Macam mana nak paksa Qaira....
Monday, December 7, 2009

..... minum plain water? Susahnya kalau Qaira nak minum plain water.. dia asyik tepis jer kalau bagi plain water. Atau, bila kita sumbat botol, dia selamba jer gelak2 and biarkan air meleleh jer. Then, kalau kita paksa jugak, pandai pulak 'uweeekk' kan balik.. Serius Qaira mmg pandai buat 'uweekkk'. kadang2 nampak mcm memang dia sengaja buat. Dia memang refused plain water. Satu hari kalau tak paksa memang takkan minum. Kalau paksa pun, 1 oz pun tak sampai sehari. I risau ok sebab dia asyik minum susu jer without any plain water.

Macam mana ya nak paksa dia minum plain water? Haiishhh...

p/s - Those yg order Toujours stock sudah sampai. Bolehlah dtg ambil ok. Next order, end of this month ya!

19 comments:

~ SueHarriz ~ said...

amie, i rs okay je kot kalo dia x mnum plain water tp lagi ok kalo dia mnum..i ajr harriz mnum plain water since birth...esp kalo dia br bgn tido, dia dahaga n lapar kan...suap air masak dlu..tp jgn smpai knyang, kang nt dia xnk susu!! skrg ni dia suke sgt mnum air masak..esp kalo dlm malls yg air cond sjuk giler tu kan..dia cepat dahaga kan..berteguk2 dia mnum air masak..keke..gv it a try..ni suggestion je.. =P

Queenin Murni said...

oh.. sy pon ada masalah yg sama.
belikan botol yg cantik2 pon, 1st time pakai jek dia minum, lepas tu buat main jek..

but i noticed, dia suka minum dari botol air. Kite kena minum dulu la, then baru dia mintak. :P

koklie's said...

sama la ngam my lil rania, xnk minum plain water i gune syringe ubat utk bagi air to rania, try la

Queenin Murni said...

eh, tp qaira baru 5mnths kan, bagi dr botol, takut tersedak lak. :p

cuba try campur jus bagi ada rasa sikit. :p

Mrs. Amie said...

Sue Harriz : I ajar Qaira start from 2 bulan sbb lepas tue dia dah tak minum susu ibu lagi.. masa tue ok.. tak pandai pilih lagi kan.. jadi dia telan jer la.. skrg, huh, jgn haraplah..tapi i boleh try la.. bagi after dia baru bgun tido ek? tq

Queenin Murni : tapi Qaira baru 5 bulan.. minum air sedap mana pun, mana dia pandai mintak..hihihi...tapi i tak pernah introduce apa2 lagi utk Qaira melainkan susu jerla yg dia minum skrg...ishh..nak paksa payah betul..

Koklie : Qaira bijak ok.. bagi celah mana pun..masalahnya dia pandai keluarkan balik.. melainkan paksa mcm makan ubat tue la kan..hahaha..payah tul la!

Huda said...

huda ajar husna minum plain water guna cawan since dia dlm hari, blive me or not? :) tp itu mmg benar. slow2 aje. skang ni pun dia dh pandai pegang cawan tp kite still kena tolong takut dia pi buang that water :)

akak try ajar dia guna cawan if dia nak la or sudu. if shes still refuse, erm..tak tau nak kata lagu mana :) try ek!

Misbehave said...

mcm alya mmg xde masalah minum air kosong.cuma i pulak yg x suka bagi air kosong.hehe.

sejak da start solids ni , baru i bg air kosong.lepas bg makan, mesti bg air kosong, either dgn sudu or dlm botol.

hmmm maybe nanti dia da start solids dia suka kot minum air ksong.hehe.

HaninFarshid said...

my kyra pun tak suka plain water...kalau dier minum rasa plain water...memang dier sembur balik air tu...siap tolak2 botol....

bila i cakap kat doctor...i takut kyra tak cukup air...doctor suh bagi air jus...yg tu pun kira air gak...now...memang i slalu bagi jus to her...

sekali-sekala ada gak i bg kyra minum plain water guna syringe ubat tu....memang slow...tp thats the best way nak bg kyra minum :P

sabrina.h said...

rania pun kurang mnum plain water..klau minum pun skit jer,lbh2 tue dia buang,meleleh jer...amie u bg qaira mnum susu apa?

Mrs. Amie said...

Huda : Guna cawan ya? mcm payah jer but at least i can try la.. dr tak minum langsung kan..

Misbehave : Ikutkan, i pun malas nak bagi air kosong.. tapi I selalu pikir, eh, dia tak haus ker? sbb kalau i minum susu, mesti rama mcm haus n kelat2 mcm tue..hihi.. ker i je yg rasa mcm tue? solid foods? next month! yeay! can't wait!

hanin : Bagus ya.. maybe I can start give Qaira juice next month kot.. sbb skrg dia mmg fully susu jer.. bukan susu ibu ya..

sabrina.h : Qaira minum Frisolac.

AIRA HANIZA said...

Babe..Zara pun sama, tak suka minum plain water..kdg2 2-3 hari tak minum...Kalau bagi jugak, dan2 la dia buat uweekk mcm nk termuntah...Mmg dari lahir dia camtu...I rasa tkde apa2 tu...Pead pun kata takpe...Tp kalau bg lagi elok la...Boleh cuci mult dia...

wina said...

kecik² dulu kira pun x suka plain water tp i bagi jugak dia minum at least 2-3 times a day..sikit pun jadilah..skrg dia minum air cam minum susu haha!

try giving qaira plain water before or after her feeding..i think plain water is a must for babies who don't BF

gud luck amie! :-)

AmiYs said...

qaira mcm amir.. amir pon x suke mnum air msk.. bg aje mula la meleleh tepi mulut... mcm mkn ubat lak dia pandai, konon2 mcm telan.. tp dia simpan bwh lidah.. bila org x nmpk dia kuarkan.. tgk2 dh meleleh tepi mulut kaler sirap.. huhu...

nieda said...

sama mcm anak i takmo minum palin water, i paksa guna syringe sebab dia dah start solid food. Dulu oklah sebab dia fully breastfeed..

Anita, Mummy Adzryl said...

babe, i nak tulis comment here tp tatau nak tulis apa.. haihh!

so far i mmg x penah kasi si tecik air masak.. tp mil & my mom ada laa kasi.. i pasrah kejap walaupun x agree! ntah laa.. tapi x kisah la kot kalau nak kasi kan.. cuma i yg ntah nape degil xmo dia air masak.. wahh ntah pape kan i?

btw babe, lg 3 weeks plus our babies nak start solids.. excited? ntah la.. i pun tatau.. kekadang excited, kekadang rasa sedey.... now pun adzryl cam main2 bila BF.. so lg sedey bila nak start solids nnt dia kurang BF la kot? haih... i ni pelik2 kan!? :P

btw, for qaira.. try slow2 ok... kisses for ur si tecik! mwahs! see u this sat! :) eh tak.. this friday! ;D

m@Ri@ said...

maria pn tak suka minum air 0..dr kecik smp dah tua..haha..

~ SueHarriz ~ said...

betul2..i stuju with some of the mommies here...kalo susah sgt kan, u try bg dgn syringe..better than nothing kan..? lama2 dia biasa la dgn air masak..gud luck mummy!! muahh

chesupetite said...

amie,try bg nagn sudu..nawal suka minum plain water if dana bg ngan sudu

Mrs. Amie said...

thank u to all mommies.. i love u!ummwahhsss..hihihi