Qaira's Aqiqah
Monday, November 16, 2009

Hi peeps,

Alhamdulillah, pada 18 oktober lepas, husband and I dah dapat sempurnakan Aqiqah untuk Qaira. Sebagai tanda kesyukuran pd Allah sebab beri Qaira pada both of us. Me and husband dah lama rancang nak buat Aqiqah nie.. sejak Qaira dalam perut lagi. Akhirnya semua berjalan dengan lancar.

To Qaira,

Mama and Abah nak Qaira tahu, dengan Aqiqah ini adalah sebagai tanda permulaan kehidupan Qaira dengan amalan yang baik dengan mulanya hidup Qaira dengan melakukan sunnah Rasulullah. So, mama and abah harap, Qaira menjadi seorang anak yang solehah, yang pandai n bijak dan tahu mana dosa dan pahala ok.

So, ini adalah sekitar majlis Qaira.

17 Oktober 2009 :


Abah and Tok Ayah, awal2 pagi dah pergi ladang kambing Tok Ayah untuk sembelih kambing aqiqah atas nama Qaira Jasmine. Abah dengan pekerja Tok Ayah yang mula nak sembelih kambing.


Inilah kambing sembelihan untuk Qaira yang dah berada di syurga pun..

While Abah and Tok Ayah sibuk dengan urusan penyembelihan, Mama, Opah, Tok Su, Aunty Nanny and Nanny June, semua sibuk kat rumah sebab nak masak2.. Since nak panggil caterer tak jadi sbb semua org insist nak masak untuk majlis Qaira nie, so semua orang busy sampai Mama pun tak sempat nak snap gambar preparation.. Rugilah!

Lagi, kenapa Qaira tak nak tido hari tue? Mama busy, Qaira pun sibuk nak tolong sampai tak nak tido...huhuhu

Mama sibuk packing cookies nak masuk dalam box!


And packing cuppies yg buat sendiri..

18 Oktober 2009 : The event

To be put in the box made for our guest!


Oh! Bunga telur jgn lupa... special made for Marhaban group!


Pin wheel centerpiece by my sis and her fiance! Pin wheel nie bt sdiri ok at the last minute!


Marhaban group tgh amik mood.. The event patutnya start on 11am, tapi dorang dtg on 9.30am! Reason, sbb ada lagi 2 rumah perlukan khidmat marhaban group nie.. but what to do.. dorang tak inform.. so, kena tunggulah jugak coz everything belum fully prepared lagi.. at last, the event start at 10.10am and our photographer are still not there... They arrived at 10.30am and was shocked kenapa event dah start... tapi, I suruh dorang teruskan jer la ambil gambar even dah terlepas shoot during potong rambut session.. Anis from Kertas Puteh, was really upset tapi I cakap, it's ok.. bukan ur fault pun! Anyhow, they took a really nice pix! Well done! (gambar kawin aku dr Candid Syndrome pun tak teruja mcm nie... sakit hati ada..ekeke.. better hire yg low profile nie.. more cheaper and outcome sgt cantik!)


During 'cukur jambul' session...


Kiss from Qaira's Tok Su aka the chef of the day!


Qaira di kiss oleh nenek marhaban (betulkan guna perkataan nenek? ekekeke), lalu menagis sbb kerimasan... ngada!


The cukur rambut thingy!


Qaira, while dalam buaian.. pelik kenapa dia kena masuk dlm buaian... during berendoi session.. time nie, dorang baca dan melagukan kata2 nasihat to the baby.. mcm sedih pulak dengar..


Qaira's butterfly...


Bila dah lama sangat dalam buaian, Qaira mulalah rasa rimas kan... Tengah2 org baca doa tue, dia boleh jerit nangis tak nak duduk dlm buaian... ish, malu I...


Terpaksalah Mama angkat Qaira and pujuk Qaira..sian dia..


Tapi bukan nangis betul pun... tgk, mana ada air mata! agagaga


Lalu, Mama dikerah duduk kat tengah2 org tu semua.. malu tau! Tapi nak bt cmna, lama sangat Marhabannya pun smpai Qaira pun dah ngantuk sgt!


Ok, nie penutup from Marhaban group and then....


Makan time!

Below pix adalah gambar suka2 untuk share with all of u!


