Confinement set anyone?
Monday, June 1, 2009

Hi,

I just need an opinion or suggestion which confinement set yg pernah u all guna or yg u all rasa ok untuk di apply nanti? Ada kata Amway la, Sendayu Tinggi la and macam-macam lagi.. but I'm not sure which one yg ok, senang nak apply atau makan atau bengkung mana yg sesuai...?

Ha, by the way, nak tanya jugak... kalau kita pakai bengkung after bersalin (let say insyaAllah kalau lahir normal kan), bila start sesuai nak pakai? 2, 3 hari pas bersalin ker... atau sebaik bersalin ker.. ? Atau cmna? And sampai bila nak pakai? Sampai kurus? Hahaha!

Lagi satu, kalau tak pakai apa2 untuk confinement nnt, will effect apa2 ker? Ish, banyak plak tanya...

Dan juga I nak tahu, u all still pakai ker baby binder (barut) for ur baby? nak pakai tue after baby punya tali pusat tertanggal atau cmna? Ish, confused.. ada yg kata pakai.. ada yg kata tak payah pakai... different ppl have their own style kan.. So, let's share!

11 comments:

myra said...

akak, cube try gune nona roguy nyer set...org kate bgus...n kawan2 myra yg gune semua bdn slim2 melim pas gune...by the way...myra pon tgh carik yg terbaik...sendayu,lessa or nona roguy...nk futher info try tgk info kat sini http://nonaku.com/

Zek Zek said...

from my experience la kan...lain orang lain reaction kut. 1st one i pakai Tropical Herbs tapi result kureeeeng.Badan menten comel.
2nd one pakai Nona Roguy. Mmg best. Simple..tak banyak citer dan tak banyak songeh. Hanya 1 pil untuk diambil (mmg menolong untuk kita membuang air sebab lepas bersalin kita akan ada problem constipation). I suka krim barut dia sebab perut cepat kempis and tak gelebeh2 sangat. Dalam pantang i turun 10 kg.

Tapi setengah org kata panas..baby berak2...tapi normal la baby awal2 lahir mmg dia banyak membuang.Depends on individu.

bengkung i pakai right after bersalin (kalau normal. Tapi i tak tahan pakai bengkung lilit tu...rasa rimasss...nak g toilet pun susah. Smapai biler nak pakai? sampai biler2 pun boleh. Tapi mak tak sanggup. Tapi kalau pakai betul2 mmg u punyer perut dan punggung nanti tak kembang la. Tapi i saw one website bengkung modern. Mcm menarik sebab after ceaser pun can wear. bengkungmodern.com.

U kena jaga dalam confinement. I takla rigid sangat but for me it's your internal health.Effectnyer nanti masa u dah tua. Tak rasa sekarang.

Barut baby i pakai kejap jer. Pakai jugak. Baby senang masuk angin tapi musim2 panas ni ala2 tak praktikal jugak la. Kalau jumpa paeditrician sure dia marah kalau baby pakai barut. Heheh. Tapi tak salah pun kalau pakai.

Ituler yang i bleh share. Pasal set bersalin tu saya bukan jual mana2 set pun. Hehhehe talking through experience!. I understand how the first timer feels

But now u ready kan fizikal dan mental u untuk dapat baby...u nanti pantang dekat mana?

koklie's said...

hurmm amie, i pun ade persoalan yang same gan u gak ni huhuhu i tumpang bace feedback dari your friend je la hehehehe :p

Mrs. Amie said...

me to myra : nona roguy yer? thanks for the info!

me to zek zek : Dah agak.. mesti u akan bagi pendapat bernas lagi sesuai utk dipraktikkan.. Nona Roguy mmg best yer..mm, will consider la klu senang nak guna kan.. Turun 10kg tue mcm heaven nya.. kalau 20kg lagi baguih...hamboi..hihihi..Agaknya yg panas tue la yg bagus kot.. tue yg cpt turun..ok ok..

