Mcm nie ker bos?
Tuesday, April 20, 2010

Situation sebentar tadi.

Situation 1 - Received a call from Marketing Department at 10.09am

Marketer : Amie, application I u dah hantar bank?
I : Belum.
Marketer : Belum? Dah lama I submit. Merchant sign up on 2nd April tau.
I : Tahu. Tapi I tak sempat nak check lagi. I check ikut turutan. Yg b4 2nd April pun tak buat lagi. Dah tentulah u punya tak buat lagi.
Marketer : Ha? matilah saya! Dah lama tau. Almost 2 weeks.
I : (dalam hati - matilah cepat sket). Mmm, tu lah. Kalau u tak puas hati, u pegi inform your boss la. Cakap dengan dia I tak buat lagi application u tue.

* I paham situation marketer tu. Job dia dah selesai. cuma kena pastikan I approved the apps. I sengaja suruh dia cakap dgn bos dia sbb I tahu bos dia akan jumpa atau call I. So.. i tunggu jerla..Tak lama kemudian...

Situation 2 - Received a call from Head of Marketing at 10.40am

HOD : Amie, application bla bla u tak buat lagi?
I : Belum
HOD ; Kenapa?
I : Lagi nak tanya ker? I tak sempat nak buat lagilah. Yg b4 nie pun tak habis check lagi.
HOD : U kena buat skrg Amie... dah lambat. Nanti org complain.
I : Masalahnya merchant punya request pun I tak siap lagi. tengah buat. Kenalah buat satu-satu. U ingat I robot ker?
HOD : No, no.. u pegi buat sekarang.
I : Tengoklah. I cuba.
HOD : U jangan main-main Amie!
I : Apa yg main-mainnya? U ada nampak I main-main ker? Kalau u tak puas hati pegi bgtahu boss la! Kalu I resign, lagi bagus. Biar takde org buat. nanti u boleh tgk mcm mana situation dia.. Kan?

* I pun paham dia marah sbb keja anak buah dia belum approve lagi. I cakap mcm tue kat dia sbb I tahu dia nie kaki mengadu kat big boss. Cakap I tak buat keja etc. Sbb tu I cakap and suruh dia pegi cakap dgn boss.. Terus I letak fon.. tak lama kemudian...

Situation 3 - received a call from big boss at 11.20am

Boss : Merchant bla bla bila dia submit application tue?
I : 13hb.
Boss : Sekarang dah berapa hb?
I : 20hb.
Boss : So, dah berapa lama?
I : Seminggu.
Boss : Seminggu punya keja pun u tak buat lagi ker? Apa u buat?
I : Boss, jgn tanya apa I buat. Sekarang nie I buat 3 org punya keja dlm 1 masa.
Boss : So?
I :Sebab tue lah tak sempat.
Boss : Camna boleh tak sempat?
I : Sebab, I bukan main buat jer. Dah received application, I kena check. then key in utk report. pastu key in dalam system. Dah siap, kena recheck. then photostat. then filing, then hantar. Request from merchant I kena check dulu sales dorang. Kalau sales tak tinggi tak boleh approve kan. So, semua kena check by check. Mcm mana I nak buat semua dalam 1 masa. Bukannya sikit, Banyakkkkkkk!
Boss : So, u kena buatlah!
I : Memanglah I buat! Kalau u tak percaya, I tunjuk report keja I. So, u boleh tahu keja banyak atau keja sikit!
Boss : (Kembali cool down bila aku cakap aku boleh tunjuk report keja aku). Ok, tunngu I sampai ofis. Nanti u tunjuk report tue kita discuss.
I : Ok!

So, paham tak kenapa I sakit hati kat opis? Sebab MEMAKSA I buat 3 org punya keja dlm 1 masa. Cakap tu kalau baik-baik takpe.. Nie nak menengking jer kejanya.. Kalau tak tengking pun, pastu  mengadu.. Laha... tul la! Yg big boss nie pun tak paham-paham ker... Kalau dulu 3 org yg buat, sekarang kenapa yakin sgt sorang pekerja boleh buat 3 org punya keja? Nak save bajet department ker? Nak, naikkan gaji aku sampai 3 org punya gaji. baru aku puas hati.

20 comments:

Lea Shmea said...

bos mcm ni teruk la, kak amie. a manager should be aware whether his/her staff is overloaded with work or not. jgn tau nk suruh2 org je.

