonsilitis. my daughter baru jek kene last 2 wks..pahtu dah baik tgk dah tambah gigi..kihkihkih.

CIK NANA said...

Alhamdulillah Qaira dah sihat..
;)

AIRA HANIZA said...

I agree dgn u...mmg kita kena try gi byk2 clinic so that kita tau ubat dekat clinic mana yg paling sesuai dgn anak kita..Mcm zara dulu selalu la gi klinik dekat area umah i ni..Setiap kali pegi total mesti tak kurang Rm100...Byr mahal tp ubat tak bagus!!...Sudahnye i pegi this 1 klinik yg my sis selalu pegi..Murah yet very good...Kt clinic tuh jgk la yg Zara sunat tak menangis langsung!!..So lepas ni mmg i gi clinic tu je la...

Zara pun dpt antibiotik yg sama cam qaira masa demam dulu..Tp yg tu KPJ yg bagi...Esoknye trus elok sakit tekak n demam dia...

koklie's said...

Alolol sian qaira, Rania pun sdgn under treatment kt umah tu selsema gan batuk huhuhu musim sakit skang ni kot

Ezzah said...

alololo...siannya qaira. moga qaira sihat sembuh ye! :)

muaahhh utk qaira! :)

m@Ri@ said...

ala siannya qaira..nasib baik kak amie p pakar..kalau tak tak tau qaira sakit tekak..kan2..

nieda said...

mmg susah hati kalau anak sakit..specialist juga bagus kan..hehe

SurayaHarris said...

Owh Amie,klinik ni yang sederet dgn pizza hut tu kan?ok,kalau my son demam I'll bring him there.Tq for ur recommendation Amie..

Alhamdulillah dah kebah demam..=)

NURUL said...

semoga qaira cpt sembuh. normal laa amie kalu spend rm100 above. sbb raina pun baru jer baik demam yg teruk. yg sian nyer bab malam mesti teruk kalu siang ok sikit.

Mummy Zara Sofea said...

i rse klau baby nie kan, mmg kne pgi pakar...sbb b4 nie, zara checkup & ubat2 smua kt klinik az-zahrah..at 1 time tu, die demam, pgi situ, xelok2 jugak..then my sis rcmmend 1 klinik nie, doc KPMC, die ade bkk clinic pkar kanak2 sndiri, then pegi situ, sehari je mkn ubat tu, dhelok...& mmgla xmahal ye cmpare klinik pakar yg lain..

pasni i mmg pegi situ jela..

Mrs. Amie said...

Lisa : yes dear..very challenging.. so tough la. haha.. i mmg suka risau yg tak tentu pasal.. thanks God jayden also is recovering.. Qaira too!

farah : I pun rasa berat dia turun sket.. ;(

Ida : Tekak sakit is normal.. I pun tak tahu cmna baby boleh sakit tekak..

Mrs. Amie said...

Mummy Ranger : kan? perasaan dup dap dup dap tue sentiasa.,.mmg lah tersangat risau.. tuelah.. i suka antibiotic.. terus jatuh cinta dgn dia..hahaha

Cik nana : Alhamdulillah..tq Na..

Aira : betulkan? I mmg kejanya gi klinik jela selagi tak baik.. risau mcm2 benda skrg nie kan.. oh, perhaps antibiotic tu yg mahal babe.. sbb tue certain specialist jer kot yg ada..i pun tak tahu sgt.. my 1st time kan?

Mrs. Amie said...

Koklie : Kalau baby selsema pun I risau Koklie.. takut hidung dia tersumbat and they dont know how to breathe.. siannya.. i nie mmg la.. suka pikri mcm2..

Ezzah : tq babe..

maria : tuelah.. marah betul kak Amie dgn doc yg lain tue.. boleh tak dpt kenal pasti! hish!

Mrs. Amie said...

Nieda : memangla..pasni go straight to specialist jer la.. senang.kita pun kurang risau..

suraya : bukan sederet pizza.. dia sederet Namaste restaurant.. belakang klinik kerajaan tue babe..

Nurul : Yes..maybe lain baby lain ragam sakit..

mummy zara : yer..mmg ke pakar je la lagi bagus.. details in checking.. puas hati even mahal pun.. kat mana clinic u pegi tue babe?

ielya said...

antibiotic Qaira sama ngan Isyraf. hehehe...

i pun prefer pegi specialist kalau Isyraf demam, tapi masalahnya specialist yg kitaorg selalu pegi, malam2 takde.

senioritasara said...

betullah.rafiq pn demam check2 dlm mulut ada ulsers.3.kesian dia.igtkan kenapa xnak makan....alhamdulillah qaira sayang dah sihat.....

Cik Kiah said...

Alhamdulillah Qaira dah okay. Selalunya bebudak kalau takder kahak, mmg masalah tekak. Kalau temp more than 38deg mmg i letak suppository.

Tapi yg heran tu kan, apsal la dr tu tak insist nakcheck tekak. Mmg la bebudak tak suka check tekak kan. Tu standard practise kan...
Augmentin tu mmg power. Hehhe. Selalunya 1-2 dose dah okay.
U ubat suppository tu u kena spare kat rumah.

wina said...

owh babe..my Kira blm pnh demam tinggi macam Qaira but still...masa dia cirit birit hari tu pun I panicked macam u jugak so I understand..

yes..x kisahlah habis beratus pun janji anak kite sehat

alhamdulilah she's well now & boleh sing birthday song Kira this Sat haha!

Huda said...

alhamdulillah..qaira dah sihat..bahaya juga sakit tekak ni yer.leh wat baby kite demam..isk3...

ibu 2AZ said...

alhamdulillah ..qaira dah sihat..klinik ttdi ek..ermm dekatlah ngan ofis i..
ase tak sanggupkan tgk anak2 tak sihat..nak2 time dorang bb nih..
just to share bout 4life transfer factor..its gd for immune system..insya-allah

Anita, Mummy Adzryl said...

yes!! she's a strong girl, i know!! ;) tu la kan.. i feel u.. sbb few days before qaira high fever, adzryl pun kena sib baik x lama. huhu. btol tu, mmg kene cuba byk2 tempat. and kena tau working hours clinic tu bila. u never know kan bila kene gi. huhu. take care qaira.. sayang skett... mwah!! :)

[ Hanie ] said...

alhamdulillah.
nasib baik u tak putus asa amie. Cuba and cuba lagi pegi klinik lain. akhirnya, beri kesan positif! :)