Zack, i pun pernah dgr pasal bengkung moden tue.. effective yer? tgk mcm senang nak pakai kan.. lilit2 tue karang payah plak nak pakainya... tapi klu bagus, mmg ingat nak beli yg tue jer kan..bernas..

Yer yer.. i rasa kena jaga la kan during confinement nie.. karang badan tak meletop, mak pun tak sanggup nak tgk badan sdiri nnt..hehehe...harus kena berdiet effective..mmm...

I dlm pantang kat umah MIL la babe.. mana I ada mak dah...uwaaa...

me to Koklie's : Itulah.. being a 1st timer nie mcm2 nak tahu..kan? confused a lil bit here n there..

Mrs Zamzuri said...

i tak ley nak jawab sbb i sendiri blom preggy! heheh

Marsha~ said...

ramai org kata nona roguy bagus ek?? nak cuba gakle utk 2nd baby ni..... berpantang adelah period yg amat stress... tambah2 lagi bila baby asyik meragam... aduusshh

The Mrs-Bride said...

babe, like i told u... i pantang ala2 traditional sket.. my mom mmg pakai set bersalin yg turun temurun my family pakai.. set bersalin tu my relative kt terengganu yg buat sendiri.. original from akar kayu n such.. huhuhu takot je bile dgr! pure akar kayu pil okeh.. i pun tatau apa ramuannya but my mom said, dia pakai utk sume anak2 dia.. and my aunty2 pun sama.. haihh.. i ikotkan jer laa.. tp takde plak cream utk sapu2 ke apa.. my mom said, takde pakai cream2.. pakai minyak panas terus.. pastu bengkungkan badan! haihhh.. lagi seram dgr.. sure panas gilerrr! hahahaha.. tp tu la.. i pun x reti pilih yg modern2 set nih.. i ikot jer la my mom ckp ape.. tunggu bila anak dah ramai2 nnt la kot br fikir nak beli set apa.. tp i baca from ur blog jer la org suggest apa ekk.. hihhii.. thx! :)

sabrina.h said...

amie sab pki set leesa formula...sab ada jual klau nk ehehehe :) akak2 kt ofis nie smua ambk set bersalin kt sab...barut baby tue,rs nye dr baby lahir dah kena pakai...bengkung x sure plak sab kena pki biler,lps bersalin trus pki pun blh rs nye...

rynn2506 said...

from my experience dulu i guna set bersalin mustika ratu...tp its all up to u.....

aizan said...

3 benda yg kena jaga waktu ibu2 dlm berpantang,

1. Make sure makan makanan yg dimasak dgn halia byk2 - utk buang angin.
2. Berurut 3 kali naik - berurut seminggu lepas bersalin, lepas tue pertengahan waktu berpantang then akhir sekali sebelum habis pantang atau selepas berpantang.
3. Berbengkung dan guna set confinement (any brand). Sy guna amway.
4. Berpuasa dgn suami 100 hari. Tujuan supaya rahim kita betul2 sihat sebelum bersama dgn suami.

Baby pakai barut tujuannya supaya angin tak masuk kat perut dia. Itu je. Anak sy seminggu jek pakai, lepas tue tak pakai sebab dia tak suka. Walaupun tak pakai barut tapi tiap kali lepas mandi sy sapu minyak limau - yu yee oil kat perut dan tapak kaki baby.

Walaupun dah habis berpantang tapi sy still berbengkung. Sy pakai - girdle. Senang.

Mrs. Amie said...

me to mrs-zamzuri : awak tu becoming...hihihi...

me to marsha : yup..why not just give a try.. i pun nak cuba...

me to the mrs-bride : yala...kena jaga elok2 dlm pantang nie kan...uhuk uhuk..

me to sabrina.h : leesa formula yer? mm, will consider!

me to rynn2506 : as long as its good for us.. i think dah ok kan?

me to aizan : such a nice info! thanks a lot..really appreciate!