Baby Walker
Monday, November 23, 2009

Should I buy my Qaira a baby walker?

The answer is ..................................?

Patut ke tak patut I pun tak tahu...

According to here, here mcm tak patut.

Most the facts yg I baca baby walker nie dangerous but rumah I takde tangga. + kalau pakai baby walker, boleh lambatkan kebolehan baby nak jalan sendiri sbb asyik depends on walker..

Advantage nya pulak, Qaira dapat toys baru and lagi girang la hati dia kot sbb boleh jalan2. She is almost 5 months now and her swing doesn't help much to entertain her anymore. Plus, baby gym and other toys yg biasa2, dia mcm dah bosan. But, aha, she loves cloth book! Mata dia akan jadi besar + melilau2 tgk buku. That's the good things. I have no idea toys apa lagi yg boleh bagi Qaira ceria semula or at least she can stay around 1 hour dengan mainan dia bila dia tak nak tido. I think bouncer doesn't much help sbb it is almost similar with Qaira's swing. Jumperoo anyone?

Tolong suggest toys apa lagi? Malas nak pikir... asyik rambang mata jer.. But, Qaira really needs one!

10 comments:

sabrina.h said...

my sis blkan ank dia walker,anak2 dia x nk naik pun...biler da blh jalan,br sibuk2 nk naik walker tue haha..blh je klau nk blkan qaira...x pun bwk g kedai,test bg dia naik..klau dia suke,apa lagi beli kan jer hehehhehe

Anita, Mummy Adzryl said...

i have no idea. tp i baca2 jgak pasal x elok kasi guna walker awal2 ni. better kasi bila dia dah leh duduk. or senang cite, bila dia dah 6 months above kot. so i xmo kasi guna walker lagi. hmmm. jumperoo best tapi expensive la plak kan. tp up to u la. i pun xde idea nak kasi adzryl main apa2. i kasi je apa2 yg x bahaya n bersih for babies asalkan dia diam. :D

HaninFarshid said...

yes...dier ada pro and cons dier....i beli je....alhamdulillah kyra suka....kalau dier terlebih active br i letak dier dlm walker..hahaha! and sometimes i put her inside walker biler nak bagi makan...i beli jenis yg lebar with full of activities...so that biler dier jalan sana-sini...tangan dier tak tak cukup panjang nak grab...and she loves playing and tekan-tekan butang in her walker...sebab ada lagu :)

memang ada org kata tak bagus for safety or health reason...tp alhamdulillah mommy and daddy kyra membesar dengan walker tapi ok je :P our parents ler suh beli...hahah!

tapi amie...its up to u...yg penting qaira suka....bw qaira gi test...if dier suka...belilah...hehehe!

Huda said...

walker ni ade pros n cons nye..tp akak letak dia dlm walker bile time kite tgh bz aje cth time nk masak ke, kemas2 ke..

nieda said...

i tgk dalam buka baby semasa lahir tidak digalakkan guna walker selagi baby tak boleh jalan..nurse bgtau takut kecederaan dalaman,entahla..

HaninFarshid said...

oh! buy soft books yang jenis kain for qaira...jenis lamaze...yg jual kat mothercare...kat MPH pun jual books for baby tp jenis keras...biler kyra masuk 4 months...i suka belikan dier books...and picture cards/wordcards/number cards...for her to learn....umur2 mcm nieler...diorg dah nampak and nak explore....of course we must be there for them to guide them ;)i pun biasakan kyra with bedtime story and nursery rhymes...

AIRA HANIZA said...

I pun ada gak pikir2 nk beli walker ke tak..Setakat ni anak2 buah i, ada sorang je yg pakai walker.. Alhamdulillah ok jer dia membesar...Anak2 buah i yg lain plak kebanyakkan 8 bulan dah start jalan... I rasa bebudak skang ni mmg cepat bosan...Zara pun mcm tak tak brapa layan dh toys dia... Bosan agaknye benda yg sama. skang ni nk bg Zara duduk diam senang je, bagi dia tgk cartoon... hehehe...

Mrs. Amie said...

me to sabrina h : lan org maybe lain kot.. better i ikut u kata tue kan.. gi kedai tgk dia ok ke tak..

me to Anita : but, i think i need 1 ..hihihi..tgkla cmna kan.. klu dia ok, i think we should have 1..

me to Hanin : i pun membesar guna walker..hahaha.. skrg byk betul pantang larang...my aunty said cmna baby nak kuat kalau itu tak boleh ini tak boleh..huhuhu... anyway, nie pun suggestion my aunty jugak to have the walker for her..yup, i mmg beli cloth book jer yg Lamaze punya lah... yg tue mmg dia suka..tapi I pulak yg tak larat nak cerita sepanjang masa.. sbb i tgh cari toys yg dia boleh main during i buat keja..sbb tue dlm kepala is walker..hihi.. thanks Hanin...

me to Huda : mmg itulah rancangannya...

me to Aira : yer kan? toys biasa2 dah tak menghiburkan dia... kejap je nak main toys lain..hishh... tapi walker nie boleh consider.. i think sume toys pun ada pros n cons..Qaira? jgn harap nak tgk tv.. tak tahu asal dia tak suka.. tv sebesar2 alam pun tak mo tgk.. letak cartoon, lagilah dia tak nak.. but if mood dia ok, okla..hihihi

me to nieda : kecederaan dalaman? wah, mcm mendalam jerbunyi dia.. so far yg i baca takdela sampai kecederaan dalaman... tapi tak tahulah...uhuk uhuk

~ SueHarriz ~ said...

oh yes. true2, i agree with some of u...i letak harriz dlm walker sbb nk hilang bosan dia asyk mniarap atau baring je, dia pn tau lenguh jgk kan. byg kalo kita sepanjang ari duk mniarap n baring aje..? xda apenye, xkan anak kita cacat sbb duk walker,babe, caya la ckp i. i mmbesar dlm walker, siap leh jd atlet lg haaa.. =p

Mrs. Amie said...

me to SueHarriz : Yes Sue, that's my pooint.. i rasa dia borink asyik meniarap n baring.. kalau nak dukung, hruslah patah tgn kan..7kg nak dukung sana sini? pengsan!