Ok, ni memang entry marah
Friday, November 13, 2009

Ok, hari nie aku memang nak marah ok.. just pagi tadi someone inform me about this. And bila aku tgk kat blog dia, aha, yes, it's true.

Eh, tolonglah... aku pelik kalau org melayu nak berbisnes ni.. (bukan semua Melayu yang aku maksudkan.. hanya segelintir seperti dia yg aku jumpa nie). Bisnes wedding kat Malaysia ni, bersepah2.. pergi sana pergi sini pasti ada je yg tawarkan anything about wedding kan? Semua, come out with their own style. Dan bagi aku, walau mcm mana pun, semua org ada keistimewaan tersendiri kan?

I've started with wedding thingy back in 2006. Semuanya started bila aku sibuk buat preparation for my engagement. To be honest, Merisik Gallery ditubuhkan adalah inspired from 4weddingku! Yes, I'm ex-client of 4weddingku! And after my engagement, I was thinking to start my home biz just like what I saw 4 weddingku did! They are young and talented and I was thinking why not?

So, dengan modal yang tak seberapa, me and sis tubuhkan jugak our wedding biz nie dengan nama Merisik Gallery.. Ok, kitorang hanya inspired with 4 Weddingku tapi apa yg cuba kami sampaikan sama sekali lain dengan mereka.. because I believe, I must come out with our own trademark! Bukan perlu tiru sesiapa... kan? And our relationship with 4 Weddingku, sampai skrg pun tetap baik. Aku puji 4 Weddingku sebab they can get along with many people that involved in wedding business..

Tapi, apa yg aku nampak hari nie, memang betul2 sakitkan hati aku.. I was bloghopping and my eyes couldn't believe what I saw.. terus dlm hati ckp, "eh, ni bukan blog aku!" Can you just imagine, org nie, org involved dengan bisnes wedding, dia pun nak involve.. but, it's ok kalau dia pun nak buat jugak.. sbb tu pilihan dia.. tapi yg sakit hati tue, dahlah guna nama yg almost the same with Merisik Gallery.. except the words Merisik tue dia tukar ejaan jadi Merisek ______. Ok, we find with that sbb sesiapa pun boleh guna nama apa yg dorang nak kan? Tapi, bila aku baca lagi blog dia, eeeeee...kenapa sebiji mcm yg kitorang tgh buat kat Merisik Gallery skrg?

Ok, for ur info, Merisik Gallery skrg tgh adakan promotion untuk cuti sekolah starting from November until early January. Sekali I pun nampak, dia pun sibuk nak buat promo pada hari dan tarikh yg sama.. We still ok with that... tapi kalau dia kata gubahan hantaran saje, takpe jugak.. we offered gubahan hantran fresh flowers, dia pun nak promo fresh flowers jugak.. dah lah ayat lebih kurang sama with our promo!

Lepas tue, kitorang buat Online Contest for bride to-be, dengan menawarkan 5 dulang hantaran fresh flowers for free, dan dia pun sibuk nak buat online contest yg sama sebiji dengan kitorang.. Syarat2 and terms yg sama yg dia buat... hadiah yg dia nak bagi pun sama.. memang sebijik2 tiru Merisik Gallery!

Ok, you can refer our blog, here.

I was wondering, kenapalah ada org nak dengki mcm nie ya.. Tak boleh ker ko come out with ur own identity... punyalah banyak nama, nama yg lebih kurang mcm kitorang yg ko sibuk. Tapi pasal nama nie aku tak kisah sgt.. Cuma, punyalah banyak idea lagi ko nak buat promo, idea kitorang yg ko amik. Yg aku nie siang malam pikir nak buat marketing, ko senang2 curi idea mcm ko tak bersalah langsung... kurang ajar betullah! Sakitnya hati akuuuuu... Come on la.. ko nak buat bisnes nie, come and join us.. takde salah langsung.. but, bersainglah secara sihat.. tak payah sakitkan hati org lain, insyaallah ko lama dlm industri nie.. tapi untuk mengelirukan org kat luar sana between ko dengan kitorang, aku rasa not a good idea... Oh! Aku dah check dah dengan SSM, takde company registered dengan nama Merisek _____. Merisik Gallery ada..

Mmm, kalaulah ko terbaca blog aku nie, aku harap ko amik sebagai iktibar yer.. tak payah nak tiru2.. masing2 ada kelebihan yg Allah dah bagi.. kita nie cuma pinjam sekejap jer kelebihan nie.. kalau satu hari nanti Allah tarik balik semua, kita redha jer.. time Allah bagi kelebihan nie la, aku harap ko guna sebaik2nya... Ok? Ko nak buat promo ker, contest ker, itu hak ko. Cuma jgn tiru idea kitorang!

21 comments:

AmyMizzunderstood said...

huhu...tak sangka kita telah menjadi idol pada ramai orang..hahaa..REZEKI MASING2..INSYALLAH..tapi tu la CARA tu silap kalau nk tumpang sekali pun..meh la bgtau..calling2 ke kan?

[ Hanie ] said...

huhuu, bile i dpt promo post in my blog shoutbox, i pun terpikir, ni mesti ade 'sumthing' :) betul tu, tang promo adalah sama! sama2 cari mkn, kenala berdaya saing secara sehat dgn idea sendiri. Hmmpph.

