5mths young Qaira Jasmine
Tuesday, December 8, 2009

I dedicated this entry to my lovely daughter, Qaira Jasmine.

During 5mths young, Qaira ;

  • Kalau tak nak minum susu, pandai buat 'uweeekkk'. Something yg Mama and Abah selalu gelakkan Qaira.
  • Dah pandai pegang pacifier and bottle sendiri. Kalau tak nak pacifier, Qaira pandai keluarkan.. tapi bila nak masukkan balik dalam mulut, terkial2 cari mulut sendiri.
  • Dah tergolek2 tak hengat. 360 degree
  • Bila nak tidur, mesti nak cium baju Mama.. haha.. nie memang kelakar ok.
  • Bila Mama and Abah marah Qaira, Qaira tahu Qaira kena marah and start cebik muka followed by crying.
  • Bila mandi, part yang paling Qaira suka. Tapi bila pakai baju, part yang paling Mama letih sbb Qaira dah pandai jerit.
  • Qaira dah pandai buat bunyi bising like ' aaaaarrrrrrrrrrrrrr'. And bila Mama balas balik, wah, suara Qaira tak ingat ek... lagi kuat dr yang sebelumnya...
  • Bila Abah buat funny face, Qaira ketawa.
  • Dan banyak lagi yang Qaira dah developed. Mama and Abah so proud with you. Please.. please be strong and healthy! Mama and Abah loves when Qaira is happy!
Oh! It is only a month from now, Mama will introduce Qaira for the first solid food! Right now, Mama busy googling recipes for Qaira. Apa la nak bagi Qaira rasa fir the first time ya?

Mommies bloggers out there.. any ideas?

7 comments:

~ SueHarriz ~ said...

ololooo..sama la cm Harriz..kalo kene marah sket, dia cebik, pastu wat2 nangis manja sampai nampak gusi bawah tu haaa..hahaaaa..comel kan anak2 kita..?? =P

CuppyCakeMommy said...

fruit puree is the best for babies first solid

Anita, Mummy Adzryl said...

i pun pening tatau nak kasi adzryl first solids apa.. rasa nak cook tapi takot x sempat or x menjadik.. huhuhu.. nnt share2 info k? thanks babe! :D

puan.farah. said...

haha..comel nya qaira, cr bj mama b4 tdo. mesti lekat sampai besa ni.=p

AIRA HANIZA said...

Babe..klu ikut pead Zara kan, dari 4 months dah kena bg baby mkn... Bukan smpai kenyang..Just tuk rasa, sehari bg dlm 1 tea spoon je maximum...Kita boleh try mcm2Kentang or carrot yg dlm sup tuh kan lembut kan, so kita lenyek2 kan n bg dia rasa skit...Pisang, papaya, orange smua pun boleh.. perah n amik skit bg rasa...Kalau ikut pead zara, apa yg kita mkn, itu yg kita bg dia rasa skit... Janji food tuh kena lembut n tak pedas...Kena try bg mcm2 so that kita tau apa yg dia suka..Mcm zara dia tak suka mkn nestum...Mashed potato mmg suka tp dia angin n berak2 plak...Maybe perut dia tak biasa lg...Orange kalau letak kat mulut dia, laju jer dia nyot2... hehehe...Bila kita dah bg skit from now, by 6 months nanti kita tau la dah apa yg dia suka, and at that time, kita leh bg dia mkn smpai kenyang...

Mrs. Amie said...

SueHarriz : haha.. mmg pandai kan? tahu jer org tgh marah dia...

cuppycakemommy : siti, thanks for the info!

Anita : for the first time, nak bagi 1 teaspoon jer as per advice. bila dia dah ok sket, baru i nak masak memasak nie..hihi

puan.farah : yerla.. mesti nak ada baju tau.. kalau i takde, terpaksalah letak baju i dekat dia..klu tak, tak nak tido..siksa..

AiraHaniza : my paed plak soh start during 6mths.. tapi mmg i ada bagi dia rasa for certain food... tapi tak sampailah 1 teaspoon pun.. just rasa2 dulu.. later la tggu jugak 6mths.. at the moment, Qaira takde la plak nangis2 ker atau menunjukkan tanda2 lapar... tapi, will consider about it.. i pun rasa dah boleh bagi sket2 nie.. hihi...thanks babe!

[ Hanie ] said...

wah wah excited kan nk start pertama kali ni. ape pulak reaksi die. I mmg suke kalau bagi baby2 ni mkn. Mase dulu, mase my brother kecik2 lagi, sanggup ambik tugas tu dari my mum hee :D comels!!