Lisa said...

aiyooo...i baca ur statement jek pun i dah bengang and headache tak dpt nak bayangkan u have to work there tahan with those kind of ppl...poor you so tension lar... boss pun tak reti pikir...ishhh

AmyMizzunderstood said...

hahaha dia mmg bangang!
tapi tak pe..sampai masa baru dia tahu mcm mana nk buat 3 org punya kerja dlm 1 masa...and nk carik staff baru masa ko dh benti nanti..tak sabarnya nk tengok masa tu..wakakakaka

Huda said...

mmg haru klu dpt boss gitu..kene give and take la kan..jgn main hentam aje :(

wina said...

bengang ok walaupun hanya membaca..kalau I kat tempat u, resign letter mmg campak kat muka bos tu!

Bonda ranea said...

erm wah amie i pening n tension bc topic ini. sakit hatinye kan .... i pun rase tertekan ni wlpun bukan i yg facing this. cilakak punye bos...resign je amie..bia die buat sendiri

Bonda ranea said...

erm wah amie i pening n tension bc topic ini. sakit hatinye kan .... i pun rase tertekan ni wlpun bukan i yg facing this. cilakak punye bos...resign je amie..bia die buat sendiri

~Eila @ Along~ said...

berat bahu memandang, berat lagi bahu memikul..
bagus amie..big boss turun je..tunjuk die segala keje yg berlambak tu..
baru die tau yg u ni ade 2 kaki/tgn..
bukan macam dulu ade 3 pasang kaki/tgn yg buat kan...

m@Ri@ said...

teruknya..tak berhati perut diorg tu kan

fabulous.farah said...

stress i baca entry ni..bukan nye i yang dok kat situasi u..kalau i tak tahu nak buat ape dah..

mintak2 kerja yang u cakap hari tu u dapat.=)

sabrina.h said...

oooo i faham situation nie amie,sbb bos sab pun sama jer..ada salah skit2 main tengking jer,bkn nak tnya dl apa problem dia...trus2 je nak salahkan kite + bos sab nie professor so dia act giler mcm dia lar yg plg hebat kt muka bumi nie...mmg stress lar keje dgn org2 mcm nie...

Anita, Mummy Adzryl said...

whoaaa.. teruk btol! itu la kan.. kalo kata 2 org punya keje kita kena wat, maybe can tolerate.. ni 3 org punya keje! cheittt.. mmg patut pun u resign babe! focus kat MG lagi bagus! huhuhu..

Dong, Dia & Azra said...

tindakan berani mati. clap clap clap.

[ Hanie ] said...

heheh ugut u nak resign..baru terdiam! haa hamek ko! hishhh

My Precious Life said...

bagusla dah quit drpd sakit hati je..ko kan ada talent n kreatif bab2 kahwin2 ni..ko concentrate je kat MG ko tu..kan tgh masyukkkkk gitu..lgpun dulu jugak ko yg nak dok umah jaga Qaira..semua org nak cemtu..ko pun ada side income jgk..bkn x masuk duit..

Anonymous said...

ahahahah, cerita bongok dari seorg kuli... mmg la boss mcm tu. dia tau semua siap je, dia pedulik ape ko buat kje bape org. overloaded with work smpai nk mati pun, dia pedulik ape... tulis blog time kje bley plak? hahaha...

Mrs. Amie said...

To Anon, aku ada masa update blog sbb, who cares apa yg bos aku ckp? haha.. aku nak resign, dia up lagi.. sooooo? if he can pay me more than what u get (u nie mesti pecacai giler babi) sbb tue u dah biasa keja seorang kuli..hahahah..kan? corect me if i'm wrong ya... hiks! so, blog aku suka hati akula nak tulis citer bongok..idiot! get lost! babai! comment as anon? hahaha.. pengecut siot! hahahaha,,

Anonymous said...

hahahha!! terbaik la kak amie!!!
si anon ni pon satu, kau salah nk attack org la wei. ko main ngn api kot skang! ko jenis mmg stok pengecut sbb tu bole suke2 nk kutuk blog org! x suke diam jek la, xyah nk komen cam sial.

from- bibi

Mrs. Amie said...

Bibi,

Ok, ko komen sebagai anon, kak Amie no prob sbb ko mmg tak de blog n google account..hahaha.. tapi anon2 bodoh spt yg dinyatakan dia atas, mmg laknat penyibuk dlm hidup aku! blah lah woooiii!

Anonymous said...

hahahahhah!!! ikhlas ni kak. aku mmg geram jek ngn si pengutuk tu.
wei anon blah la wei!! pi kutuk idup ko sudah. renung2 la sket idup ko tu camner. perfect sgt ke??
da bye!

bibi lagi.