Qaira needs Shoes la Mama!
Tuesday, March 30, 2010

Alahai.. siannya anak I.. anak org lain agaknya bersepah kasut. Qaira?

Mmmm, I guess I nie tak fanatic into baby shoes. Ok, sehari b4 beranakkan Qaira, I've made shopping giler2 sebab time tue Mothercare ada sale. Belilah 1 kasut size 2 (9mths) from Mothercare. Ada hati beli yg besar so that nnt lama sket baru boleh pakai.

Lepas jer Qaira keluar, hadiah bertimbun2 yg dia dapat. Tapi sayangnya org yg bagi Qaira kasut sorang jer. Thanks to Cik Kiah yg dtg visit Qaira sekaligus nak amik tempahan kek time tu. Dialah yg bagi Qaira kasut comey color cream. Then, masa dalam pantang tak tahu nak buat apa, I bought Qaira's shoes (knitted) size newborn so that dia boleh pakai kasut!

Mmm, excited kasut yg I order online tue, terus bagi Qaira pakai. Al-kisahnya time tue tak muat pulak..I mean longgra la..  Size 0-3mths.. so try on 2nd month, dah muat tapi asyik tercabut jugak. Maknanya longgar sket la. Then, I try lagi on 3rd month! Tahu2 tak muat sudah! Sabar jerla.. Beza sebulan jer terus kasut tue tak muat. Al-kisahnya masuk balik dlm wardrobe.

Then, during her 4 mths, bagilah dia pakai kasut yg Cik Kiah bagi. Cik Kiah, kasut yg u bagi tue mmg comey siap ada riben ikat2 lagi. Hahaha.. Tak salah tue size small.. so dlm 0-6mths size kasut tu. Try pakai belum muat until dah 5 mths, bagi Qaira pakai terus tak boleh masuk! Apa nie???? Mak pasrah u ollssss... Sekali lagi simpan jerla untuk adik Qaira plak.

Cadangannya during her 6mths, I baru ingat yg I ada beli sepadang kasut from Mothercare masa sehari b4 dia lahir tue. Terus cari balik sbb I ingat lagi I bought 9mths punya size. Excited teruja nak pakaikan Qaira kasut terhenti di situ saja apabila I try pakaikan kasut 9mths tue, dia tak muat jugakkkk!!!!!! Sila pengsan!

During her 6mths, dah tak boleh pakai kasut 9mths! Mcm mana tue? Terus mak pasrah lagi u ollsss..

3 tue jer la kasut Qaira until now I tak pernah nak beli. Ntah, I was worried bila pakai terlebih longgar. Then bila nak try lagi langsung tak muat dah. Hehehe.. Sekarang I teringin sangat nak tgk dia pakai kasut. Lagi2 dia dah tunjuk tanda-tanda nak berjalan. Oh! Poor my lil Qaira! kenapa I tak pernah nak bagi dia pakai kasut! I mcm tak ingat langsung bout this!

Mmmm, weekend nie bolehlah beli kasut Qaira sepasang lagi. Cubaan terakhir! Hahaha.. Kena beli bawak Qaira supaya boleh try muat ker tak. If not, tak tahulah... I guess kaki Qaira nie panjang mcm kaki I kot!

I'm in size 8 lol!

17 comments:

Misbehave said...

alya plak jenis mmg x suka pakai kasut, kalo i pakaikan mesti dia cabot! grrrrrrr!

so pakai socks je la kemana2.huhu. kadang2 barefeet je.haha.

hopefully bila da pandai jalan, mau la dia pakai kasut.

kisses for Qaira!

wina said...

ala cian Qaira..xpe this time bawaklah dia sekali k babe untuk try

Kira dah start pakai kasut when she was 7-8 months..start dgn size 1 & now she wears size 3..yang latest sandal yang ade bunyi 'cet-cet' tu from Bata..bising ok bile dia jalan haha!

