5mths check up + Ibu yg jahat + HR yg keji
Wednesday, December 2, 2009

Semalam Qaira pergi 5mths check up dia.. Kena jab and as usual, tak nangis! Bagus!

Berat 7.2kg! Naik 500gram dr bulan lepas. Yang lain2 semua ok cuma dah 3 hari Qaira asyik buang air.. sehari sampai 4 kali.. sian dia.. masa hari Ahad tue after buang air jer dia tidur.. penat kot..

Bawa gi klinik doktor cakap takde apa.. pantau jer.. if lebih 9 kali baru tak normal. Then doktor kata selagi dia nak minum susu and main2 mcm biasa, maknanya dia sihat... dun worry... So, I pun tak worry sgt bila I tgk dia nak main n minum susu mcm biasa... So far, dah ok skrg! First time nie Qaira nak sakit. Nasib ok jer.. I tak pernah lagi gelisah rasa Qaira sakit.. tapi Ahad tue betul2 rasa susah hati..isshhh..

Mmm, semalam kena jab pun dorang cakap nanti dia akan demam. Tapi so far Alhamdulillah tak demam. Kuat anak mama.. kesan sampingan dr mama minum susu masa pregnant kan Qaira (hihihi..ada kena mengena ker?)

Oh ya.. ada ke patut ada org tanya, nape Qaira putih, i hitam? Nampak sangat org tue nak kena penampar sulung dr I..ada ke patut tanya cmni? tak nampak ker laki I tue mcm mana? Tanya sekali lagi harus I kejar dia! My husband pun satu.. napelah kulit dia cerah dr I? Penat dah I suruh dia gi duduk kat bawah matahari lama2.. biar terbakar sket kulit dia.. hahaha.. sian hasben.

Ha, pastu ada sorang lagi. Ada ker dia ckp dengan I "Bagi anak u dekat I la.. anak u cantik.. anak I tak cantik...". Eh, eh pompuan nie..sesuka hati jer dia ckp cmni. Pastu I cakap dengan dia "Tak kiralah anak I cantik ker tak cantik ker...I tak kisah.. kalau dia tak cantik pun, i tetap tak nak bagi dia pada sesape..sbb dia anak i ok!". Ada ker patut seorang ibu ckp mcm nie..? Harus kena penampar laju2 nanti! Bagi i, anak kita cantik ker tak cantik ker, dah penat2 I mengandungkan dia, sesuka hati nak bagi2... Bagi penampar boleh... HIhihii.. Tiba2 plak emo!

Sebenarnyakan, I tgh bengang dengan ofis I nie.. bencilah! sakit hati semua dtg in package. Kan isnin tue qaira tak sihat. So I nak bawak dia pegi klinik. I bagitahu my boss yg I akan dtg lewat sejam and I will replace dtg lewat tue with my lunch time. Dia kata ok. Bila jer I dtg ofis, HR mangkuk ayun nie ckp, "U tak boleh buat mcm nie ya.. I consider u half day today..." Eeee...siot tak? I ckp dengan dia I dah bgtahu bos n bos said ok..pastu dia kata tetap tak boleh... I pun tgh dia pok pek pok pek.. terus blah jer.. lantak ko la.. Tetiba I sakit hati.. Tapi I tak bgtahu pun bos I..asyik busy jer.. nak ke dia layan cerita remeh mcm nie... benciiikkkk! tetiba I jadi lemah!

Kesimpulannya, ofis nie bodoh! malas nak ckp panjang. Again, job searching. Atau berhenti kerja terus jaga Qaira. Nie yg I selalu nak! And focus to my business jer. Mmm, tgk la tahun depan. Rasa mcm nak pindah Europe. Duduk sana, enjoy2...

