Cloth Diaper
Saturday, November 21, 2009

Ok, I was thinking to use cloth diaper for Qaira lately nie because of health reason. Sbbnya, even diaper Toujours pujaan I tue smpai skrg tak pernah mengecewakan, but everyone knows penggunaan diapers yg biasa tue tak berapa selamat for healthy reason kan? Bukanlah I nak totally use 100% cloth diaper. Tapi I nak selang seli kan dia with cloth diaper nie..




Did anyone experience using this for your baby? I mean, sejauh manakah ke 'best' annnya? Bagaimanakah tahap keserapanya? Dan apa sahaja pros n cons guna cloth diaper nie.. I malas nak tanya org yg jual cloth diaper sbb dah sah2 dorang promote brg dia kan? So, I wanna know your experience mommies.. Anyone?

Pics by : Google

12 comments:

AmiYs said...

i pun nk try cd nih.. tgh survey2.. lg pun penjimatan jangka pjg nih.. heheh..

nieda said...

i pun tak guna cd lagi, ada plan nak guna..nanti kalau dh guna inform kt blog yer..nak juga tau fleksibel tak.hehe

hanimndroid said...

sis, br teman kan my supervisor cari diaper ank jantan dia. memula ingatkan normal pampers tu. rupanya diaper cloth. tu dia dr jb cari kat singapore (sempena nak pi conference.

anak dia guna yg dr BUMWEAR. selain dr singapore xtau kat na lagik ada. katanya ada kat kl. google la ye nyah. eh, nyah? hahahaha

elly said...

salam,
i bought lunatots CD velcro (www.lunatot.com)

so far, superb! absorption very good, up till 4 hrs.velcro senang nk pakai kalu budak melasak pun tak tanggal.

but depend on your child gak,kalu kencing byk(bottle fed),maybe 3 hour :)

senioritasara said...

i pun tgk ramai sgt yg promote suruh beli kt on9 stores kan.bagus ke ek?tapi klo jenis malas mcm i mmg susah la kan ehehehehhe

ielya said...

I pakaikan gak Isyraf cd. Selalunya I akan bekalkan 1 cd kat nursery n pesan suruh diaorang pakaikan lepas mandi petang.

kalau weekend memang i pakaikan cd if i xde nak pegi mana2.

so far ok je pakai cd ni. kalau pakai 2 inserts boleh tahan sampai 4 jam.

cuma yang jadi masalah kalau baby poo poo. letih gak la nak sental. tapi skrg ni i pakaikan Isyraf cd sekali ngan nappy liner. so kalau dia poo poo xde la I letih nak sental cd tu.

Zek Zek said...

wah..rumah baru ye. I was thinking to change my blog's layout as well tapi biler ntah!. Dah tertinggal lama dah coz i am super duper busy lately.

Anyway, I guna CD for my second son. Sebab diapers huggies size XXL tu dah tak selesa dengan dia. Yang cutting besar sket Mamy poko menyebabkan poket I rabak. hehhehe.

CD ni jimat duit diapers tetiap bulan. Utk Ayra i still guna diapers lagi sebab baru size M. Tak rasa sangat la. Cuba kalau dah masuk size besar nanti. Alahai...duit diapers ajer dah berapa.

CD good for environment and no chemical for baby. tapi...kena basuh ajerla. But then campak machine ajer. Tak susah mana pun.

I guna lunatots. Affordable and performance pun bagus.

CuppyCakeMommy said...

amie,
my advice is bought the cheapest cd u could find first..sbb kalau u rasa tak best so tak lah rugi sgt..mine bought for Mia coolababy cd rm33 per piece..and guess what i heart it..performance same cam pampers je..just it can be washable..kalau poo poo pun sangat senang hilan stain dia..once kita dah cuci in washing mashing..now i dah ada about 7pcs coolababy..pakai time malam..

mrs.F@wani said...

i xdelah pngalaman ngan CD nie...baby pun xkuar lg...hehe..
tp ada kwan i pkai..dia cite stkat ji mmg mix mcm2 brand..so far semua menyenangkan...basuh senang, pakai kat baby pun senang...

tp dr cite member i, dia kata masa memula mmg modal skitlah nak beli..tp mmg pnjimatan jngka pnjng..

Anita, Mummy Adzryl said...

wahh good info ni. i terfikir gak nak kasi adzryl pakai. tp tu la. i x rajin la nak basuh or sental2 ni. takot kang terlupa basuh pastu CD tu dah kering, baru teruk plak nak sental. aiyakk. tp mmg elok la kan. jimat pun jimat evento awal2 nak beli tu mahal gak kot. hishh.. up to u la. for now, i masih blom rajin nak basuh. hihi. tgk la, maybe in the future.. teringin gak nak try! :)

p.s. siti guna coolababy tu cam menarik. kt mana nak cari ekk? :)

Kaklong Nuzula said...

salam. sy dah 10 bulan berCD to my doter.. alhamdulillah so far so good.. sihat, jimat dan selamat.. hehe.. feel free to visit my blog, http://happy-clothdiapering.blogspot.com

aDiKkAkaK said...

just for sharing. i pun peminat cd. selalunya beli yg murah2 je. ok jek bercd ni. malas2 i pun boleh basuh cd tiap hari. hehe. visit my blog.
http://adamlittleshop.blogspot.com/