Body Weight Management
Thursday, March 4, 2010

Wah, tajuk tak boleh blah kan? Hehehehe..

Well, I'm still in dilemma with my current weight right now. Ok, I'm not the type of person yg skinny. I'm into a big frame types. Even berat 50kg pun tetap nampak chubby because I'm into a big size person + boobs agak besar, so make me look besar jugak.. Ala2 voluptuous gitu.. Hehehe..

After Qaira was born, I've just lost 10kg but I gained almost 20kg during my pregnancy. Meaning that, to back at my normal weight kena turun lagi 10kg la!!!!!

Then, belum sempat nak diet apa, I was advised to take hormone pills to avoid pregnancy as I'm into C-Sec during lahirkan Qaira. So, I ikut jer advised doctor.

4 mths under the hormone pills, I'm on diet and really took care about my weight. So far so good even kalau biasa2 dengan cara I diet nie, I can lost 10kg in 2 months! Ok, fine. Doctor said the hormone pills will not effect my body weight. So, I pun ambil jela.. I lost 5kg after that. Meaning that, 5kg to go to my normal weight. But, 3 months kebelakangan nie, doctor suggested to took another types of pill hormone sbb the previous brand dah out of stock.

Ok, tanpa pikir panjang, I just took the pills. Unfortunately, after 2 1/2 months lepas ambil pills nie, I gained 5kg!!!!! Setan tak? Hahaha... So, jadilah seperti skrg.. And right now, bila I realized the pills buatkan my weight naik mendadak mcm nie, I stop to take any pills and SILALAH BUAT SECARA MANUAL. Hihihi..

I tak nak ambil any pil perancang or other method to avoids pregnancy right now. I'm so frustrated lol! Right now, dengan support my husband I cuba utk turunkan berat I lagi... My I belum start any diet.. Cuma jaga makan sahaja.

Below pics adalah ketika kurang 20kg dr hari ini:

At least, no double chin kan?



 
Tengok pun takdelah terperanjat ingat anak king kong mana pulak kan ..hahaha


  
 See? Kurang 20kg dr skrg but still look chubby la kan? Kalau dulu pun mcm nie, how about now????


  
Ambik bayang jer la yer... that was a skinny jeans type lol! Sekarang nie bukan saje tak boleh pakai, nak masuk kaki pun tak muat... hahaha... poor me ;)


  
 Ok, leher tue siap nampak lagi tulang... Now? Daging.........


  
A week after I got married ;)


  


  
Sukanya saya masa nie!!!!


Nie, kira kurus sedikitlah compared to now!!!!!!

And now!!!!!!!!

 
Taaadaaaa.. the latest me! (Please ignore Anita..dia masih kurus compared to me tau!)

Ok, after 2 weeks I stop taken all the pills, guess what? I've lost 1 1/2 kg tau! No diet but working and hectic day yg membuatkan berat turunlah kot...So, in conclusion, the HORMONE PILLS yg membuatkan badan I seperti di pam2...

Oh! Rasa nak marah dah nie... Tolonglah wahai badan, another 10kgs to go! 

Good Luck Amie!



20 comments:

~aSFaLiZa~ said...

go go ca yok amie. waa pasni mama qaira blh la pasang badan yek

senioritasara said...

hormon pills tu mmg tu some ppl ada side effect as in tambah berat badan...xpelah..u can stop kejap....tp ok wat...bootylicious!weeee

fabulous.farah said...

samalah kita..3 bulan gain 7kg..tu i dah jaga makan..T_T

jom2
diet same2

♥♥ ummi rania ♥♥ said...

u take pills ape ye amie? yasmine ke? yasmine mmg buat badan naik, masa doc suggest pada i dulu, i ada tanya effectnya & mmg akan gain weight..
kalo take dyane(btul ke ejaan?hihhi) mmg xkan naik tambahan kulit makin cantikkk, malangnya kat jordan xde,hanya yasmine.. hmmm...

sesama lah kite menturunkan berat kita hihi..

aMiYs said...

huhu.. ckp psl weight ni mmg.. rase mcm ahhh... geramnyeeee...

my weight skrg dah 65kg.. nak dptkan 55kg? rase mcm nak sedut segala lemak ni... huuuuu...

AIRA HANIZA said...

Babe, sekarang pun u cun lagi apa..Mama vouge gitu!!!!...

I masa dlm pantang berat badan turun balik 54kg...Mmg leh sarung la jeans lama...Tp masuk bulan ke 5after deliver, i makin berisi. Jeans dah takleh nk zip??..Now berat i 58kg...Tension tul!!!