Husband's family


My side


Qaira's Tok Ayah aka penyumbang kambing terbesar...ekekeke


Penyumbang Utama majlis Qaira.... hihihihi...


Qaira with her Opah aka my MIL


Qaira with her cousin, Arissa


Muka borink Qaira yg kepenatan... "When I can sleep Mama....?"



We're happy family!


Abah and Mama love u so much!


A kiss from Abah

Ok, sampai naik juling I pilih pix nak upload gambar Aqiqah Qaira nie.. tue yg lambat sket tue.. Later, kalau free I share lagilah gambar Qaira.. penatnya nak bt entry nie.. Oh ya! plus I will upload gambar bergedix bsama mommies, babies and daddies semalam.. Yer yer jer I bawak kamera, tapi lupa memory card.. sila jgn marah yer En.Hasben.. later I kutip pix from Sue and Anita... or Hanin! hihihi...

To Hanin, Sue, Anita, Wina and Ielya.. semalam mmg best! thanks for a great weekend! later, kita jumpa lagi ya! Cheers!

14 comments:

wina said...

suke sgt pix qaira yang kepenatan tu..nampak bengang gile ehehe

and bout yesterday, we should do this often & the nx time mesti bawak hubby i sekali huhuhu

daliAsrul said...

hopefully my baby's aqiqah wil b as successful as urs.... u kene wat cantik2 tau.. most probably i nak wat appointment dgn u tis coming sat or sun... i'll text u k....

syaf_alia said...

comey nye qaira...

HaninFarshid said...

yups...the best....next time kiter buat lagi....macam u ckp...gi vacation...gi genting ke? (mesti mommy and daddy yang lebih2...hahaha!) or zoo...(mesti mcm rombongan budak skolah..hahaha)...

nice meeting u and ur hubby yang cool :) muahx to qaira yg comel..

HaninFarshid said...

oh!! lovee those aqiqah pix....qaira memang pandai amik pictures ;)

m@Ri@ said...

ala comelnya gamba qaira aqiqah..yg nangis tu tu cute..hehe..itu namanya nangis ngengada ek kak amie..hehe..

nieda said...

cantik gambar gambar ni..sempurna sudah semua untuk qaira..saya insyaallah bln 1 baru nak wat aqiqah untuk Humaira

CuppyCakeMommy said...

bila nak botak?heheh

Anita, Mummy Adzryl said...

dear, i gewam lagi... n i think u know why. ehhh. discussion kita tergantung gitu jer kan.. nnt i email u ekk... hmmmmmmmmmmm.. pening plus bengang! woops.. :P

btw, smlm mmg best. we should do it more often. apa2 roger2 ekk.. :)

p.s. ur MIL mmg friendly laa.. i igt lg hari tu dia mesraaa gitu! :)

Mrs. Amie said...

me to Wina : muka penat, muka monyok..pastu Qaira suka kerut2 dahi...

Yup, next time u shoudl bring ur hubby, biar lagi ceria majlis kita!

me to daliAsrul : ok babe.. anytime.. just give me a call!

me to syaf_alia : thanks babe!

me to hanin : yup.. best best... bila nak bergedix lagi... kot2 hanin plak nak rancang...hihi..

me to maria : klu takde air mata tue, maknanya ngegada lah tue..ekekeke

me to nieda : thnaks! hope humaira punya aqiqah berjalan dengan lancar jua...

me to cuppycakemommy : dah botaklah dear! almost a month dah..hihii

me to Anita : Hahaha.. i rasa i amat tahu... sila e-mail... nnt i reply.. my MIL serupalah mcm Aril...kuat sembang + nice person..huhuhu

[ Hanie ] said...

suke gambar2 qaira kat sini! mcm2 espresi dpt ditonjolkan :D
adoi, seronok eh gath2 tu? org takde baby ade join skali tak aritu? :D

Azatulsheeda Azman said...

cutenye qaira pkai gown...tgk ur pics mse gathering kt paddington tu, klau dpt join kn best...nti klau ade wat lg, nkjoin la..huhu

mama dania said...

comel btul Qaira dan majlis sgguh meriah....saya pun dh ckur jambul baby dania,rasa bangga sgt sb kita dh sempurnakan ape yg patut...tahniah ye kak

p!nkerton said...

meriahnya kenduri aqiqah qaira :) qaira sgt comellll! & the photographer did a great job too!

salam kenal :)