16 comments:

[ Hanie ] said...

hahaha ibu mane yg berkata2 mcm tu? adoii setuju dgn u amie, susah2 nak dpt anak2, senang2 nak bagi kat org? huu crazy?

yey, job hunting lagi?
sape yg tak geram bile bile org atas kata ok, dorang plak yg memandai kate tak bole..hee skrang ni, semua yg kite ckp, nak kene simpan bukti, baru org tak pijak kita :P ter'emo plak :P

p!nkerton said...

ade jugak org yg senang2 cakap camtu ek? mintak handbag pon belum tentu kita nak bagi, ini pulak nak mintak anak ;p
whoaa u nak pindah europe ke? cam best je hehe..

m@Ri@ said...

em tak kisahla kan anak kita cantik ke tak ke janji tu anak kita..darah daging kita sendiri..ibu mnla ckp mcm tu kan..smp ati die..anyway patutnya hr tak yag sibuk2la kan kak amie sbb bos kak amie agree..psl behenti kije tu ok gak..since kak amie ada bisnes....apepun buat pilihan yg terbaik utk kak amie k..;)

Mama Qiestina said...

amie ..mak mana yg cap ayam tuuuu???
meh nak lempang laju2 gakkk..[emo gak].

ade ke patot cakap camtuuu.
adoyai akhir zaman ni.

Hmm HR opis u tu pesal lah kejam amatnye..terok betul.I pon org HR tapi takat kuar sejam tadak hal la..kalo kuar more than 2 hours yg kena amik half day tu..derang tu tak pass agi jadik org HR tu,buek malu je.gunala budi bicara..bukan kite saja2 nak kuar 1 jam tu.Then siap ganti mase pulak tu..

btw,amie keja as ape ek?
kot kat opis i nanti ade vacancy bole i tlg2 rekmenkan :)

CuppyCakeMommy said...

i ingat sumer ibu rasa anak dia paling cantik..rupa rupanya ada juga ibu yang suck cenggitu eh..isk isk isk...manusia manusia

Anita, Mummy Adzryl said...

whoa.. biar betik! hehe. biar betul u nak pindah europe, babe? wawawwawa.. :D

btw, jom tukar kerja! ikot i masuk company baru yukk! *hint2*

well, see u!! :)

ielya said...

ada gak orang yang tak reti nak bersyukur ngan anugerah Allah ek. kesian kat anak dia.

teruk gak HR u ek. dia takde anak ke? kalau i pun i sakit hati.

AIRA HANIZA said...

Uihh..Sian baby tu..smpai ati mak dia kata anak dia tak comey kn??.. Eh, i pun penah kena tau...Tgk zara, then tengok i...Pastu kuar soalan "anak sapa ni"..Mcm tak caya zara tu anak i...Mentang2 la i ni gelap skit dari hubby...Sakit jer ati...muahahaha...

HR tuh pun 1, tkkn la benda camtu pun takleh nk tolerate skit kan??.. Hampeh tul...Keje dgn kerajaan lah senang...Very flexible...hehehehe...

koklie's said...

Amie i pun senasib gan u huhuhu jom kt pindah europe sesame wahahaa...skang i rase sume org kt opis ni busuk ati kt i tsk..tsk..

HaninFarshid said...

hish! ada eh mak camtu....kalau hanin...memang kena penampar...tak sayang mulut..kalau tak nak anak...baik tak payah buat anak...

orang tu buta kot...anak you cute macam you and your hubby :)

sabar eh...amie...memang tempat kerja ramai orang busuk hati...tu salah satu sebab my hubby suruh hanin stop...

best gak pindah europe...wahoo!

if you nak pindah tempat kerja...this is what my mom always tell my hubby...dier kan HR...hee...tapi bukan yang mangkuk ayun tu ler..hahahah...dier panel interview orang kerja (dier interview GM) and sign gaji orang..hee..