Skang ni konon2 diet..Beli susu SD II...Patutnye tkleh amik cabo for 1week, tp hampeh, nasi lemak jugak pagi2.. Hehehe...Slimming pun gi jugak, ada 10 sessions, pegi nye baru 2 kali jer...Hampeh jugak... Hubby pun bengang jer!!!.. kuikuikui...

~LIZA~ said...

i yg tak mkn pil hormon ni pun badan dah mcm dipam-pam. hahahahaha! camne tu?

Mrs. Amie said...

Asfaliza : Hahaha.. just wait n see la.. rimas tau skrg!

Sara : That's the point Sara!

Farah : Sedang..

Ummi Rania : nope bukan yasmine.. i forgot the name.. but apa pun, tetap sama..menaikkan badan.. the one yg i makan b4 habis stok tue kan, marvelon.. that one bagus..

Amiys : babe, 65kg is still ok! now i'm 79kg! sape nak jawab tuh?

Aira : hahah..cun la kata.. tak noleh blah.. dr jauh sume org dah ahu itu i..hahaha.. funny la..

babe, 58kg compared to me 79kg, u patut bersyukur ok! hahaha.. Nasi lemak yg lemah nie..

Liza : yg tue tak boleh tlglah Liza.. sbb ada tut dlm perut u skrg kan? hahaha

Huda said...

teruskan usaha :) usaha tangga kejayaan..

FrH said...

hormone pils normally boleh gain weight (tak semua org jugak, sbb depends on your body. kene badan yg senang naik maka senanglah naik ..). kalau yg injection tu lgggg laa senang nak naik.

gud luck amie :)

anyway, i mmg x nak amik pils dan mmg buat secara manual sahaja :) (i pon c-sect jugak!!) sbb i takut badan naik. i hv another 2kilos lemak degil nak mampos. huhu. i xbrape jaga makan but now perut kesan operation dah ok now im back to my jogging & swimming routine. hope i can shed lema-lemak degil itewww.

u try lah exercise jugak ye ... :)

::Ida:: said...

good luck amie!!!! :D nnti ada sorang lagi, back to square one la :P

CIK NANA said...

chaiyo amie!!
:)
Na C sect gak, naik 20 kg..
Ngeh ngeh, skang x pki pil..
M>>>>L.. ;) wakaka, malu nak tulis leh??
skang Na turun gak sbb tak mkn (read: kurang jek bukan tak langsung!) nasik sangat..
So, all d best!

Mrs. Amie said...

Huda : tq!

FrH : kan? yup..exercise too! noted all this...

Ida : hahaha.. lambat lagi...

Cik Nana : Tak payah malu la Na.. normal la kan? eee, kenalah diet bukan saja utk cantik tapi utk kesihtan ;)

Mummy Zara Sofea said...

amie, sama berat kite yeh...smlm bru timbang..eee..mmg tension...padahal i xambk lunch & dinner, ambik pun lite2je, tp stil cmni....nasi pun xmkn, byk mkn roti je...


aritu g gim, 2 hari je..pastu hampeh...

Anita, Mummy Adzryl said...

ohhh.. i baru perasan my pix kt sini. pada readers sekalian, sbnrnya i lagi mok mokkk dari amie okeh! babe, u kurus laa. masa astro fest u kurus i tgk okeh. i plak xleh wat apa for now. i xleh x mkn, nnt susu xde... iskkkk. tp nak diet gak. dulu i turun 20kg dulu, i x makan nasi for 1 yr & skipping everyday!! now rasa nak start skipping balik tapiiii... i rasa cam x berani nak wat keje berat2 dlm masa setahun ni.. sbb takut peranakan jatuh! iskkk... so kene ikhtiar diet cari lain.. exercise pun xleh over teruk sgt.. aiyayaiii.. nak kurus jugak~ i nak my 55kg back... mmg just nice!! huhuuhu...

NURUL said...

nurul pun tgh risau ttg berat badan nie selepas bersalin ni

[ Hanie ] said...

hohoh, marilah same2 kite kuatkan semangat! hehe.

Elina said...

try la diane 35...so far i mkn xnaik berat bdn pun..n that one was suggested by my fren..dia dulu mkn mcm2 pil tp smua naik berat then amik diane 35 baru ok..but i rasa la kan..sometimes depends on badan org jugak kan...

Niza said...

Salam Amie,

I recommend you take our lecithin n fiber..sgt mujarab n perut pun tak buncit nanti.. :)

Aril said...

hahaha... kelakar .... abis reveal semua gambar