HaninFarshid said...

pergi OU..kat sana ada kedai jual kasut baby yg cute2..i slalu beli kat sana...kat clarks pun cantik2...kat parkson OU...ada jual crocs for baby...i beli 1 for kyra ..and she loves it...dier asik pakai tu je...yg lain2 jarang...comfortable kot..

hihi!! u ok lagilah..my size kasut 9-10..susah nak cari kasut i kat malaysia :p

::Ida:: said...

baby girl mesti banyak kasut comei2 kan.. gerammm nyerrrr... i tengok dkt f.o.s pon banyak cun2. n cheap! ;)

AmyMizzunderstood said...

sebab tu la kasut man kajang ko lelong rm50 pun orang tak beli!!sama la macam kasut aku!wakakak kaki model uoalss

FrH said...

amie, pakaikan qaira kasut dr skarang .. nanti bile dah pandai jalan baru nak pakaikan kasut nnt dia refuse to wear ..
hadzim kalau keluar i sentiasa pakaikan dia kasut dr dia newborn biar dia dah biasa .. so that nnt dia paham nak keluar mesti pakai kasut, or pakai kasut means nak g jalan2 :)

anyway, im in size 10 okkkkk!!!
(lg susah nak mampos carik kasut haha)

Dong & Dia said...

I'm in size 10. Lagi besau gajah der.

Facing similar issue for Azra tapi sebab I rajin pakaikan despite daddy's protes, merasa gakla pakai sebulan dua tapi ada few memang pakai asik tertanggal la, last2 bila try, dah tak muat plak....for the next one, I rasa belikan shoe socks je kot.

My pray will always be, janganlah Azra kaki gajah macam I. Aminnnnn (panjang sikit supaya lebih mujarab).

m@Ri@ said...

size kasut maria 7 tp tak sumer size leh pakai sbb kaki jenis kembang kat depan..oh tidak!!

p/s: mesti comel qaira pakai kasut nnt..;)

p!nkerton said...

aiyoo amie, sama la kita! i pon size 8. athirah now 14months dah pakai size 6. kasut2 dia boleh pakai not more than 1 month huhu..

AIRA HANIZA said...

Tkper Amie, i pun saiz 8 (after deliver)..Dulu saiz 7..hahaha... Zara ada 6 kasut buat masa ni..Ada 3 pasang sempat pakai 2,3 kali jer...Lagi 1 tak sempat langsung, dah tak muat...Biasalah, mommy yg galak nk membeli mcm2 kan, sudahnye tak pakai pun...Ni skang dia dah mcm nk jalan, so boleh la nk hunt for walking shoes...Btol ckp hanin, i pun suka kasut clarks...Skang ni dia tak jalan lg i beli kasut kt kat osh kosh n pumpkin patch jer...

Mummy Zara Sofea said...

i suke blikan zara ksut...sbb i tgk kasut bb nie cute2 gle... (padahal i pun hantu kasut...)

tp byk yg i bli zara xmuat lgi, smua cam tbesar skit...so bsusunla dlm almari die..

bli kt mothercare je, slalu ade 40%...dhnkstat jalan bru bli yg best2 skit..

*msti kaki qaira chubby je kn,msti cuteee...

Cik Kiah said...

hahhaha....anak i si Ayra ni pun yo yo or mak dia beli kasut. Last last mak dia lagi suka dia pakai Trumpett socks. Lagi cute. Kasut i beli kat Mcare utk Ayra up to 6 mths..sampai sekarang longgar!!!

Sy4Hn!3 Z4iLA AyOP said...

Amie..kes yg sama lah i pun Khalish kejadian2 yg sama x muat longgar then besar sikit pakai x muat langsung..fed up..last2 belikan socks yang design kasut tue senang..malas nk pikir2..now khalish dh boleh berjalan kelam kabut nak cari kasut untuk dia..sebab pakai socks yang ada terus jadi legam..huhuhuhu..kes x pandang serius pasal kasut nie..better u beli lah nnti jadi mcm khalish x der kasut pakai socks jadi hitam legam daaa.. :P

NURUL said...

oohh sian qaira. mcm raina ummie ngah dia yg byk belikan kasut. kalu ikut hati mama dia dia ni epun susah nak belikan kasut sbb mama dia nie suka belikan baju tido jer. boleh gitu :D

fabulous.farah said...

jarang popuan saiz 8 kan..tapi bagusnye saiz yang jarang orang pakai ni senang nak cari masa sale..kalo 5,6,7 tayah tunggu sale lah..tak dak saiz

::Ida:: said...

hehehe.. fab.farah, mmg jarang org pompuan size 8. i size 9/10! apa kesss??? nak carik size pon susah! huhuhuhu.. crocs je boleh muatt. sedeeyyyy

Anita, Mummy Adzryl said...

babe, adzryl pun baru je kitorg belikan kasut utk dia. yg pixs terbaru kt blog i tu, pixs dia berposing ngan kasut baru la sbnrnya. beli kt MC jugak. muat, tp tatau la sampai biler. hikk. btw, xpe... byk kasut baby girls kt kedai2.. keep on cari okehhh! mwahs qaira! :D