Safe baby sleeping positions
Friday, June 19, 2009

Hi peeps,

I just want to share this info with all mom to-be or mom yg dah jadi and sesape jer la yg nak tahu.. huhuhu....

Lately nie I selalu terdedah dengan bayi (terdedah katanya...) huhuhu.. bukan bukan.. what I mean is, I selalu nak perhatikan baby org lain... cmna org feeding baby, breast feed baby, tidurkan baby, mandikan baby and mcm2 la.. and after all, I selalu discovered that most people, kalau nak tidurkan baby, always choose to put the baby, on their stomach or sides..

Yup, before this I never think apatah lagi nak discover baby sleeping positions till I tgk baby yg tidur secara meniarap... pastu pikir la, eh, asal nak bagi baby tidur meniarap yer? I rasa mcm I plak lemas or rimas... sbb kadang2 bila I tgk, baby kan selalu tidur lama, so kalau asyik letak meniarap jer, dia tak penat ke? and sometimes bila dia terjaga sekejap, baby akan bangun and alihkan kepala dia from left to right or vice versa la.. and kalau mcm nie, silap2, baby kalau tak pandai, akan letak muka dia kat tilam.. (Eh, camtu plak I pikir u all..) huhuhu....

So, I macam tak puas hati and terus google baby sleeping positions... and surprisingly, memang tak selamat pun those baby yg tidur meniarap nie..

Acc to here, SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) is the leading cause of death for infants between 1 month and 1 year of age. Dulu2 maybe pediatricians will recommend baby tidur secara meniarap sbb didapati baby akan tidur dengan lebih nyenyak... But, after research by research, they found out almost 50% baby death because of this syndrome.. So, almost half baby kat Amerika mati disebabkan cara tidur yg salah.. Scary isn't it?



So, please say no-no for the wrong way baby sleeping positions....


And The American Academy of Pediatrics, recommends that healthy babies be placed on their backs to sleep, not on their stomachs or sides. Refer above pic.

Mmm, not to forget, kita boleh meniarap kan baby during their waking time as this help baby to stimulate muscle development and to give them a new prspective of life!

So, mom out there? What do u think? Mcm mana u all tidurkan baby? Please share... :)

More info; visit here, here and here.

5 comments:

HaninFarshid said...

paed kyra memang dah pesan awal2...boleh tido style mcm mana pun but not meniarap...becoz bahaya..dier memang dah explain pasal SID nie..so kyra tido either mengadap depan or kiri/kanan...but her favourite tido mengadap depan...klu amie tgk blog hanin...kyra mesti tido style straight..thats her favourite :)

hanin memang with her always biler dier tido...takut pape jadi...

The Mrs-Bride said...

hmmm ntah lah babe.. i pun tatau camne! tp SIDS tu mmg logically senang jadik kalo baby tido meniarap kan.. tp my cousin dulu kasi baby dia tido camtu; nyenyak & tak cepat kembung or masuk angin! it worked for her.. so tatau laa... tp takot kalo fikir pasal SIDS nih.. hishh..

apa2 pun, kita kene slalu monitor baby kita kan.. awal2 time 2,3 bulan tu paling penting kot.. hishh xmo la kasi tido meniarap camni.. huhuhu..

June said...

heheh..i nak bagi baby tido mengiring bleh>pastu letak bantal celah kangkang..peluk bolster tu..haiyoh..senang hati tol tido camtu..pastu kasik dodoi..heeh ntah2 mama dia lak yg tertido..hheh

m@Ri@ said...

hehe..maria tidur meniarap since baby..kalau mak letak bg telentang pun akhirnya akan meniarap jugak anak dia ni..huhu..smp dah tua ni pun tidur meniarap..mmg tak bagus pun..tp maih cuba mendidik diri agar tak tidur meniarap lg,..

koklie's said...

i penah degar jgk pasal sleeping position nie, thanks 4 sharing amie ;p