Mrs. Amie said...

me to Amy : ntah.. at least bertegur sape lah...kan?

me to hanie : u know what Hanie.. sume contestant dekat our blog tue, semua dia singgah and leave her message dekat shout box dorang.. nampak sgt dengki... well, apa jer la yg i boleh buat kan.. Alllah jerlah yg balas..

~LIZA~ said...

ish, mcm2!

Mawar misswateva said...

sabar kak amie...saya rase merisik gallery's fans tetap x berpaling tadah.heee..

~ SueHarriz ~ said...

xbestnye cmni kan..kalo nk compete pn compete la dgn cara yg sehat..org pn x marah...kurang idea bernas kot dorg ni, amie..btw chill ye!!! dh nk weekned neh. kang spoil ur mood!! =p *wink*

Mrs. Amie said...

me to Liza : mmg mcm2!

me to Mawar : Kitorang tak rasa pun kitorang ada fans (ada ker?) hahaha.. dan tak kisahla kalau org lain nak berpaling tadah ke apa ker, cuma, plz, use ur own idea! Itu idea kak Amie tue! penat kak Amie pikir... senang2 jer dia amik mcm tue jer pastu paste kat blog dia.. just imagine diri dia kat tempat kak amie...

me to Sue : Dun worry! Bila tgk all the babies, hati i akan cair... ~ngeeee~

azie said...

huu hee kakak amie,1st nk puji cikit.. nice blog =P huh

saya da mgoole nama MERISEK --?-? tue.. saya jumpa yng bnama MERISEK c----! huhu adalah beliau? huhu susah jugakkan mcm nie,nk mniaga pun ada cpy paste gak ker? per2 sabar erk =P per2pun merisik glery mmg bommmm! cantik2 semua =P

littlephia said...

hi mrs amie, first time i comment.

i tau dah. mmg exactly.

when u refer blog tu, u refer balik pemenang contest tu adalah orang yang sama. aduh. tak betul ke hape dia tu?

HaninFarshid said...

sabar amie...org tak betul yg buat tu...dier takde life...yg penting u dah ada peminat tersendiri ;) and ur merisik gallery memang cun....

tamo marah2...hari ahad nie jumpa happy2 tau :)

senioritasara said...

amie dear...sabar k.rezeki masing2 Allah tentukan.if mmg dia tiru u, u anggap je as u ni mmg bagus sampai dia kena tiru.senang sikit hati...sabar k!!enjoy ur weekend

Mrs. Amie said...

me to Azie : dialah tue Azie.. tak malu betul!

me to littlephia : la, maknanya tue dia ker? hahaha... betul ker? so, pemenang tue adaalah owner of the blog la? no wonder dia tak letak nama dia kat blog tue.. crazy!

ARIBA said...

so mean..i pun geram sgt ni...ggrrr..

naimatulrais said...

i suggest you nye merisik gallery tu tulis skali license no after the name.

daliAsrul said...

mesti diorg xde keje lain tu.. tau cut n paste je idea org... org lain penat wat keje, dia nak tiru jer.

ctfza said...

dah tengok blog "merisek" tu.. hmm sabar eh akak..dugaan orang berbiznes ni..

sy doakan yg terbaik utk merisik gallery.. chaiyok akak!

.:ANN512:. said...

OMG!~i pon dpt kat shoutbox i..skali i tgk pon i dah agak..nampak sgt tiru sebijik2 kan??.. grrr

ann pon ada bisnes gak sis..betul..as u said..nih la yg susah kalo ngan melayu..sedih! suppose kita nih b'bisnes b'saing secara sihat & suppose support each other..bukan nak jatuhkan satu sama lain!kita susah payah dia plak dpt duit snang lenang..
*erk..i plak yg emo* huhu

nad nazira said...

i juga dengan gigihnya menggoogle "Merisek C-----" tuuu..i think MG is waayyyyy better than them. Don't worry..take it as a challenge! :)

Anita, Mummy Adzryl said...

huishh.. itu adalah melampau babe! ur bizz is a registered one kan? dia tak kan? hishh.. can't u do anything abt it? sakit ati jer i dgr. i dah la suka ur works. sket lagi i pun nak ur "help" jugak. heeeee.. sabar ekk.. i dah awal2 ckp kt my sist, nnt nak kawen.. i dah ada tmpt nak hantar utk wat hantaran dia. hihihih.

chill chill ok... ahad ni lets chitchat more! :D

Mrs. Amie said...

me to Ariba : mmg jahat! sakit hati i!

me to naimatulrais : yerla.. will do!

me to daliAsrul : mmg..cut n paste jer..

me to ctfza : thanks darling!

me to Ann : betullah Ann.. sakit hati klu org amik idea kita mcm tue jer! xboleh tahan!

me to nad : Yerla.. pasrah jer.. thanks for support!

me to Anita : yup, i punya registered.. dia punya i check tak dok pun.. by the way, dia dah tutup blog dia..hahaha... tahu takut.. klu tak bersalah bt pa nak tutup blog..thanks for ur support knit!

Yann said...

errr... menci betol..dah close blog? nmapk sgt dia mmg ber -salah.
stupid btol punya orang!