Nama apa yg best? *Update*
Thursday, June 11, 2009

Tolong aku....

Bagilah mana2 website yg boleh dibuat rujukan untuk namakan my baby nie...

Malas nak carik website2 nie...

Sekarang tgh berkira2... nama apa yg sesuai.... Adalah dah decide but tak confirm lagi..

*Update*

Eh jap, aku nak tanya... nak bagi nama, tak semestinya nama from Arabic words kan? Sbb mostly mmg la org selalu cari nama2 Muslims.. mcm "Nur" meaning Cahaya...

But if letak nama Cahaya, still maknanya baik kan?Atau mcm mana yer?

Ha, 1 lagi.. mcm Iskandar... sama kan dengan Alexander.. klu mcm tue tak per ker? Mariam = Mary... ishhh, takdelah aku nak letak nama baby omputih nie..hihihi.. but just nak tahu mcm tue tak per ker ha? Almaklumlah, saya nie tak berapa tahu sgt hal2 mcm nie...

Then, org skrg pun banyak letak nama mcm Qaseh, Chenta... It's a good meaning tapi dlm malay words... Cth mcm Qaseh Aliya...

Ish, macam2 la.... Kalau boleh tak nak la yang pelik sgt.. kelakar la..!

14 comments:

hanimndroid said...

ade x nama ur hubby yg unik.. then, jadikan pangkal nama anak, anak, dan anak-anak seterusnya. hiks... then second name, ikut nama baru nama panggilan dorg. xyah canggih manggih. xyah sampai 3 4 patah nama. panggil kang "boy" xpun "gigirl" hikssss...klu nama berdasarkan pejuang Islam pun best2... hassan al-banna..wink2, ali hussin. trend skg pgl ali, abu mcm dlm cter KAMI.

f A r H a N a said...

a'ah sis..kt sokong hanimndroid..senang dhn mudah..mcm anak buah, pggl ALI jer...senang giteww..(nama sebenar Ali Imran)..

semoga dpt mencari nama baby yg memberi makna yg baek..;p

koklie's said...

Babe, cube tgk kt sini http://muslim-babynames.com

* Nat Azmi * said...

babe...kalau girl i suka nama Atiya (maknanya gift, present), and if boy i suka nama Aryan (maknanya of the utmost strength)...

hihi ;)

good luck mencari!!

Mrs. Amie said...

me to hanim : Amie pun pikir cmtue la.. tak nak yg pjg2..pastu tak nak la nama yang berjela2 smpai susah nak ingat..kesudahannya panggil 1 suku patah perkataan jer kan..hihi

me to farhana : Asalkan nama yg baik kan..mm...apa yer? Malas nak pikir lagi..

me to koklie's : thanks babe!

me to nat azmi : Atiya best kan? But my sister punya nama Atiqah.. mcm dah nak dekat..hihihi

Zek Zek said...

Tak salah not necessarily in arabic. Tapi make sure nama yang
maksudnya baik.Tapi tu kena refer balik kepada yang lebih arif yer. hehehhe

Selalu gi www.thinkbabynames.com. kat situ banyak nama and we will know the origin.

Tapi nama for my both kids semua guna buku ada gambar budak kecik pakai tudung tu.

Yang dalam perut ni tak decide lagi. Hari2 berubah..hahhaha

Anyway, one thing kan, u nanti jangan la panggil anak dengan nama lain dari you bagi. Cth bagi nama Nisa tapi panggil Ica. Panggil nama penuh. Sebab nama itu suatu doa. Hari2 panggil maka insyaallah jadila dia macam tu.

AmyMizzunderstood said...

lupa ank ko girl kan?nnt panggilnya gugurllllll!!!agagaga

letak la nama "GO GIRL!" harus ank ko laju..asik GOOOO jek!hik3...

emm aku suka nama itew..ka**a -isi tempat kosong

AmiYs said...

mcm abah i bg nama anak no 1-3 ikut dasar pandang ke timur. nama dah macam jepun. i la slh sorg.

heheheh... lepas tu dia cari dalam buku.

i pun cari dlm buku gak utk baby yg on da way ni.

The Mrs-Bride said...

babe, tatau laa nak kasi idea nama apa.. tp kan.. me n husband dah decide on our baby's name! 1st name ikot pangkal nama i.. 'A'.. pastu 2nd name ikot panggal nama hubby.. 'F'.. so baby i akan jadik A..... F..... laa! apa nama dia?? tungguuuu...

oh btw, i pun ada fikir nak blog abt the name.. nnt la bila2.. byk yg pending nih.. ohyeah! ada links tmpt i cari nama2 baby.. i still prefer ala2 arabic n unique sket.. tp takde lah letak toooo arabic sgt! hehehe.. nnt i cari balik the links n kasi u tgk okeh.. :)

happy searching for the names...

::@FiQ said...

fun part kan... plih name!
plih simple ek.. jgn name yang membyangkan beliau bakal mnjadi heroin samarinda.. mcm fasha sandha ker.. opssss
pompuan ke lelaki?**

HaninFarshid said...

good luck babe....pape pun ikut ur instinct :) seronokkan cari nama baby nie? macam hanin...hanin mimpi nama Mariah Adelya after 2 weeks pregnant...tapi my hubby nak Kyra...last-last letak kyra kat tengah-tengah..biar dua-dua puas hati...

nie kitorg dah ada nama for the 2nd child...hahaha! belum pregnant lagi dah cari :P

m@Ri@ said...

pd maria cr yg ade maksud tp tak eprlu nama yg common mcm nur..ade je nama yg bermaksud tp msh sedap n sesuai utk zaman ni..so selamat mencari..

illhamshiraz said...

Kak amie, jgn la penin2...cr la name yg simple tp ade maksud.. For me, i suke name Illham..

Takpun,try la combine name modern n tradisional...mcm Cardina Aisyah ke..hehehe...Papepun gud luck kay..heheh..

Dayu said...

since before i always want my child to be name with something simple
satu nama sudah cukup..
tiada lah pjg berjela nama dia nanti

*berangan '..... bt mohd ekwan'