Qaira's first toothpaste
Thursday, March 25, 2010

Ok, gigi Qaira tetap 2.. sampai skrg pun tetap 2.. Bila nak tumbuh lagi I'm not sure. Lambat lagi agaknya.


Nie, Qaira's first toothbrush! 

I start using this when Qaira 3 mths young. Even takde gigi lagi, I brush jerla. Especially bahagian tounge. Sebab ada susu yg lekat kat situ kan. So, dapat bersihkan mulut dia dari sisa-sisa susu tue...

And sekarang bila Qaira dah makan solid food, Abah dia claimed yg mulut dia bucuk! Hahaha.. yerla.. dah makan kan.. sebenarnya bau air liur dia la Abah! Ish, Abah Qaira nie pun 1...Banyak benar complaint. Tapi I suka bau mulut Qaira.. bau yg sedap! Hahaha..

Disebabkan Abah dia dah complaint, so smlm I bought Qaira's first tooth paste pulak!

Ha! Nie Qaira's first tooth paste!

Ok, tooth paste nie sebenarnya for ages 3 mths and older. So, memang safe for baby. I baru nak guna. Sebab skrg nie dia dah ada gigi, so bolehlah start guna tooth paste pulak. 

The best thing pasal toothpaste nie ialah:

  • Di buat dr Protective Milk Enzymes
  • Ada natural calciums and fruits flavor
  • No saccharin and fluoride
  • No artificial colors and preservatives
  • Safe to swallow

Ok, bila pakai toothpaste nie bolehlah bersihkan gigi and gums Qaira secara lembut untuk buang starches, sugars and other foods. Kiranya makanan yg tersekat kat mulut baby nie mcm plaque la for adult... so kita kena bersihkan harmful bacteria dalam mulut baby. Fisrt teeth baby toothpaste nie, is the first 100% natural antibacterial enzymes toothpaste yg lindungi mulut baby like mother's breast milk does. So, bila berus mulut Qaira with toothpaste nie, akan menolong melawan bakteria yg notty, early tooth decay, and menolong menjaga pernafasan baby biar harum dan segar kemanisan..hehehe.. 
Cara nak gunakan, just picit sket jer toothpaste nie kat toothbrush tadi..then gosok2 la dalam mulut dia, gigi and gums!


Ok,. bye!

13 comments:

myra said...

kak...kat mane nk dpt...dentinox(betul ke tak)...ala ..yg akak sapu kat gusi qaira bile die nk tumbuh gg tuh?

Mrs. Amie said...

Myra, Dentinox cari dekat pharmacy.. terus tanya sales person tue.. takpayah tercari2 bila kat pharmacy sbb dorang suka letak kat bahagian dalam farmasi tue.. yg toothpaste nie pun boleh cari kat farmasi.. ok!

CIK NANA said...

Bangun pagi.. gosok gigi...
remember dia rhyme babe??
:)
ngeh ngeh..
Qaira, dgr ckp mummy!
Gosok gigi k?
Saif kalau gosok gigi dia ngap balik jari kita!
Adoi.....

Cik Kiah said...

hahahha...bagus betul mak Qaira ni.

Ayra gigi tetap 0. Gatal gum jer lebih. Hihihih. Bagus ajar awal2 berus gigi. Kalau tak memang susah bebudak ni nak berus gigi...macam nak kena semelih pun ada.

Mummy Zara Sofea said...

zara xde toothpste &toothbrush lgii...huhu..

khairun nissa said...

i suka bau mulut rania tooo.. sedap kn? hihihii... rania blum ada gigi ni, adoiii lmbt ank i ni..

nnt nk ajar berus gigi mcm u ajar qaira, baru ada disiplin kan..

Huda said...

good info :) hehe..same2la kite as mommy budak2 ni memberus gigi mereka :)

nieda said...

thank for the info, kiranya bolehla baby telan jer ubat gigi tu yer?yelah baby baya anak2 kita mana pandai ludah lagi

CuppyCakeMommy said...

i brush Mia's teeth without the toothpaste..tot takde yang for below 1yrs punya..kat mana u beli babe

Mrs. Amie said...

Nieda : yes, boleh telan..no harm..

Siti, dekat farmasi ada jual..

NURUL said...

ooohh baby lagi bole guna benda nie ye. baru tahu.

m@Ri@ said...

oo baby pun kena berus gigi ek kak amie..haha..br tau..nk kena p cari gakla utk aqil..

mummydida said...

kak amie..berus gigi pertama my doter..hihii...