"if nak resign...fikir betul-betul and make sure the company is strong and stable..(so,in future..kalau economy downturn...tak takut kena buang..ke apa..or company bancrupt..bla..bla..)...that is important..especially dah ada family...dont act in haste and make the wrong decision because you are angry..."

tapi u resign pun...i know ur hubby can support u and u have good business...i know you can think whats the best for you and ur family ;)

eventhough im full time housewife...i still miss teaching...tapi hanin tak boleh menyesal...i must be there for kyra because her daddy is not always around...ni tengah nak berjinak2 ngan business sebab bosan :p

GOOD LUCK IN WHATEVER YOU DO...insyaAllah rezeki ada kat mana-mana...anakkan pembawa rezeki? :)

take care,babe..

Mrs. Amie said...

hanie : Ibu yg giler! Mmg giler pun! Menciiikkk! Sama jugak dengan HP tempat I yg giler.. i doa dia cepat mati jer even I tahu tak baik doa mcm tue.. sbb dia bukan sekadar cri pasal benda ni jer.. benda lain pun sama...

Pinkerton : Ntah.. pandai2... klu dia mintak handbag gak, mmg kena penampar sekali lagi..agagaga..

Maria : Tu la kan... tak kisahlah rupa mana pun, kalau anak kita, tetap anak kita... org yg suka buang anak tue, mesti dia ada masalah dalaman.. damn!

Mama Qiestina : Mak ayam la.. sape lagi..hahaha..tolong lempang jugak.. i izinkan..agagaga

I siap baik lagi nak ganti 1 hour yg i dtg lambat tue.. sialan!!!!!! sakit hati klu ingat balik..

U keja mana? Kalau boleh I nak corporate comm atau PR! i like! Event pun boleh jugak...kesimpulannya, i tak reti klu nak kena duduk dlm opis.. klu ada vacancy bgtahu ek :) tq!

CuppCakeMommy : giler kan? mmg giler...

Anita : Tolong e-mail i boleh tak pasal hint tue? dah lama i tggu.. dr hari tue ok nak tahu.. pindah europe jadi cleaner la..hahahaha... pastu balik umah tido n enjoy2 jer...

Ielya : Nama pun manusia.. haruslah ada...

HR tue kalau dia boleh jer.. bila org ckp, dia kata anak dia special.. atau dlm bahasa kasarnya, cacat! Eee..bukan nak maki anak dia.. tapi dia takpe jer klu ada apa2 sbb reason anak dia special..benciikkkkk!


Aira : HR tue giler.. atau dalam bahasa kasarnya, nak mampos...Sbb tue jadi cmtue..

harus ada manusia giler tak mo anak.. tak bersyukur betul.. Tuhan kasik mandul baru tahu..hahaha (Ya Allah..jahatnya mulut aku...)

Koklie : Jom koklie.. kita pindah europe bawak anak masing2... husband dok sini, keja...hahaha..tension kan?

Hanin : Thanks Teacher Hanin.. i like u! bila u bagi comment sgt sincere! noted.

Lea Shmea said...

dia ckp anak dia tak cantik?? ish ish ish. sungguh tak bersyukur. kak amie kalau pindah europe best gile!

nieda said...

i plak teremo ada juga mak ckp anak dia x comel pastu nak anak org..apa punya mak lah, at least sepatutnya bersyukur dgn apa yang ada..ishk ishk..

Azatulsheeda Azman said...

bestnye duk europe..leh shopping2...

jahatnye makbudak tu...xbsyukur lgsung...

sme case wif my daughter...kulit ikut ayah die..pastu, ble org jmpe, "mm..putih zara sofea ni.ikut papa die mse kecik..."..
(eee..tensionnye ble i dhstatement tu...)

wina said...

amie, i pun pernah berdepan ngan sorang mum ni yang cakap baby dia besar cam gajah! can u believe it??

kesian anak dia tu..jgnlah cakap cam gajah kan?

maybe it's ok for some, but not for me

Faryza said...

uhuhhu sabar amie..hehehe Amir blum pergi jab lagi...waa dah semangat ye qaira..